Ursul Soni, devenit mascotă la Lacul Sfânta Ana, ar putea fi împuşcat. A atacat o turistă din Ungaria, care încerca să facă selfie cu el. Câţi urşi sunt în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ursuletul Soni ar putea fi impuşcat
Ursuletul Soni ar putea fi impuşcat

Autorităţile din Harghita au cerut aprobare pentru recoltarea sau mutarea lui Soni, după ce acesta a muşcat o turistă din Ungaria. Femeia l-a ademenit cu mâncare ca să facă o poză cu el. Este primul incident violent în care a fost implicat Soni.

Ursuleţul a apărut în zonă în această primăvară şi de atunci nu s-a mai dat plecat. Are aproximativ 2 ani şi a fost botezat de localnici Soni. Nu îi este frică de oameni. Poate fi văzut la marginea pădurii în apropierea cărării pe unde coboară turiştii, dar şi lângă terasele din zonă unde oamenii stau la o cafea. S-a obişnuit cu gălăgia şi ştie că oamenii îi mai dau de mâncare.

Turiştii sunt avertizaţi de prezenţa lui atunci când coboară spre lac. Oamenii trebuie să ţină cont că este totuşi vorba despre un animal sălbatic şi nu trebuie să se apropie prea mult de urs. Cu toate acestea, toată lumea care vine la lac îl pozează. Aşa s-a întâmplat şi vinerea trecută când, o turistă din Ungaria, l-a ademenit pe Soni cu mâncare ca să facă o poză cu el. Ursuleţul a mâncat ce i-a dat femeia, dar a vrut mai mult şi a ajuns să o rănească pe turistă la picior. Este primul incident în care a fost implicat până acum.

Autorităţile din Harghira au cerut aprobare la Ministerul Mediului, pentru recoltarea sau mutarea lui Soni în altă parte. Se aşteaptă acum decizia Ministerului Mediului.

Câţi urşi sunt în România

Numărul mare al urşilor din România a fost temă de discuţie ieri la Prefectura Braşov la o întâlnire la care a participat şi Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu. Aceasta a spus că se va face o investariere a urşilor şi că o parte vor fi recoltaţi (împuşcaţi) pentru a se reduce numărul lor. Ministrul Mediului a spus că şi în Finlanda s-au făcut recoltări de urşi şi că s-a încercat relocarea urşilor din România în păduri din Europa, dar nimeni nu a vrut să îi primească.

 „În  planul de acţiune postat pe site-ul ministerului există o secţiune privind inventarierea reală a exemplarelor de urs. Conform statisticilor prezentate de fondurile cinegetice ar fi peste 6.000 de exemplare, dar, în realitate, şi după ce ni s-a spus astăzi  (n.r. ieri) şi de către primari, dar şi de către reprezentanţi ai unor fonduri de vânătoare sau cinegetice, numărul urşilor ar fi de aproximativ 10.000 de exemplare. Avem în vederea accesarea unor fonduri europene pentru realizarea acestei inventarieri, iar în proiect ar putea fi implicate şi structuri internaţionale, a declarat Graţiela Gavrilescu,  într-o conferinţă de presă.

Specialiştii spun că sunt şi alte soluţii pentru urşi înainte de a pune mâna pe puşcă. Aceştia ar trebui microcipaţi pentru a fi monitorizaţi şi pentru a ştii care urs coboară din pădure şi care este violent. Ar putea fi realizate zonă tampon la marginea pădurilor pentru ca urşii să nu mai ajungă în zonele locuite. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite