Trucuri simple pentru a scăpa de praful din casă şi pentru a elimina riscul de alergie. Cât de des ştergem mobila şi ce substanţe folosim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Praful este unul dintre cei mai comuni alergeni. Nu putem scăpa complet de el, dar, folosind câteva trucuri simple, îl putem diminua simţitor.

Chiar dacă mulţi considerăm că praful este inofensiv, în realitate nu este chiar aşa. „Praful este un alergen puternic. Copiii mici care sunt expuşi la praf mult timp dezvoltă alergii şi rinite cu care pot rămâne toată viaţa. Şi persoanele care nu au un fond alergic pot deveni sensibile după o expunere prelungită. Alergia la praf se manifestă prin strănut, lăcrimare a ochilor şi chiar pierderea mirosului în timp. Dacă nu este tratată, alergia se poate transforma în astm şi poate da în timp şi complicaţii pulmonare“, spune Irina Tudor, medic alergolog.

Unde se pune praful

Praful îl întâlnim peste tot, dar în casă locurile preferate sunt colţurile încăperilor, covoarele, perdelele, saltelele, canapele şi cărţile. Televizorul este şi el un mare colector de praf şi de aceea trebuie să îl ştergem zilnic deoarece altfel praful se degajă în încăpere. Covoarele mari sau mochetele au tendinţa de la reţine praful şi aspiratul nu este suficient. În plus, sunt greu de spălat şi devin adevărate depozite pentru praf şi acarieni.

Trucuri pentru a scăpa de praf

Curăţenia riguroasă este o metodă eficientă de a scăpa de praf. „Înlocuiţi covoarele mari cu carpete mai mici pe care le puteţi spăla des şi veţi elimina astfel mare parte din praf. Perdelele atrag şi ele praful şi este bine să le spălăm odată pe lună. De asemenea este bine ca peste salteaua de la pat să puneţi o protecţie şi apoi lenjeria. Protecţia se poate spăla uşor şi aşa praful nu ajunge în saltea. Lenjeria de pat trebuie schimbată odată pe săptămână. Este util ca peste lenjerie să puneţi o cuvertură în timpul zilei, pentru ca praful să nu ajungă în aşternuturi. Şi cuvertura trebuie spălată măcar odată la două săptămâni. Dacă aveţi canapele cu tapiserie este bine să aveţi huse peste ele. Aşa praful nu va intra în canapea de unde este aproape imposibil de eliminat. Husele în schimb se pot spăla. Când aerisiţi este bine, mai ales vara, să ţineţi perdeaua trasă pentru ca în casă să nu intre şi mai mult praf. Asta mai ales dacă locuiţi la oraş în zone unde circulaţia rutieră este intensă şi vegetaţia mai puţină“, spune Mircea Moraru, angajat firmă curăţenie.

Nu lăsaţi cărţi şi reviste la vedere

Revistele şi cărţile sunt mari colectori de praf. „Persoanele care au o bibliotecă vastă ar fi bine să o aibă închisă. Adică să aibă uşi sau geamuri care să nu permită pătrunderea prafului în interior. Chiar şi aşa cărţile trebuie şterse de praf odată pe lună. Nu lăsaţi nici reviste sau ziare la vedere după ce le-aţi citi deoarece atrag patul. Aruncaţi-le după ce aţi terminat cu ele“, mai spune Mircea Moraru.

Cât de des şi mai ales cu ce ştergem praful

Mulţi folosesc pentru ştergerea prafului cârpe uscate. Total greşit, deoarece acestea nu fac decât să împrăştie praful. „Praful trebuie şters cel puţin odată la trei zile de pe mobilă. Faceţi acest lucru însă după ce aţi aspirat în toată casa. Deşi poate pare amuzant şi pereţii trebuie aspiraţi odată pe lună. Nu faceţi curăţenie doar pe unde vede soacra, ci ştergeţi şi praful adunat după mobilă sau canapele. Praful se şterge cu o cârpă din microfibră umedă şi astfel va fi eliminat mult mai bine. De asemenea când spălaţi gresia este bine să adăugaţi în apă şi puţin oţet. Este extrem de eficient în eliminarea prafului, chiar dacă mirosul ne poate deranja puţin. La parchet se pot folosi soluţii speciale care există în comerţ şi care impiedică praful să se reaşeze rapid“, mai spune Mircea Moraru.

Citeşte şi:

Trucuri simple pentru a menţine căldura în casă. Cum se poate reduce valoarea facturii cu 20% atunci când afară este ger

Curăţenie în garderobă: ce păstrăm, ce aruncăm la început de 2016

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite