Cea mai ieftină şi delicioasă mâncare de vară. Cum se prepară rapid dovleceii ca la ţară cu mujdei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dovlecei prăjiţi cu usturoi FOTO bucataras.ro
Dovlecei prăjiţi cu usturoi FOTO bucataras.ro

Mâncare uşoară şi sănătoasă care se prepară rapid, dovlecii sunt nelipsiţi vara de pe mese. Bogat în fibre de calitate, în potasiu şi apă, dar cu resurse modeste de sodiu, dovlecelul are proprietăţi diuretice şi se digeră foarte uşor.

Radu Anton Roman, jurnalistul pasionat de gastronomie dezvăluie în lucrarea sa, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia), reţeta gustosului preparat despre care spune: “Sunt zile când, îngrăşat (de prea mult soare) şi sătul (de tot ce-ngraşă) nu-mi doresc decât un lucru: pâine prăjită, cu dovlecei sau vinete rumenite în ulei, şi mujdei”.

Ingrediente:

2 kg dovlecei (sau vinete) atunci culeşi din grădină
1 blid de făină
1 ceaşcă de ulei
1 căpătână de usturoi
1 legătură de mărar
sare, piper

Mod preparare

  • Dovleceii şi vinetele se taie roadele de un deget (gros), se trec prin făină şi se prăjesc în ulei
  • Usturoiul se curăţă, se pisează cu un praf de sare
  • Mărarul verde se taie mărunt
  • Din pisătura de usturoi, o lingură de ulei, un păhărel cu apă, mărar şi sare, se prepară un sos care se toarnă pe dovlecei şi vinete, să dea doar într-un singur clocot.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Vă recomandăm şi:

Cea mai uşoară reţetă: cum faci chiftele gustoase şi sănătoase din cartofi

Cum găteşti ciorba de burtă perfectă, după reţeta lui Radu Anton Roman. Secretul preparatului delicios care ia mahmureala cu mâna, câte ore se fierbe

Cea mai bună fasole cu ciolan afumat, după o reţetă din Bărăgan. Cât trebuie fiert preparatul pentru a fi absolut delicios

CălăraşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite