Brânza de oaie, mai scumpă. Seceta profundă loveşte din ce în ce mai crunt în crescătorii de animale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Iulian Bunilă
Foto Iulian Bunilă

Câmpurile cu cereale s-au uscat, iar păşunile au rămas fără verdeaţă. Lipsa hranei pentru ovine şi vite a devenit o grijă apăsătoare pentru fermieri. Brânzeturile au început să se scumpească în anumite pieţe cu cinci, chiar zece lei, pentru că fermierii sunt nevoiţi să cumpere din alte părţi furaje pentru animale.

Ioana Toma are la Cilibia peste 600 de ovine şi capre şi un efectiv de circa 80 de vite. Vinde laptele de vacă unor mari procesatori iar din cel de oaie face brânză. 

Oile buzoiencei încă sunt duse de ciobani la păscut, însă nu pentru multă vreme, deoarece pajiştile sunt deja pe terminate. Iarba s-a uscat mult mai devreme decât în alţi ani.

”Foarte greu va fi; de la nutreţul de iarnă, boabele, porumb nu, grâu nu. Cred că o să începem le vindem pe lucru de nimic. Dacă erau câteva ploi, era ceva dar acum totul e uscat în jur”, spune Ioana Toma.

Din lanul de porumb, Ioana Toma nu mai are ce culege, tot din cauza secetei, şi îşi face deja griji pentru animale. A fost nevoită să ridice cu cinci lei preţul kilogramului de brânză de oaie, deoarece va avea nevoie de bani pentru a cumpăra furaje.

”Când o să vedem o fărâmă de brânză de oaie va fi mare lucru. A fost brânza mai puţin pe primăvară, din ce în ce a mai crescut şi acum a ajuns la 25 de lei”, spune Ioana Toma (foto jos).

buzau

În piaţa de lactate a Buzăului, brânza se vinde de la 18 lei, telemeaua de vacă, la 25 de lei brânza de oaie produsă în gospodării de lângă Buzău. Preţul poate ajunge şi la 35 de lei, atât cât cer sibienii.

”Noi vindem brânza cu 32, cu 35 de lei pe kilogram, dar nu e vacă, nu e capră, e brânză numai de oaie. La noi seceta nu a fost aşa de mare ca aici, a mai plouat în partea noastră. Aici e greu, în partea asta”, spune Aurel Nan, fermier din Sibiu.

Comercianţii spun că s-ar impune o creştere a preţului la brânză, pentru că nu s-a mai schimbat de peste un an şi jumătate, dar riscă să nu aibă vânzare. Producătorii de brânzeturi se tem de asemenea că vor avea din ce în ce mai puţină marfă la tarabe, deoarece animalele vor suferi de foame.

”Vânzările nu merg, ne este din ce în ce mai greu. Păşunile sunt uscate. În iarna asta vedem, dar de la primăvară e greu. Ar fi indicat să crească preţul dar ce ne facem că nu se vinde nici aşa”, declară Nela Dinu, producător local de lactate şi brânzeturi.

Producătorii de brânzeturi şi lactate spun că întregul domeniu zootehnic este în pericol, dacă nu vor exista subvenţii pentru cumpărarea de furaje. De frica unei crize a hranei, mulţi crescători au început să vândă din efectivele de animale cât pot obţine încă un preţ convenabil.  

Vă recomandăm să mai citiţi:

VIDEO Cum arată cultura de Sideritis Scardica, planta de fier care era folosită de cosmonauţii sovietici

VIDEO Magicianul Robert Tudor, vrăjit de frumuseţile din Munţii Buzăului. A locuit într-un camping din Gura Teghii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite