Profesorul clujean condamnat şi închis în China, abandonat de statul român. Un britanic într-o situaţie similară nu a făcut nicio zi de puşcărie

Profesorul clujean condamnat şi închis în China, abandonat de statul român. Un britanic într-o situaţie similară nu a făcut nicio zi de puşcărie

Marius Balo a fost condamnat la 8 ani de închisoare în condiţii inumane. FOTO: Arhiva familiei

Marius Balo, profesor şi antreprenor din Cluj, este închis, de 5 ani, în condiţii inumane într-un penitenciar de maximă siguranţă din China. Clujeanul a fost încarcerat pentru un presupus prejudiciu de 80 de dolari. Familia şi avocaţii acestuia au făcut, din 2016, nenumărate solicitări Ministerului de Justiţie, care poate să oprească suferinţa românului, dacă cere transferul lui în România pentru a-şi ispăşi pedeapsa.

Ştiri pe aceeaşi temă

Familia şi casa de avocatură care-l reprezintă pe român au organizat, astăzi, o conferinţă de presă în care au expus situaţia dramatică în care se află Marius Balo. 
Stabilit în China din 2010, Marius Balo a fost angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang (New Oriental) din Beijing, unde a ocupat funcţia de trainer. Din 2013, el a ocupat postul de profesor la prestigioasa universitate Renmin University, de asemenea în Beijing. În 28 martie 2014, Marius Balo a fost arestat pentru o presupusă infracţiune de fraudă contractuală. Procurorii au susţinut că clujeanul a primit 80 de dolari de la cetăţeni chinezi, fără să ştie că suma provine din comiterea unei infracţiuni. 
 
 

Un britanic în aceeaşi situaţie nu a stat nicio zi în îchisoare

 
 
În exact aceeaşi situaţie s-a aflat şi un cetăţean britanic, care primise aceeaşi sumă de bani, dar care a fost eliberat fără a petrece vreo zi în închisoare, datorită intervenţiei eficiente a Ambasadei Marii Britanii. 
Situaţia cetăţeanului român a fost însă radical diferită; în loc de victimă a infractorilor chinezi, a fost considerat chiar el infractor. Clujeanul a fost ţinut timp de doi ani şi jumătate în arest preventiv, ceea ce în China înseamnă o cuşcă de 16 metri pătraţi, în care se mai aflau 12 cetăţeni chinezi, fără să poată vedea lumina soarelui. Marius Balo era scos din acea cuşcă de două ori pe lună şi, legat de mâini şi de picioare într-un scaun de metal, era ameninţat de gardieni, care îi spuneau să recunoască faptele „cu lacrimi în ochi” în faţa judecătorului, pentru a-i inspira milă. 
 
 
 
 

Familia a plătit o amendă de 61.000 de lei 

 
 
Printr-o hotărâre pronunţată în 24 martie 2016, Marius Balo a fost condamnat pe baza mărturiei unei persoane pe care nu o văzuse niciodată şi, ulterior, încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Shanghai. Prin aceeaşi sentinţă, a fost condamnat la plata unei amenzi de peste 61.000 de lei. În septembrie 2016, el a adresat prin intermediul Consulatului României o cerere de transfer pentru executarea restului de pedeapsă în România.
 
SCA Iordăchescu & Asociaţii a solicitat în mod repetat Ministerului Justiţiei, atât doamnei ministru Ana Birchall cât şi anteriorilor titulari ai acestui portofoliu, să facă demersurile necesare pentru a-l transfera pe Marius Balo în ţară, în vederea executării pedepsei în România. În 2017, Ministerul Justiţiei a informat că o eventuală cerere de transfer poate fi luată în considerare doar dacă toate amenzile şi cheltuielile judiciare au fost deja achitate în totalitate; prin urmare, unchiul său a făcut eforturi şi sacrificii personale considerabile pentru a putea să plătească integral amenda. 
 
 

 

Statul român refuză să-l ajute 

 
 
Ulterior, statul român a ignorat cu desăvârşire această cauză, refuzând să mai răspundă la orice interpelări şi refuzând cererile de audienţă formulate de apărătorii clujeanului. Cererea de transfer a fost reînregistrată în 17 ianuarie 2017 la Ministerul Justiţiei; în 8 martie 2017, SCA Iordăchescu & Asociaţii a trimis prin email solicitarea de transfer, pe care a şi înregistrat-o fizic la Ministerul Justiţiei în 16 martie. Ministerul a primit inclusiv dovada achitării amenzii, confirmată de Consulul României în Shanghai, dl Ioan Gheorghe Crişan. 
 
Dată fiind lipsa oricărui răspuns, în 7, respectiv 14 septembrie 2017, SCA Iordăchescu & Asociaţii a transmis o nouă solicitare de  urgentare a transferului, la care singurul răspuns a fost unul generic: Ministerul Justiţiei se consultă cu omologii din China pentru a „identifica o soluţie”. România are legislaţie care prevede transferul persoanelor pentru executarea pedepsei în ţară; statul chinez a transmis că transferul este condiţionat doar de plata amenzii. În aceste condiţii, este inexplicabilă lipsa de răspuns chiar din partea statului român, se arată într-un comunicat de presă trimis de casa de avocatură. 
 
Pe parcursul anului 2017, apărătorii lui Marius Balo au solicitat în mod repetat să fie primiţi în audienţă de directorul adjunct al Direcţiei Drept Internaţional şi Cooperare Judiciară, Viviana Onacă, şi de Marieta Safta, secretar de stat. Toate demersurile au fost refuzate, iar în unele ocazii reprezentanţilor cetăţeanului român li s-a interzis chiar accesul în clădirea ministerului, motivându-se că „nu se justifică acordarea unei audienţe”. 
Alte adrese, din 7 februarie 2018, din 3 aprilie 2018 şi din 2 mai 2018, adresate Ministerului Justiţiei – Direcţia Drept Internaţional şi Cooperare Judiciară, au rămas fără răspuns până în ziua de azi. 
 
 


Este obligat să muncească 12 ore pe zi pentru a-şi asigura hrana: două linguri de orez

 
 
Memoriul adresat preşedintelui României, Klaus Iohannis, a rămas, de asemenea, fără niciun răspuns, fiind înaintat de Administraţia Prezidenţială tot Ministerului Justiţiei, care în continuare nu a luat nicio măsură. „Până în ziua de azi, cetăţeanul român Marius Balo este supus unei torturi permanente în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Shanghai. Toate drepturile fundamentale i-au fost încălcate. În ultimele conversaţii telefonice pe care le-am avut cu clientul nostru, ne-a spus că este obligat să muncească 12 ore pe zi pentru a-şi asigura hrana: două linguri de orez. În aceste condiţii, el este hotărât să declanşeze greva foamei, ceea ce ne face să fim extrem de îngrijoraţi pentru starea lui fizică şi psihică, fiind clar că este nevoie ca statul român să intervină urgent, făcând nici mai mult, nici mai puţin, decât datoria sa faţă de propriii cetăţeni”, spune Eugen Constantin Iordăchescu, avocat partener SCA Iordăchescu & Asociaţii. 
 
Astfel, familia şi apărătorii lui Marius Balo îşi reînnoiesc apelul adresat autorităţilor române de a furniza familiei informaţii actuale despre stadiul cererii de transfer, precum şi să urgenteze această procedură, considerând că este de datoria statului să apere drepturile omului pentru fiecare dintre cetăţenii săi şi să îi asiste pe aceştia în relaţia cu state-terţe.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările