Mai mulţi fermieri din Cluj au dormit în maşini sau în şanţ pentru a depune dosarele de subvenţii APIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul APIA Cluj. FOTO: citinews.ro
Sediul APIA Cluj. FOTO: citinews.ro

Mai mulţi fermieri din judeţul Cluj au dormit pe marginea unui şanţ sau în maşini pentru a reuşi, sâmbătă dimineaţă, să îşi depună cererile prin care primesc subvenţii de la APIA, în condiţiile în care luni este ultima zi în care se mai preiau documentele.

Ioan Bor, un fermier de 61 de ani din satul Pata, a venit încă de vineri seară la punctul de lucru al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) din comuna Apahida, pentru a fi sigur că ajunge să îşi depună dosarul cu cererea de subvenţii pentru pământul şi animalele pe care le are.

El a spus că a mai stat la coadă şi în cursul săptămânii, dar întrucât era foarte multă lume, nu a reuşit să îşi înregistreze dosarul.

"Am venit vineri seară, la ora 22.00, la APIA Apahida, am dormit în fund pe marginea şanţului, că nu am avut altundeva unde. M-a adus feciorul cu maşina, dar a trebuit să plece. Am dormit, m-am mai plimbat să nu amorţesc, ce să fi făcut? Am mai fost de câteva ori în cursul săptămânii, dar nu am rezolvat nimic, or fost foarte mulţi oameni. Am venit acum de cu seară, dar îs al cincilea, mai or fost patru înaintea mea care or dormit în maşini. Eu nu am avut loc", a spus Bor sâmbătă dimineaţă, după 12 ore petrecute în faţa sediului APIA din Apahida.

Bărbatul nu ştie când va reuşi să îşi depună dosarul, deşi programul de lucru cu publicul a început la ora 7.00, pentru că în birou este un singur funcţionar, iar preluarea actelor "merge greu".

"Nu este normal ce se întâmplă, dar nu avem ce face, trebuie să avem răbdare. Avem mare nevoie de banii din subvenţie, avem animale, şase vaci şi 100 de oi, şi peste trei hectare de pământ. Laptele nu ni-l ia nicăieri, e foarte greu, numai ne chinuim. Subvenţia ne ajută", a spus fermierul care, până sâmbătă la ora 10.00, îşi aştepta rândul, fără să fi mâncat nimic.

"Mi-am luat medicamentele, că îs cu tensiunea, mi-a dat o femeie nişte apă", a afirmat Ioan Bor.

Un alt fermier, Iacob, în vârstă de 78 de ani, din satul Cara, este al şaptelea la rând, după ce a dormit în maşină în noaptea de vineri spre sâmbătă, alături de un consătean cu care a venit să îşi depună dosarul de subvenţii la APIA Apahida.

"Noi am ajuns vineri seară, la ora 23.00, e greu, dar nu avem ce face. Până la numărul 15 toţi au dormit în maşini. Nu ştiu când o să ne vină rândul. Dacă astea îs legile noastre, ale românilor, noi ce putem face? Am fost vineri dimineaţă, erau 40 de persoane, nu am reuşit. Am venit seara ca să apucăm la rând mai în faţă sâmbătă dimineaţă", a spus fermierul.

El a afirmat că merită efortul de a sta o noapte la rând şi a dormi în maşină pentru a primi subvenţiile, pentru că, fără ele, nu ar mai putea face agricultură.

"De unde bani, am o pensie amărâtă. Laptele nu ni-l ia, porcii nu avem unde să îi vindem. O să ajungem să ne lăsăm de agricultură dacă nu ar fi subvenţia asta. Am şase porci, 11 oi, câteva găini şi teren", a spus Iacob.

„Subvenţia e foarte importantă, ne ajută“

Zeci de persoane au stat la coadă, sâmbătă dimineaţă, şi la sediul APIA din Cluj-Napoca, conducerea instituţiei luând decizia de a prelungi programul normal de lucru şi în zilele de sâmbătă şi duminică şi de a suplimenta personalul cu 30%.

Programul a început la ora 7.00, iar primii fermieri care s-au aşezat la rând au venit înainte de ora 6.00.

"Am venit prima oară vineri, dar nu am putut sta, că erau foarte mulţi, aproape 50 de oameni la coadă. Mai am de aşteptat, am numărul 3 şi după trei ore de aşteptare încă nu am intrat. Subvenţia e foarte importantă, ne ajută", a spus Mărioara, care locuieşte în Cluj-Napoca.

Reprezentanţii APIA Cluj au declarat că fermierii trebuie să îşi depună dosarele pentru a primi subvenţiile pe teren sau animale până în 15 iunie, inclusiv, dată de la care se vor percepe penalizări de 1% pe zi de întârziere.

"Depunerea dosarelor a început în luna aprilie, atunci erau mai puţini oameni, dar în ultima săptămână s-a dublat numărul pe judeţ, am ajuns şi la 1.000 pe zi. Noi i-am anunţat să vină din timp, dar au spus că au vreme, şi ne-am trezit că s-a aglomerat în ultimele zile. Am fost nevoiţi să prelungim programul şi sâmbătă şi duminică, de la ora 7.00 până pe la ora 14.00. Am suplimentat şi personalul cu 30%, am adus funcţionari şi de la alte compartimente", au spus reprezentanţii APIA.

Anul trecut, în judeţul Cluj, au depus cereri de subvenţii 37.800 de fermieri, iar pentru 2015 conducerea APIA Cluj estimează că vor fi mai puţini, circa 32.000, pentru că unii şi-au comasat terenurile sau le-au dat în arendă.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite