Iniţiativa inedită a unei mame după o experienţă personală. Cursuri de prim ajutor pentru copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii învaţă tehnici de resuscitare FOTO Facebook/Loredana Neghină
Copiii învaţă tehnici de resuscitare FOTO Facebook/Loredana Neghină

O experienţă personală a determinat o tânără să înfiinţeze cursuri de prim ajutor pentru copii. Loredana Neghină era acasă cu fetiţa şi i s-a făcut rău. Nu a leşinat, dar acest lucru a pus-o pe gânduri. Ştia copilul cum să reacţioneze?

 A căutat imediat un loc unde să-şi poată instrui fetiţa şi pentru că nu a găsit, a demarat un proiect.  Astăzi, la mai bine de 2 ani de la înfiinţare, compania administrată de Loredana Neghină, de 33 de ani, din Bucureşti, este singurul loc din România unde copiii învaţă tehnici de prim ajutor.

Cursul de prim ajutor trebuie neapărat să se introducă în şcoli, este de părere Loredana Neghină. Spune că doar aşa clădim adultul responsabil de mâine. Începând cu vârsta de 8 ani, copiii învaţă resuscitare la Micul Erou, proiectul care funcţionează din anul 2019. De altfel, ideea a pornit de la o situaţie din viaţa reală, când, chiar Loredana, fiind acasă cu fiica sa, a început să se simtă foarte rău.

„Ideea proiectului a început undeva prin 2017. Eram singură acasă cu fetiţa mea Maya şi, dintr-o dată am început să ma simt foarte rau. Din fericire mi-am revenit repede însă atunci m-am gândit la ce s-ar fi întâmplat dacă leşinam. Cum reacţiona copilul? Ce impact emoţional avea asupra lui? Dupa ce mi-am pus toate aceste întrebări am început să caut cursuri de prim ajutor dedicate exclusiv copiilor. Nu am găsit nimic in Romania. Aşa că am decis să fac eu asta. Am început să mă documentez, să verific cum se fac astfel de cursuri în alte ţări, să urmez cursuri de certificare şi apoi, în 2019, am creat Micul Erou”, explică Loredana Neghină.

Să acţioneze corect într-o situaţie de urgenţă

Din 2019, în  Bucureşti, copiii au ocazia să înveţe cum se acordă primul-ajutor în cadrul unor cursuri pe înţelesul lor. Proiectul, singurul din România destinat exclusiv copiilor, îi ajută pe micuţi să se familiarizeze cu situaţiile de urgenţă. Educaţia în acest sens are rolul de a-i implica pe copii în tot felul de situaţii cu care se pot întâlni zi de zi: fie că le curge sânge din nas, se zgârie şi trebuie să aplice un plasture sau cineva din jurul lor are nevoie de ajutoar, toate se învaţă pas cu pas.

„Micul Erou a apărut din dorinţa de a da o şansă reală copiilor din România, de a le dovedi părinţilor că sunt într-adevăr nişte mici eroi, şi nu în ultimul rând de a le aduce un dram de pragmatism şi ancorare în viaţa de zi cu zi. Împreună am învăţat să punem corect un plasture, am aflat ce facem dacă ne curge sânge din nas sau dacă ne spargem capul, ce înseamnă o căzătură de la înălţăţime, ce facem dacă ne iau foc hainele, am povestit despre 112, am învăţat poziţia de siguranţă şi masajul cardiac”, povesteşte Loredana Neghină, iniţiatoarea acestui proiect.

calarasi singurul loc unde copiii invata resuscitare foto loredana neghina

Loredana Neghină a creat proiectul Micul Erou FOTO Fabook/L.N.

Aceasta spune că primul ajutor trebuie învăţat încă de la grădiniţă-noţiunile de bază şi apoi partea de resuscitare. Astfel, copiii sunt învăţaţi să nu se panicheze şi să acţioneze corect într-o situaţie de urgenţă. Aşa îi învăţăm pe copii că pot salva o viaţă fără să fie medici. Îi învăţăm să privescă cu empatie în jurul lor.

calarasi singurul loc unde copiii invata resuscitare foto loredana neghina

Copiii învaţă tehinci de resuscitare FOTO Facebook/L.N.

După două minute scad şansele de supravieţuire

De ce este esenţial să cunoaştem tehnici de resuscitare? Primul ajutor este esenţial în cazul unui accident, explică Loredana, adăugând: Dacă discutăm despre o persoană care se află în stop cardio-respirator primul ajutor poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Dacă nu se intervine în primele 2 minute cu masaj cardiac şansele de supravieţuire scad dramatic. După aproximativ 7 minute creierul suferă daune ireversibile. Cu cât copiii învaţă mai devreme noţiunile de prim ajutor, cu atât ei pot acţiona în caz de urgenţă, cu mult calm şi extrem de eficient. 

calarasi singurul loc unde copiii invata resuscitare foto loredana neghina

Cursurile de prim-ajutor durează 2 ore şi sunt susţinute de Loredana Neghină FOTO Facebook/L.N

De aproape doi ani, Loredana, care a lucrat timp de 13 ani în companii mulţinaţionale din domeniul telecomunicaţiilor, consultanţei şi pharma, susţine cursuri pentru copii şi spune că se încarcă cu energie după fiecare întâlnire cu ei. Lucrează în colaborare cu diverşi parteneri în locaţiile acestora, se merge la grădiniţe, şcoli, centre educaţionale sau companii. 

calarasi singurul loc unde copiii invata resuscitare foto loredana neghina

Un curs de prim ajutor pentru copii costă 125 de lei FOTO Facebook/L.N.

Pandemia ne-a ajutat să ne reinventam – am lansat programul „Micul Erou vine la tine acasă” pentru a oferi un confort suplimentar părinţilor. Nu trebuie decât să se strângă minimum 4 prieteni, iar noi aducem tot ce trebuie pentru o experienţă minunată, la ei acasă, fără costuri suplimentare. Când am început acest proiect ne-am dat seama că valoarea cursului stă în relaţia pe care o construim cu cei mici pe parcursul celor 2 ore. Am ales să susţin eu cursurile deoarece îmi place enorm să lucrez cu copiii şi mă încarcă cu energie fiecare întâlnire cu ei, explică tânăra. Cursul de prim ajutor costa 125 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 4 şi 8 ani, iar pentru cei mai mari costul este de 150 lei. De la lansarea proiectului şi până a început pandemia  la Micul Erou au fost instruiţi 173 de copii.

Instruirea durează două ore

Pentru ca informaţiile să ajungă la fiecare copil se lucrează cu grupe mici (6-7 copii) organizate în funcţie de vârstă (4-6 ani, 7-9 ani, 9+ ani). În timpul cursului aceştia învaţă cum să se spele corect pe mâini, cum să folosească corect masca de protecţie, ce să faca în cazul unei julituri, sângerării de la o rană deschisă, sângerării nazale, arsură, căzătură de la înălţime şi în cazul în care hainele le sunt cuprinse de flăcări. Apoi ei învaţă ce înseamnă 112, când trebuie să sune la acest număr şi ce informaţii trebuie să transmită." Încheiem cursul cu situaţia în care o persoană devine inconstientă, îi verificăm semnele vitale şi apoi, fie o aşezăm în poziţia de siguranţă, fie începem resuscitarea cardio-pulmonară – această manevră o execută doar copiii cu vârsta peste 9 ani. Toate aceste lucruri le învaţă copiii în cele 2 ore petrecute împreună", explică tânăra.

calarasi singurul loc unde copiii invata resuscitare foto loredana neghina

Loredana îi instruieşte pe copii pentru a face faţă situaţiilor de urgenţă FOTO Facebook/L.N.

A pornit la drum cu 20.000 de euro

Pentru a pune pe picioare acest proiect atât de necesar, Loredana a pus la bătaie peste 20.000 de euro în proiectul marca înregistrată „Micul Erou” şi spune că în prezent continuă să investească pentru a surprinde plăcut cu noi tipuri de cursuri. „Pentru că ne dorim să oferim o experienţă extraordinară celor mici am investit în achiziţia de manechini dedicaţi manevrelor de resuscitare pentru fiecare participant şi, credeţi-ne că sunt extrem de scumpi. De asemenea, pentru a completa şi certifica cunostinţele dobândite în timpul cursului, fiecare mic erou primeşte cadou o diplomă, o insignă personalizată şi o trusă de prim ajutor complet echipată – parcă am simţit că vine pandemia pentru că una din componentele trusei este masca de protecţie”, spune Loredana Neghină.

calarasi singurul loc unde copiii invata resuscitare foto loredana neghina

Copiii sunt învăţaţi cum să acţioneze în situaţii critice FOTO Facebook/L.N

Vă mai recomandăm şi:

COVID-19 face ravagii în creierul multor pacienţi. Un bolnav din trei are probleme neurologice sau psihiatrice

 

Firea, despre Dragnea: M-a ameninţat. Asta cu moartea rămâne de interpretat. Persoane neidentificabile spuneau că dacă nu încetez o să văd eu ce o să păţesc

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite