Invenţia pentru care un clujean a fost premiat la Geneva va fi implementată la nivel naţional. Primul pas simbolic făcut în acest sens

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Scripor (stânga) este creatorul alfabetului care îi poartă numele şi care e destinat nevăzătorilor
Paul Scripor (stânga) este creatorul alfabetului care îi poartă numele şi care e destinat nevăzătorilor

România va deveni, oficial, prima ţară din lume care implementează Alfabetul Scripor destinat persoanelor nevăzătoare. Invenţia clujeanului Tudor Paul Scripor a fost premiată cu medalia de aur la Salonul de Invenţii şi Inovaţii de la Geneva şi reprezintă o şansă pentru persoanele cu dizabilităţi.

 Un prim pas în implementarea acestui alfabet, în primul rând simbolic, a fost făcut sâmbătă, 22 februarie, când inventatorul Alfabetului Tactil al Culorilor s-a aflat la Târgu Mureş, unde s-a semnat protocolul de Colaborare dintre Asociaţia Alfabetul Scripor şi Asociaţia Clubului Sportiv Sport Grup Sakura. Scopul parteneriatului este  implementarea alfabetului destinat persoanelor nevăzătoare, un alfabet tactil al culorilor, pe centrurile de arte marţiale ale tuturor membrilor clubului, inclusiv celor nevăzători. 

„După semnarea protocolului, am înmânat tricolorul pe care l-am avut la Geneva anul trecut, celor de la Sakura pentru a le aduce noroc în toate competiţiile naţionale şi internaţionale la care aceştia vor lua parte de acum încolo. De asemenea, pe tricolor am aplicat simbolurile culorilor tactile aferente culorilor roşu, galben şi albastru. Momentul a fost deosebit de emoţionant mai ales când nevăzătorii au atins şi «simţit» culorile steagului naţional al României!”, a spus Scripor.

„Alpinistul cu ochi albi” a învăţat în timp record alfabetul

Vizita inventatorului a continuat cu implementarea alfabetului în rândurile membrilor nevăzători ai clubului, care au învăţat, spune el, neaşteptat de repede acest cod tactil. „La implementare am fost ajutat şi asistat de Alexandru Benchea, cunoscut că şi alpinistul cu ochi albi, primul nevazator român care a urcat pe Kilimanjaro. Alex a învăţat în timp record  alfabetul tactil al culorilor. Vorbim de câteva minute, în mare măsură, probabil, datorită faptului că el cunoaşte Alfabetul Braille”, a adăugat Scripor.

Alexandru Benchea este voluntar în cadrul Asociaţiei Scripor şi Ambasador al răspândirii acestui alfabet în rândurile persoanelor nevăzătoare din ţară noastră şi străinătate. 

Tudor Scripor (41 de ani) este originar din Cluj şi este licenţiat la Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Teologie Greco-Catolică, secţia Iconografie. Autor al uneia dintre cele mai mari icoane pe sticlă din România, dar şi din Europa, clujeanul are şi alte preocupari, pe lângă artă.

paul scripor

Astfel, Scripor, împreună cu echipa sa formată din Adina Timonea, Tania Câmpan şi Gabi Chifa, a inventat un alfabet al culorilor destinat persoanelor nevăzătoare. Proiectul său a fost premiat în luna aprilie 2019 la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva şi ar putea schimba în bine viaţa a milioane de nevăzători din întreaga lume. Scripor Alphabet (Alfabetul Scripor) este destinat persoanelor nevăzătoare.

Cum funcţionează Alfabetul Scripor

Algoritmul din spatele Alfabetului Scripor constă în proiecţia mentală a formelor geometrice simple: cerc, dreptungi şi pătrat, asociate celor 3 culori principale: roşu, galben şi albastru. Prin suprapunerea, respectiv combinarea culorilor principale va rezulta obţinerea culorilor secundare şi terţiare. Formele geometrice, sintetizate au fost transpuse într-o matrice compusă din 10 puncte, rezultând un un limbaj tactil, asemănător într-o anumită privinţă cu alfabetul Braille.

Diferenţa constă în faptul că unul este un alfabet al formelor şi al culorilor şi al doilea al culorilor şi al punctelor, extensie a alfabetului Braille. Iar dacă în alfabetul Braille nevăzătorii aveau 6 puncte pentru litere şi numere, acum, în cadrul alfabetului Scripor, au nouă, care respectă aceeaşi dimensiune şi mărime din alfabetul Braille.

„Acest alfabet se bazează pe un algoritm logic şi intuitiv. Nevăzătorii care şi-au pierdut vederea pe parcursul vieţii, îl învaţă foarte repede. Este relativ uşor de asimilat, chiar dacă nu au văzut niciodată culorile şi aici nu mă refer strict la acele persoane care s-au născut nevăzatoare, ci şi la alte categorii cu deficienţe de vedere”, explică Scripor. 

Reacţiile pozitive de la şi după premierea de la Geneva au deschis două direcţii de discuţii: una educaţională în care Paul Scripor se află în discuţii avansate cu muzee, universităţi şi institute, ministere ale educaţiei şi cercetării din ţări din Comunitatea Europeană, America de Nord, Asia, dar şi o a doua investiţională în care investitori şi companii doresc să investească în nenumăratele aplicaţii pe care Alfabetul Scripor le va genera în următorii ani.

Invenţia clujeanului va fi utilizată la nivel naţional în România, care va deveni prima ţară unde va fi implementat acest sistem.

Citeşte şi

Invenţia pentru care un român a fost premiat cu medalia de aur la Geneva. Milioane de nevăzători ar putea beneficia de roadele muncii sale

Cum vor fi învăţaţi nevăzătorii din România să „vadă“ culorile. Alfabetul creat special de un clujean, premiat la Geneva

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite