O româncă a murit la câteva ore după o operaţie de cezariană într-un spital din Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O tânără de origine română a murit la câteva ore după ce a născut prin cezariană la un spital din Essex, Marea Britanie în urma unei hemoragii puternice. Doctorii nu au folosit cantitatea de sânge necesară pentru a-i salva viaţa şi nu i-au administrat nici coagulante, deşi le aveau la dispoziţie, relatează The Guardian.

Gabriela Pintilie, în vârstă de 36 de ani, urma să nască al doilea copil prin cezariană pe 28 februarie 2019, însă a ajuns la maternitatea spitalului universitar Basildon din Essex cu trei zile mai devreme, după ce i s-a rupt apa.

În acea zi, doctorii au încercat fără succes sa-i inducă naşterea, ca în seara următoare să-i facă cezariană. Gabriela a născut o fetiţă sănătoasă pe 26 februarie. Câteva ore mai târziu a fost dusă de urgenţă în sala de operaţii după ce a început să piardă sânge, murind în acea noapte, în preajma orei 5.

Chemat să depună mărturie în calitate de expert, medicul ginecolog Malcolm Griffiths a declarat că la o jumătate de oră de la naştere Gabriela pierduse 600 ml de sânge – o cantitate normală în cazul unei cezariene - însă o jumătate de oră mai târziu, a mai pierdut doi litri de sânge. Daily mail relatează că a pierdut în total şase litri de sânge.

Echipa medicală a cerut sânge şi coagulante şi a primit două unităţi din grupa universală 0 de sânge şi alte şase unităţi din grupa sa de sânge. Nu i-au fost administrate însă deloc coagulante.

„Personalul medical cheie n-a ştiut că spitalul dispunea de coagulante. Gabriela n-a primit toată cantitatea de sânge de care avea nevoie şi nici un fel de coagulante”, a spus expertul în instanţă.

Potrivit raportului departamentului de transfuzie, opt unităţi de sânge au fost trimise şi doar şase din ele au folosite. De asemenea au fost furnizate şi coagulante dar „din cauza unei confuzii” de comunicare între spital şi maternitate acestea nu au fost administrate, aşa cum nici cantitatea de sânge trimisă nu a fost folosită în totalitate.

Mai mult, a spus, expertul chemat să depună mărturie,  Gabriela nu a primit îngrijirile corespunzătoare nici înainte de cezariană. Naşterea i-a fost indusă după mai multe amânări din cauza faptului că maternitatea era supraaglomerată. La fel,  decizia de a-i face cezariană a fost una întârziată, personalul fiind ocupat cu un alt caz unde interveniseră complicaţii.

Potrivit Essexlive, moaşa care s-a ocupat de ea după internare a spus că toate sălile de operaţie erau ocupate, fiind o zi „extrem de aglomerată” şi că un consultant a recomandat naşterea naturală.

Familia a dat în judecată maternitatea şi procesul se desfăşoară la tribunalul din Chelmsford în aceste zile. Familia e reprezentată de firma de avocatură londoneză Osbornes Law.

„Familia e devastată de pierderea suferită şi vrea să ştie ce s-a întâmplat: de ce a murit într-un loc unde trebuia să fie în siguranţă după ce dăduse naştere fetiţei sale”,  a spus Stephanie Prior, directorul firmei de avocatură.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite