Sucul de roşii vrac, soluţia perfectă pentru gospodinele care nu au timp să prepare bulionul pentru iarnă

Sucul de roşii vrac, soluţia perfectă pentru gospodinele care nu au timp să prepare bulionul pentru iarnă

Perioada conservării tomatelor este în toi. Pentru a veni în ajutorul gospodinelor care se află în criză de timp, Staţiunea de Cercetare Legumicolă vinde suc proaspăt de roşii în bidoane de cinci litri, care mai trebuie doar pus la foc pentru a fi transformat în bulion.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Zeci de kilograme de tomate adunate de pe câmp se transformă zilnic în sucul proaspăt de roşii numai bun de pus la fiert. Legumele trec printr-un separator care are rolul de a scoate seminţele şi cojile de pulpă. Nu orice soi se pretează la o astfel de procesare.
 
”Aici avem soiul Florina, soi pentru industrie, deoarece are multă substanţă uscată. Sunt tomate pentru industrie, tomate pretabile pentru suc, pastă, care se păstrează foarte bine la conservare. Tomatele care sunt pentru consum nu sunt bune şi pentru conservare, pentru că sunt acide şi automat nu se păstrează, fermentează şi bombează borcanul”, spune Costel Vânătoru, de la Staţiunea de Cercetare Buzău. 
     
Sucul obţinut este turnat în bidoane de cinci litri care sunt scoase imediat la vânzare, în magazinul unităţii de cercetare, de pe strada Frăsinet. Oferta staţiunii din Buzău este agreată de gospodinele care scapă astfel de o muncă în plus. Un litru de suc proaspăt de roşii de la staţiunea buzoiană de cercetare costă 2,5 lei. Acesta trebuie pus imediat la foc, pentru a fi transformat în suc de roşii.
 
”Îl iau de aici şi mai departe îl pun la fiert cât doreşte fiecare. De aici, pleacă fără seminţe şi fără coajă, iar acasă oamenii sunt scutiţi de multă muncă. Preparatul mai scade la fiert pentru că zeama aceea din bidon scade. Pentru bulion, se fierbe cel mult şase ore, la sucul de roşii, maximum 3 ore”, spune una dintre angajatele Staţiunii.
 
 
O soluţie la îndemâna familiilor aflate în criză de timp propune şi o cunoscută fabrică de conserve, din Buzău, care vinde sucul de roşii vrac, la doi lei litrul. Conservele de tomate vândute la poarta fabricii atrag clienţi din mai multe judeţe.
 
”Foarte mulţi clienţi ne trec pragul pentru calitatea produselor, din cauza lipsei lor de timp, iar noi suntem alternativa pentru a avea conservele bune şi sănătoase în cămară. Sunt maşini din toate judeţele din jur, Brăila, Ialomiţa, avem din Bucureşti. Am clienţi care efectiv îmi spun că iau produse de la noi pentru a trimite în afară, la copii”, declară Cristina Bălcinoiu, lucrător comercial la punctul de pe Şoseaua Spătaru.
 
Un alt motiv pentru care din ce în ce mai multe gospodine renunţă la prepararea în casă a conservelor de tomate este şi preţul mare al materiei prime. În piaţă, roşiile sunt din ce în ce mai scumpe, iar pentru câteva borcane de bulion este nevoie de cantităţi foarte mari de tomate.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: