Anchetă finalizată în cazul tinerei românce care a murit pe un pat de spital din Marea Britanie. Mărturia dureroasă a soţului traumatizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Pintilie a murit la 36 de ani pe un pat de spital din cauza unei hemoragii. FOTO: The Guardian
Gabriela Pintilie a murit la 36 de ani pe un pat de spital din cauza unei hemoragii. FOTO: The Guardian

Autorităţile britanice au finalizat ancheta în cazul româncei Gabriela Pintilie, care a murit la câteva ore după o operaţie de cezariană într-un spital din Marea Britanie.

Gabriela Pintilie, în vârstă de 36 de ani, a pierdut o cantitate importantă de sânge după ce a născut cu succes o fetiţă, Ştefania, prin cezariană, la Spitalul Universitar Basildon. Pe 26 februarie 2019, ea a murit din cauza unei hemoragii puternice, la câteva ore după ce a născut. The Guardian notează că ancheta a luat sfârşit, iar o primă concluzie este că doctorii nu au folosit cantitatea de sânge necesară pentru a-i salva viaţa şi nu i-au administrat nici coagulante, deşi le aveau la dispoziţie.

Potrivit procurorului Caroline Beasley-Murray, care se ocupă de cazul Gabrielei, au existat „mari nereguli” în asistenţa spitalicească.  Mai mult, se pare că medicii care au efectuat operaţia au fost complet depăşiţi de situaţie şi nu şi-au dat seama cât de mult sânge şi nu ştiau nici ce produse de coagulare de sânge ar trebui utilizate.

„Au fost întârzieri”

Procurorul Caroline Beasley-Murray a mai afirmat că a existat o „situaţie de confuzie” în timpul „evenimentelor de criză”. Ea a spus că a existat o „lipsă de management pentru a face faţă situaţiei” şi „o lipsă de coordonare şi de lucru în echipă”. Şi tot Murray a remarcat faptul că medicii au intervenit tardiv pentru a o salva pe româncă, relatează The Guardian.

„Au fost întârzieri în încercarea inducţiei, au existat întârzieri în efectuarea secţiunii C şi au existat întârzieri în tratamentul chirurgical”, a adăugat ea, conform sursei citate.

Concluzia vine după ce, săptămâna trecută, anestezistul Tom Hall a declarat că hematologul Asad Omran a refuzat să ofere mai multe produse de coagulare a sângelui. „Mi-a spus că nu ar trebui să dau produse din cauza practicilor bazate pe dovezi şi că este un lucru greşit. A început să-mi citească lucrări de cercetare”, a acuzat acesta. Hall a mai spus că sângele Gabrielei era „ca apa”.

Procurorul i-a dat dreptate. „Refuzul hematologului consultant ... a fost complet contrar orientărilor. Ar fi trebuit să fie la curent cu protocoalele în cazul unor hemoragii majore”, a adăugat Murray, care este de părerea că:  „Au fost probleme grave în îngrijirile pe care doamna Pintilie le-a primit la Spitalul Basildon”. 

Totuşi. Caroline Beasley-Murray s-a ferit să acuze pe cineva direct de moartea pacientei. „Nu e sigur faptul că, şi în cazul unui tratament adecvat şi acordat în timp util, doamna Pintilie ar fi supravieţuit”.

„Alţii ne-au lăsat de izbelişte”

Ionel Pintilie, soţul Gabrielei, a subliniat dimensiunea dramei prin care trece familia. „Am avut încredere în medici şi asistente că o vor ajuta pe Gabriela şi sunt atât de recunoscător pentru medicii care au încercat să facă acest lucru, dar alţii ne-au lăsat de izbelişte şi m-au lăsat fără soţia pe care am iubit-o din copilărie şi pe copiii noştri fără mama lor devotată. Cea mai mare tragedie este că Ştefania nu o va cunoaşte niciodată pe mama ei din cauza greşelilor celorlalţi”, a spus soţul Gabrielei.

La rândul ei, Stephanie Prior, avocata care a reprezentat familia Pintilie pe toată durata anchetei, susţine că acesta e un caz fără precedent. „Acesta este unul dintre cele mai şocante cazuri de incapabilitate pe care am văzut-o în activitatea mea ca avocat".

Între timp, grupul spitalelor din mijlocul şi sudul regiunii Essex a oferit familiei Pintilie „condoleanţele şi scuzele sincere” şi au demarat o anchetă independentă.

Citeşte şi

O româncă a murit la câteva ore după o operaţie de cezariană într-un spital din Marea Britanie

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite