Investiţie fără precedent a Armatei americane la Cluj, pentru descurajarea Rusiei. Şi MApN va da 400 de milioane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Baza militară de la Câmpia Turzii (judeţul Cluj) ar urma să fie transformată într-un hub NATO, iar pentru asta americanii sunt gata să bage adânc mâinile în buzunar. Investiţia uriaşă a americanilor va fi dublată de una pe măsură de la Ministerul Apărării Naţionale.

Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu" de la Câmpia Turzii va fi transformată într-un hub NATO în Europa de Est, cu scopul de a descuraja Rusia. Încă din vară a fost făcut un prim anunţ în acest sens, iar între timp Congresul SUA a adoptat definitiv bugetul pentru apărarea ţării. Americanii au aprobat un buget de 740.5 miliarde de dolari pentru asta, bani care vor fi alocaţi treptat în următorii patru ani. Proiectul Armatei Americane prevede şi o investiţie de 130.5 milioane de dolari pentru modernizarea Bazei Aeriene de la Câmpia Turzii, unde aliaţii României vor să construiască mai multe depozite, rezervoare de combustibil şi platforme de avioane.

Informaţia a fost publicată de jurnalistul militar Adelin Petrişor, într-un material pentru TVR, publicat şi pe blogul său. „Armata americană va investi în următorii 4 ani peste 130 de milioane de dolari în Baza Aeriană Câmpia Turzii. Banii au fost prevăzuţi în proiectul de buget care a fost recent aprobat de Congres. Investiţia nu e întâmplătoare. De ani buni, americanii aduc constant în baza de lângă Cluj avioane F-16, F-15 şi A-10”, a explicat Petrişor.

Şi Ministerul Apărării Naţionale va investi în bază

Potrivit TVR, investiţia americană va fi dublată de una şi mai consistentă din partea Ministerului Apărării Naţionale. Este vorba de un amplu program de modernizare în valoare de aproximativ 400 de milioane de dolari, început deja de minister.

Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul Viorel Pană, a explicat ce înseamnă această investiţie şi în ce constă ea. „Baza va arăta cu adevărat ca o Bază Aeriană la standarde NATO şi va răspunde în acelaşi timp şi cerinţelor de antrenament şi pregătire a partenerilor americani. Din punctul nostru de vedere, asta înseamnă construcţia unor noi facilităţi de comandă-control, clădiri de pregătire pentru escadrile, secţii de pregătire armament, zone de serviciu de luptă, platforme pentru avioane”, susţine Pană.

La Câmpia Turzii ar urma să îşi aibă baza cea de-a doua escadrilă de F-16 pe care MApN ar urma să o cumpere în viitorul apropiat. Nu întâmplător, americanii au dislocat de-a lungul timpului şi avioane F-15, F-16 sau F-22 Raptor. 

Vă mai recomandăm:

Misiunile primei femei care protejează spaţiul aerian al României

Un senator rus spune că afirmaţiile Maiei Sandu privind necesitatea retragerii militarilor ruşi din Transnistria sunt agresive şi tensionează situaţia pe Nistru

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite