Cinci lucruri mai puţin cunoscute din viaţa Papei Francisc, care ne va vizita ţara la sfârşitul acestei săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai important eveniment al anului în România, din anumite puncte de vedere, vizita Papei Francisc, va reţine atenţia a milioane de oameni.

Călătoria apostolică a Suveranului Pontif în ţara noastră începe pe 31 mai, la Bucureşti, pentru ca în următoarea zi, el să ajungă la Şumuleu Ciuc şi la Iaşi. Vizita Papei se încheie pe 2 iunie, la Blaj, unde va ţine o slujbă la Câmpia Libertăţii şi va beatifica şapte episcopi greco-catolici.

Dincolo de aceste date trecute în calendar, numeroşi români se întreabă cine este în realitate papa, cum a ajuns pe cel mai înalt scaun al Vaticanului şi cum este el ca om, înainte de a fi Suveranul Pontif. Primul papă dat lumii de America de Sud, aşa cum anunţa New York Times atunci când Fracisc a ajuns pe scaunul papal, este şi primul iezuit care conduce întreaga lume catolică. În vârstă de 82 de ani, este şi primul Suveran Pontif care vine din afara Europei, după mai bine de o mie de ani. 

E microbist, dar nu îi place fanatismul

Atunci când nu este preocupat de cele sfinte, papa obişnuieşte să urmărească meciurile importante ale naţionalei ţării sale, Argentina, dar şi pe cele disputate de San Lorenzo, echipa sa favorită. El nu a făcut un secret din acest lucru, ba chiar a asistat din tribună la câteva meciuri, iar atunci când a avut ocazia a participat şi la evenimente prilejuite de sportul rege.

Ultimul a avut loc săptămâna trecută, la Vatican, la iniţiativa ziarului de sport italian Gazzetta dello Sport. Atunci, papa a ţinut un scurt discurs sub egida „Fotbalul pe care îl iubim”, vorbind în faţa unor foste staruri precum Mancini, Seedorf sau Baresi. Mesajul său a fost unul profund, îndemându-i pe părinţi să nu le permită copiilor să murdărească fotbalul şi să devină suporteri violenţi.

În ceea ce priveşte violenţa, papa ştie foarte bine despre ce vorbeşte. Asta pentru că, în tinereţe, înainte să-şi dedice viaţa lui Dumnezeu, Francisc a fost bodyguard la un club din capitala Argentinei, Buenos Aires, scrie skynews.com.

Şi tot în tinereţe, el a predat chimia la un liceu şi a terminat chiar un masterat în ţara sa, în acest domeniu. Însă viaţa lui a fost presărată şi de unele momente mai puţin plăcute. La 16 ani, a rămas fără un plămân după o infecţie care era să-i fie fatală. Ulterior, într-un interviu dat unui post de televiziune spaniol, el mărturisea că acela a fost un prim moment în care a realizat că Dumnezeu îl ocroteşte şi că, indiferent de dificulăţile pe care viaţa i le scoate în cale, nu are niciun motiv să se teamă.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite