Cum comentează un reputat medic cazul şefului de spital condamnat la Cluj: „Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasile Astărăstoae, cunoscut medic legist român şi fost rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi, comentează cazul Adelei Golea, director medical la Spitalul de Urgenţă din Cluj.

Adela Golea a fost condamnată la un an şi 9 luni de închisoare cu suspendare, fiind acuzată că ar fi favorizat infractorii pentru că le-a cerut medicilor să se ocupe cu prioritate de cazurile grave şi să lase la urmă beţivii de la volan aduşi de Poliţie pentru recoltarea de probe biologice pentru dozarea alcoolemiei

Reputatul medic Vasile Astărăstoae consideră că Golea a fost condamnată pe nedrept şi spune că era absolut  firesc ca ea să dea prioritate cazurilor grave. Reputatul specialist ieşean este de părere că şoferi aduşi de poliţişti la Urgenţă pentru a le fi recoltate probe biologice ar fi putut, la fel de bine, să fie duşi la alte spitale din Cluj, pentru a nu încărca şi mai mult Unitatea de Primire a Urgenţelor, care e oricum suprasolicitată. Într-o postare pe contul său de Facebook, Astărăstoae şi-a făcut cunoscută opinia în acest caz.

„Adela Golea este cunoscută ca o doctoriţă dedicată profesiei, competentă şi corectă. A fost printre primii medici cu specialitatea medicină de urgenţă din România, a participat nemijlocit la construcţia sistemului modern de urgenţe conceput de Raed Arafat, a devenit cadru didactic universitar pentru a forma specialişti în domeniu, a muncit zi şi noapte, până la epuizare, neglijându-şi viaţa privată. Era un model adevărat. Şi cum în România nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită, a fost recompesată cu o condamnare”, a afirmat cunoscutul medic ieşean.

Acesta consideră că decizia luată de Adela Golea, care le-a cerut medicilor să se ocupe prioritar de cazurile grave, este justificată. Vasile Astărăstoae atrage atenţia asupra faptului că atribuţiile suplimentare ale medicilor pot pune în pericol siguranţa pacienţilor şi chiar a personalului. Asta pentru că, adaugă el, nu e vorba doar despre o simplă recoltare, ci şi de un examen clinic, care trebuie consemnat în documente oficiale, iar, pe de altă parte, un astfel de caz impune celeritate şi va avea obligatoriu prioritate, anulându-se astfel criteriile medicale de prioritizare. 

Dezamăgit de lipsa de reacţie a ministrului Sănătăţii

„Problema actelor medicale fără valenţe terapeutice la care trebuie să dăm răspuns la câteva întrebări:

Are recoltarea de probe biologice pentru dozarea alcoolemiei valenţe terapeutice? Evident, nu. Excepţie doar în caz de intoxicaţii sau accidente. Poate fi un serviciu UPU încărcat cu asemenea atribuţii? La numărul de pacienţi, care se adresează acestor unităţi, şi la gradul de încărcare al personalului medical răspunsul este nu. Atribuţii suplimentare pot pune în pericol siguranţa pacienţilor şi chiar a personalului. Aceasta din două motive: pe de o parte, pentru că nu e vorba doar despre o simplă recoltare, ci şi de un examen clinic, care trebuie consemnat în documente oficiale, iar, pe de altă parte, un astfel de caz impune celeritate şi va avea obligatoriu prioritate, anulându-se astfel criteriile medicale de prioritizare. 

Vom lăsa să scape şoferii care circulă pe drumurile publice după ce au consumat băuturi alcoolice sau droguri deoarece nu va exista proba ştiinţifică - dozarea? Bineînţeles că nu. Putem să luăm modele, care funcţionează în alte ţări din U.E. Să existe o nominalizare în fiecare judeţ a unităţilor medicale, care pot să efectueze recoltarea de probe (IML-uri, Servicii medico-legale, laboratoare medicale, secţii din spitale etc.), iar la unităţile UPU să se apeleze strict în situaţiile de accidente şi intoxicaţii”, susţine Vasile Astărăstoae.

Nu în ultimul rând, Astărăstoae se arată surprins neplăcut de faptul că nici ministrul Sorina Pintea, şi nici Asociaţia de Medicină de Urgenţă şi Dezastre (AMUD) nu au reacţionat şi nu au susţinut-o pe Adela Golea. Totodată, ieşeanul are numai cuvinte de laudă la adresa lui Golea, despre care spune că este unul dintre profesioniştii desăvârşiţi care au pus în România bazele medicinei de urgenţă.

„Am încercat să văd poziţiile publice ale Ministerului Sănătăţii, Asociaţiei de Medicină de Urgenţă şi Dezastre şi Colegiul Medicilor. Surpriză: din partea primelor două niciun cuvânt. Doamna Ministru Sorina Pintea, care bântuie televiziunile şi spitalele în goana după imagine, nu a pomenit nimic despre o problemă care este în curtea sa. Raed Arafat (care o cunoaşte bine pe Adela Golea) a apreciat că este mai bine (pentru el) să îşi manifeste privat şi nu public compasiunea. Colegiul Medicilor a postat un comunicat”, a mai afirmat Astărăstoae.

Citeşte şi

Doctor condamnat pentru că le-a cerut medicilor să dea prioritate cazurilor grave, şi nu beţivilor aduşi de poliţişti la Urgenţă. „Demisionez, sunt un om demn“

Ordinul care a atras condamnarea la închisoare a unui director medical. Precizări ale Parchetului Cluj

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite