Fenomenul care a luat amploare la Cluj, înaintea alegerilor locale. Cum încearcă unii primari să-şi asigure un nou mandat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

Apropierea alegerilor locale i-a determinat pe politicieni să găsească diverse soluţii, unele dintre ele la limita legii, pentru a obţine cât mai multe voturi. În unele cazuri se poate vorbi chiar de acţiuni ilegale.

Cu doar câteva luni înainte de alegeri, tot mai multe persoane şi-au mutat reşedinţa, iar multe dintre acestea au optat doar pentru flotant. Creşterea considerabilă a numărului de persoane care îşi mută reşedinţa în an electoral nu poate fi întâmplătoare, notează Făcliia de Cluj. Potrivit sursei citate, fenomenul a luat amploare în această perioadă, iar în judeţul Cluj există comune în care numărul menţiunile de stabilire a reşedinţei în actul de identitate este mult mai mare decât o medie.

Acest lucru s-ar explica prin faptul că unii dintre candidaţi, pentru a se asigura că vor câştiga alegerile, se folosesc de „reţeta flotantul”, determinând diverse persoane să-şi stabilească domiciliul secundar în unitatea administrativă din acre este candidatul pentru a-l putea alege. Miza este enormă, iar votul celor cu viză de flotant ar putea fi decisiv în localităţile în care diferenţa dintre candidaţi poate fi de doar câteva voturi.

Luna august a adus un adevărat record. Aproape 2.000 de persoane au ales să-şi pună viza de flotant într-o lună în care oamenii sunt mai degrabă cu gândul la concediu decât la politică. Până în luna august, în judeţul Cluj au fost solicitate şi aprobate 11.326 de menţiuni de stabilire a reşedinţei. Dintre acestea, aproxitmativ 18% sută, adică 1.986 vize de flotant, au fost acordate numai în luna august.

Un caz aparte este comuna Recea Cristur. Deşi aici este un singur candidat la funcţia de primar, apar 178 de persoane cu viză de flotant, adică aproape 20 la sută, în condiţiile în care numărul alegătoilor înscrişi pe listele permanente este de 986. 

Numeroşi cetăţeni cu vize de flotant vor vota şi în alte comune din judeţul Cluj. La Căpuşu Mare, o comună cu 2.552 de votanţi pe listele permanente, apar 122 de persoane cu viză de flotant, iar la Mărgău, la 1.228 de alegători înscrişi pe listele permanente sunt 113 persoane cu vize de flotant.

Decizie controversată a BEC

Biroul Electoral Central (BEC) a decis, recent, că o persoană poate vota, chiar dacă Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal semnalează că persoana respectivă a mai votat deja. Asta pentru că România nu dispune de un sistem informatic lipsit de erori, iar preşedintele secţiei de votare nu poate împiedica o persoană să voteze, deoarece doar o instanţă poate revoca acest drept printr-o decizie definitivă.

Potrivit documentului, informaţiile care apar în sistem sunt verificate de către preşedintele secţiei de votare cu preşedintele secţiei de vot unde figurează că ar mai fi votat persoana. Dacă în dreptul numelui alegătorului nu apare nicio semnătură, acesta este lăsat să voteze. Dacă apare vreo semnătură, persoana respectivă poate vota, dar trebuie să completeze un proces-verbal şi i se aduce la cunoştinţă că este pasibil de fraudă la vot, infracţiune care se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani sau cu amendă şi interzicerea unor drepturi.

Vă mai recomandăm şi

 

Afacerea „Flotanţii“: Ingineriile electorale prin care unii primari încearcă să-şi asigure încă un mandat

 

BEC clarifică situaţia privind vizele de flotant şi votarea la alegerile locale din 27 septembrie

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite