Metoda prin care negustorii de brânzeturi îşi înşală cumpărătorii. Cum să recunoşti dacă telemeaua de capră este falsificată
0Crescătorii de capre spun că sub eticheta acestui produs se ascunde, de fapt, un amestec între lapte de capră şi de vacă. Un fermier buzoian susţine că niciodată nu vom găsi telemea autentică făcută exclusiv din lapte de capră mai ieftină de 30 de lei kilogramul.
Numărul redus de ferme de caprine face ca principalul produs al acestui sector al zootehniei, brânza de capră, să fie unul de nişă. Nutriţioniştii spun că produsele din laptele de capră au calităţi nebănuite, fiind mai uşor de digerat decât brânza de oaie sau de vacă.
Pentru că începe să fie căutată din ce în ce mai mult, brânza de capră riscă să devină marfă contrafăcută. Specialiştii Asociaţiei patronale a laptelui avertizează că în multe pieţe din ţară, sub eticheta brânzeturilor de capră, care sunt mai scumpe, se găsesc, de fapt, produse din lapte de vacă în amestec cu lapte de capră.
Brânza de capră făcută din lapte de vacă se vinde în pieţe cu preţuri cuprinse între 15 şi 19 lei pe kilogram. Este imposibil să-ţi permiţi asemenea preţ, spune un crescător de capre de lângă Râmnicu Sărat.
”Noi vindem laptele cu 8 lei litrul iar kilogramul de brânză, 35 de lei. Toate sunt produse naturale, fără alte amestecuri de vacă sau oaie”, spune Ştefan Micu, fermier din Buzău. Acesta susţine că preţul ar trebui să fie primul indiciu al originii brânzeturilor.
Producătorii de brânzeturi spun că, în afară de preţ, avem şi alte criterii de a distinge brânza de capră de alte produse similare. Astfel printre acestea, mirosul specific, care, deşi nu trebuie să fie înţepător, va fi sesizat dacă este zdrobită o bucată de brânză între degete, dar şi culoarea. Nuanţa de alb trebuie să fie între cea a brânzei de oaie, mai deschisă la culoare, şi cea de vacă.