Jocul strămoşesc de la Şargu, duminica aceasta în Şchei. Braşovenii şi turiştii sunt aşteptaţi la un spectacol de excepţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Duminică, 6 mai, braşovenii şi turiştii sunt  invitaţi să participe la „Jocul strămoşesc de la Şargu al Tinerilor din Cacova”, un eveniment tradiţional al şcheienilor, atestat încă din 1830, ca unul dintre cele trei jocuri strămoşeşti vechi.

Jocul strămoşesc  constituie una dintre cele mai vechi şi mai spectuaculoase tradiţii ale Junilor din Şchei, constituind unul din rarele momente când  publicul braşovean poate  admira alături de Juni, pe fetele (băiatele) din Şchei, înveşmântate în portul tradiţional de Şchei. Costumul de sărbătoare femin din Şchei este  constituit din  aşa-numitele „haine româneşti” cu originea în vechiul costum medieval al aristocraţiei româneşti,  reprezentat de cămăşile de borangic, fustele şi lăibărele din borcart, brâiele cu paftale din argint aurit care transformă portul tradiţional din Şchei în cel mai bogat şi mai frumos port feminin din Transilvania. 

Costumul tinerilor  din Cacova (zonă dintre Coasta Prundului şi Calea Vacilor din  cartierul Şchei) este constituit aidoma celui al roşiorilor- cizme, cioareci, cămaşă lungă până la genunchi brodată cu motive româneşti şi decorată cu mii de paiete de alamă şi argint aurit.  Singura diferenţa  fată de costumul Junilor Roşiori de astăzi este constituită din faptul că în loc de căciula de roşior din armata Vechiului Regat, tinerii din Cacova poartă pe cap căciulile de Regimentului de Dorobanţi, supranumiţi curcani, care s-au acoperit de glorie în luptele de cucerire a redutelor de la  Griviţa în timpul războiului de Indepenndenţă din 1877-1878. 

Tinerii din Cacova vor coborî la orele 10.00 în Prund, în frunte cu serjile şi cu o formaţie, anume tocmită pentru aceasta zi.  In faţa Bisericii Sfantul Nicolae tinerii se vor  prinde în hora şi după ce vor juca hora junilor în Prund, vor urca la Şargu ( la Crucea de la numărul 46, de pe strada General Traian Moşoiu), unde vor cânta Troparul Invierii, vor relua ritualul horei şi al aruncării buzduganului, apoi vor pleca dupa fete (băiate).  Aducerea fetelor la joc va avea loc la orele 14.00 pe platoul din faţa Crucii de la Şargu,  perechile de tineri vor intra prin cele doua porţi amenajate de organizatori, apoi după ce fiecare pereche va încojura bradul în aplauzele mulţimii, toţi tinerii se vor prinde intr-o hora a junilor, joc cu care începe orice petrecere sau eveniment tradiţional din Schei. In continuarea horei, tinerii şi băiatele vor prezenta jocurile tradiţionale pe care toţi braşovenii şi şcheienii trebuie să le cunoască: brâul, breaza, ardeleana, sârba şi braşoveanca. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite