Misterul „pârâului de lapte”. Anchetă oficială după ce gârla Negreasca s-a albit din senin VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa smeeni.com
Sursa smeeni.com

Autorităţile de Mediu au declanşat anchete după ce au fost sesizate că în pârâul Călmăţui se varsă o substanţă albă venită pe un mic afluent. Gârla Negreasca s-a albit tocmai la Albeşti, fac haz de necaz oamenii. Oamenilor le e teamă că au de-a face cu o poluare ce le poate pune în pericol animalele care se adapă de aici.

Încă de duminică, primarul din Smeeni a început să strângă probe, inclusiv imagini filmate cu drona, pentru  a le arăta autorităţilor de mediu.   

De la înălţime, firul de apă albă are o lungime de câţiva kilometri până aproape de zona industrială a municipiului Buzău, unde se află mai multe firme de reciclare. 

Străbate câmpuri agricole şi islazuri, apoi se varsă în pârâul Călmăţui chiar în dreptul satului Albeşti.

”Dimineaţă am văzut laptele ăsta pe canalul ăsta, aici. L-am anunţat pe domnul primar, care a zis că face analize la apă. Este o apă importantă pentru crescători, pentru că de aici beau apă oile, vacile şi păsările. Cred că este destul de chimică albeaţa asta”, spune un angajat al primăriei comunei Smeeni.

Alertat de oameni, primarul din Smeeni şi câţiva oameni din sat au pornit de-a lungul canalului să descopere sursa deversării substanţei albe. S-au oprit la Maxenu, unde apa, deşi era incoloră, păstra semne ale trecerii valului de substanţă albă.   

„Acolo nu mai este alb, în schimb este un miros urât. Spre surprinderea mea, apa asta albă nu are niciun miros. Nu ştiu de unde provine. Acolo în schimb miroase insuportabil, iar pe margine s-a prins în vegetaţie o soluţie, un săpun, aşa, o pojghiţă care se sparge. Nu-m dau seama ce e. Noi am luat apă şi o să o ducem la analize”, declară Ion Andrei, primarul din Smeeni.

Pentru sătenii care au gospodării în apropierea gârlei Negreasca, traiul de zi cu zi a devenit un coşmar, din cauza mirosului insuportabil de sulf.

”E galbenă, nu mai e albă. Vine un miros de nici nu poţi să mai stai. Nu mai cântă nici broaştele. Spălam rufele, înainte, era gîrlă curată. Acum nici pe mâini nu poţi să te speli. Face o spumă la capul podului, acolo”, spune o femeie din Maxenu, sat străbătut de Negreasca.

buzau

Oamenilor le este teamă că au de-a face cu o deversare de substanţe chimice de la unele dintre firmele de reciclare din Buzău, ce ar putea pune în pericol animalele care se adapă de aici. Mai ales că, astfel de poluări accidentale, spune primarul din Smeeni, au mai fost în trecut pe pârâul Călmăţui.

”Am mai avut o problemă ca asta acum vreo trei ani, în amonte de târgul Smeeni. Atunci au murit toţi peştii. O să mergem mai sus să vedem dacă nu cumva şi acum au murit peşti. Atunci peştii erau cu burtile în sus. De aici beau apă animalele pentru că stăpânii nu ştiu dacă e toxică sau nu”, spune primarul din Smeeni, Ion Andrei.

Primarul din Smeeni a strâns probe, inclusiv imagini filmate cu drona, şi s-a adresat luni dimineaţă autorităţilor de mediu. Cursul de apă care trece prin zona industrială a municipiului Buzău şi se varsă în pârâul Călmăţui se află în administrarea Apelor Române.  

Specialiştii de aici nu ştiu deocamdată ce fel de substanţă se află pe acest curs de apă. Ei iau în calcul mai multe variante, inclusiv că ar fi rezultatul vreunei reacţii a apei cu vreo substanţă din sol scoasă la suprafaţă de excavatoarele care au început lucrări de decolmatare. 

Echipe de la Apele Române Buzău – Ialomiţa şi Garda de Mediu Buzău au anunţat controale şi la sediul unui mare reciclator, pentru a examina apele deversate în ultimele zile din staţia de epurare în canalul de desecare.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Un tânăr din Buzău a fost reţinut pentru pornografie infantilă. Victima, o copilă cunoscută pe Facebook

Hoţii au pus ochii pe foişoarele de pe cea mai spectaculoasă şosea din Buzău

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite