Liderul liceenilor maghiari din România: „Trăim într-o ţară în care aparent este acceptabil ca un ministru să apere conducerea unei şcoli prin minciună“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii şcolarilor din Consiliului Naţional al Elevilor şi Uniunea Liceenilor Maghiari din România solicită de urgenţă Ministerului Educaţiei Naţionale să demareze o acţiune prin care inspectoratele şcolare judeţene să se asigure de respectarea drepturilor elevilor din România.

Consiliul Naţional al Elevilor şi Uniunea Liceenilor Maghiari din România şi-au exprimat public nemulţumirea privind superficialitatea cu care sunt elaborate regulamentele de organizare şi funcţionare ale unităţilor de învăţământ preuniversitar, dar şi faţă de modul în care au fost trataţi elevii ce şi-au susţinut drepturile.

Potrivit unui comunicat, liderii elevilor susţin că Statutul Elevului, intrat în vigoare acum mai bine de un an, nu este respectat şi conţinutul său lipseşte din regulamentele şcolare. Aceştia mai afirmă că şcolarii nu sunt informaţi cu privire la întreaga listă de drepturi de care beneficiază.

„Suntem de părere că o condiţionare a accesului la orele de curs de aspecte precum lungimea părului sau existenţa bărbii este în contradicţie cu principiile care ar trebui să guverneze sistemul de învăţământ, în speţă principiul echităţii, în baza căruia accesul la învăţare se realizează fără discriminare.

Totodată, nu putem fi de acord nici cu modul în care ministrul educaţiei a gestionat problema, declarând că unităţile de învăţământ preuniveristar îşi pot adopta propriul regulament, nemenţionând însă şi obligativitatea acestuia de a se supune legii. Credem că şcoala ar trebui să fie un mediu sigur, care să încurajeze exprimarea individualităţii elevilor şi să valorifice diferenţele dintre aceştia în contextul promovării toleranţei, nu să îi sancţioneze în baza unor criterii subiective. Evidenţiem riscul ca elevii să fie îndepărtaţi de şcoală, iar aceştia şă dezvolte o repulsie faţă de actul de învăţare, ceea ce va avea consecinţe negative asupra parcursului lor academic.

(...) Specificăm faptul că situaţiile menţionate de noi nu sunt izolate, ci se regăsesc la nivel naţional şi, în consecinţă, solicităm de urgenţă Ministerului Educaţiei Naţionale să demareze o acţiune prin care inspectoratele şcolare judeţene, prin atribuţiile lor, să se asigure de aplicare legislaţiei în vigoare, dar şi de respectarea tuturor drepturilor elevilor în cadrul şcolilor din România“, declară aceştia.

Ioana Băltăreţu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, declară că militează „pentru un mediu şcolar care să fie construit pe respect reciproc şi pentru un sistem de învăţământ cu adevărat centrat pe elev şi pe nevoile acestuia, iar aceste situaţii ce apar frecvent nu sunt compatibile cu o astfel de viziune“. 

„Nu trebuie să uităm ordinea de punere în aplicare a actelor normative. Trebuie să spunem NU manipulării deoarece trăim într-o ţară în care aparent este acceptabil ca un ministru să apere conducerea unei şcoli prin minciună, ori prin necunoaştere. Sincer nu ştiu care este mai grav. Orice aberaţie într-un regulament de ordine interioară de genul reglementării lungimii părului la elevi devine nulă de drept, deoarece este în contradicţie cu acte normative superioare, indiferent dacă a semnat acel elev regulamentul sau nu“, consideră Péter Olcsvári, preşedinte executiv al Uniunii Liceenilor Maghiari din România.

Mai puteţi citi:

Ce spun psihologii despre regulamentul liceului unde pletoşii sunt interzişi. „Tunsoare adecvată, fără şuviţe colorate, aproximativ 4-5 centimetri“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite