Caravana "Bebe, bun-venit!", în Bărăgan. Zeci de mame, consiliate gratuit pentru reducerea ratei mortalităţii infantile

Caravana

Zeci de mame sau viitoare mame au participat la activităţile de consiliere FOTO Facebook/Aura Giurcă

Crucea Roşie Călăraşi, împreună şi la iniţiativa Asociaţiei La primul Bebe au dat startul Caravanei "Bebe, bun venit!" "Ne propunem ca fiecare gravidă şi fiecare mamă cu bebeluşi din judeţul Călăraşi să beneficieze de consiliere, îndrumare, cursare şi de cadourile pregătite pentru ele şi copilaşi", a aexplicat Aura Giurcă, directorul Crucii Roşii Călăraşi.

Scopul acestei campanii îl reprezintă reducerea ratei mortalităţii infantile în judeţul Călăraşi.  Am început ieri în comuna Dragoş Vodă unde ne-am întâlnit cu 36 de mămici si viitoare mămici.   Multumesc doamnelor de la Asistenţă Socială din Dragoş Vodă cu care noi colaboram de multi ani . În România zilelor nostre mor 3 bebeluşi pe zi !, a spus Aura Giurcă.
 
Rata mortalităţii infantile a coborât în Bucureşti la 3,3 la mie, Tulcea are o rată de 14,7 la mie,  iar în Călăraşi este 10,4 la mie, conform Organizaţiei ”Salvaţi Copiii”, care remarcă faptul că, deşi rata mortalităţii infantile a scăzut în ceea ce priveşte media pe ţară, la 6 la mia de copii născuţi vii, potrivit datelor finale ale Institutului Naţional de Statistică, procesate pentru anul 2018, există clivaje cronice între judeţe.
 
Conform centralizării INS, sunt judeţe în care mortalitatea infantilă este şi de cinci ori mai mare faţă de altele, unde şansa la viaţă a copiilor născuţi prematur sau cu patologii severe este mult mai bună.
 
 „Clivajul uriaş între câteva judeţe ale ţării ne arată că şansa la viaţă a nou-născuţilor depinde de accesul la servicii medicale şi de dotare a maternităţilor cu aparatură medicală vitală. Este nu doar o nedreptate profundă, ci şi o încălcare a dreptului la viaţă. Devine imperios necesar să accelerăm dotarea maternităţilor şi să dezvoltăm programul de combatere a mortalităţii infantile, pe toate componentele lui vitale. Mizăm pe solidaritatea socială şi continuăm să punem presiune pe autorităţi, să facă din maternităţi o prioritate zero”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.
 
 
Vă mai recomandăm şi:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările