Peste 1.300 de fapte ilegale constatate la frontieră în luna ianuarie a acestui an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţia, cu ochii pe graniţele ţării FOTO IGPF
Poliţia, cu ochii pe graniţele ţării FOTO IGPF

În urma misiunilor de supraveghere şi control desfăşurate în punctele de frontieră, precum şi în zona de competenţă, în luna ianuarie a anului 2020, poliţiştii de frontieră au constatat o creştere de aproximativ 14% a numărului de fapte ilegale săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini, prin care a fost încălcată legislaţia în vigoare.

Astfel, în perioada analizată, poliţiştii de frontieră au constatat 1.345 de fapte ilegale dintre care 756 infracţiuni şi 589 contravenţii. În ceea ce priveşte numărul de infracţiuni constatate, 55% din totalul acestora au vizat tentativa sau trecerea ilegală a frontierei, precum şi falsul şi uz de fals (420 fapte).

Cu ocazia controlului de frontieră, în prima lună a anului, poliţiştii de frontieră nu au permis intrarea în România a 657 cetăţeni străini, ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor legale de intrare în ţară. Principalele motive pentru care a fost dispusă măsura de nepermitere a intrării în ţară au fost: nu posedau documentaţia necesară pentru a justifica scopul şi condiţiile de şedere, respectiv nu deţineau o viză valabilă sau un permis de şedere valabil. De asemenea, nu s-a permis ieşirea din ţară a 411 cetăţeni români şi cetăţeni străini, din diferite motive legale.

Totodată, la controlul de frontieră au fost depistate 8.920 alerte Schengen ori naţionale, o parte vizând autoturisme căutate de autorităţi în vederea confiscării, fiind astfel depistate 21 de autovehicule semnalate ca fiind furate sau căutate de autorităţi din state aparţinând Uniunii Europene. De asemenea, poliţiştii de frontieră au depistat 44 persoane date în urmărire generală, cetăţeni români şi străini, care au fost predate autorităţilor competente din cadrul Poliţiei Române pentru luarea măsurilor legale. Acestea au fost depistate în punctele de frontieră, atât pe sensul de ieşire din ţară, cât şi la intrare în România.

În majoritatea cazurilor, persoanele urmărite general săvârşiseră, atât în România, cât şi pe teritoriul Uniunii Europene, infracţiuni de drept comun - furt, tâlhărie, înşelăciune, vătămare corporală etc., dar şi fapte care au legătură cu criminalitatea transfrontalieră.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite