Cum faci cea mai bună salată orientală: ingrediente secrete pentru un gust delicios

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salata orientală, un preparat delicios
Salata orientală, un preparat delicios

Gătită de toate gospodinele, salata orientală este preparatul nelipsit din bucătăria autohtonă. Ca să iasă delicioasă, trebuie urmaţi cu sfinţenie mai mulţi paşi. Secretele gătirii salatei îl regăsim în cartea lui Radu Anton Roman, gazetarul îndrăgostit de gastronomie, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Iată ce nota autorul despre această salată: „«Orientală» o numesc doamnele ardelence de la oraş şi de la sat (…). Nu e propriu-zis o salată, ci un acompaniament ardelenesc, acrişor pentru friptura de miel sau altă cărnărie.
În Silvania, in iunie ori în septembrie, când e puzderie de flori de bostan şi sunt prea multe sau nu-i rost să mai rodească, salata de cartofi se dă la masă cu prăjitura de flori. Cărnoase şi fragede, florile de dovleac îngrijit culese se dau prin aluat moale de clătite şi se prăjesc în untură. Am gustat, sunt nemaipomenite! Unii, de la altă şcoală şi de pe altă stradă europeană, îi pun salatei de cartofi şi peşte afumat sau conservat în ulei, dar atunci e cu totul altceva, în altă geografie.

Ingrediente:

2 cepe roşii (2 legături ceapă verde-roşie)
3 ouă fierte piatră (dacă-i post, fără!)
1 salata verde
50 g măsline negre, cărnoase şi parfumate
1 legătura mărar
oţet de fructe, după gust
sare, piper
3 linguri ulei (de măsline, dacă aveţi)
1 kg cartofi tari (cei nisipoşi şi sfărâmicioşi n-au ce căuta în povestea asta)

Mod preparare:
•    Se fierb cartofii, dar nu până crapă, ci doar până trece furculiţa prin ei (să rămână puţin cleioşi)
•    Se curăţă, se taie felii subţiri
•    Ouăle fierte şi ceapa se taie felii subţiri şi ele
•    Se taie salata
•    Mărarul se toacă mărunt
•    Măslinele sunt mai mult un ornament colorat, deci aşa rămân, cu sâmburi
•    Se amestecă toate cu oţet, sare, piper, apoi cu ulei.“

Gazetarul, pasionat de gastronomie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
 

Vă recomandăm şi:

Cea mai sănătoasă şi ieftină conservă. Cum faci o zacuscă delicioasă ca pe vremea bunicii cu ingredientele secrete

Cea mai ieftină şi delicioasă mâncare de vară. Cum se prepară rapid dovleceii ca la ţară cu mujdei

Cea mai uşoară reţetă: cum faci chiftele gustoase şi sănătoase din cartofi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite