Braşov: Doru Munteanu a cochetat cu actoria, dar a ajuns scriitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doru Munteanu este preşedintele Filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor
Doru Munteanu este preşedintele Filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor

Doru Munteanu nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este preşedintele Filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor şi omniprezent în viaţa culturală a Braşovului.

Doru Munteanu a condus Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Culural, a fost secretar-şef al Universităţii „Transilvania", a condus instituţii media, a fost directorul editurii şi revistei „Astra" şi, nu în ultimul rând, a predat în învăţământul liceal şi universitar.

Puţini ştiu că Doru Munteanu s-a născut într-o familie de viţă nobilă, veche de sute de ani, din comuna Apoldul de Sus, judeţul Sibiu. „Numele familiei mele, pe linie maternă, era Terra Beu. Era o familie de oameni înstăriţi, de agricultori şi oieri. Într-una dintre casele familiei mele a fost înfiinţată prima şcoală, care se numea «La Beuoaia». De aceea, majoritatea femeilor din neam au fost dăscăliţe, educatoare. Pe linie paternă, însă, lucrurile nu au stat chiar aşa. Tatăl meu a fost prima generaţie încălţată din neamul său, profesor de istorie. Deci, dăscălia, la noi în familie, a fost ca o a doua natură", povesteşte scriitorul.

Primii bani din literatură

Doru Munteanu a copilărit la Turda, mama i-a fost educatoare, iar tatăl profesor de istorie. A urmat cursurile Colegiului „Mihai Viteazul". „Prima dată am învăţat literele chirilice, de pe cartea de rugăciuni a bunicii. De atunci, mi-am zis că toată viaţa mea o să mă poziţionez într-un loc care are legătură cu literatura şi istoria", spune Doru Munteanu. Scriitorul a luat primul premiu pentru literatură în clasa a VII-a. „Îmi aduc aminte că am luat un premiu consistent, mai mare decât salariul tatălui meu", spune scriitorul.

În copilărie, Doru Munteanu a vrut să se facă actor. Locuia vizavi de teatrul din Turda, unde activa trupa Luciei Sturza Bulandra. Copilul Doru Munteanu era facinat de jocul actorilor. „Am fost ales copilul figurant al teatrului din Turda. Nu lipseam din nicio piesă în care era nevoie de un copil. De altfel, tot timpul am cochetat cu teatrul şi literatura. În clasa a XI-a am scris prima mea piesă de teatru, «Exmatriculatul dintr-a IX-a B», care s-a jucat la teatrul din Turda, iar eu am avut rolul principal", declară scriitorul.

Doru Munteanu a dat examen la Institutul de Teatru, dar a renunţat pentru că şi-a dat seama că nu se poate conforma vieţii de actor. „În studenţie am jucat teatru, am scris articole şi proză şi am cântat cinci ani într-o formaţie", mai spune scriitorul. Majoritatea temelor abordate în romanele sale sunt iremediabil legate de tema istoriei. Primul roman al autorului este „Duminica mare", un simbol pentru 1 decembrie 1918. Au urmat „Vinerea neagră", „Miercurea Regală", „Scrisoare din America", „Viaţa de la fereastră".

„Nu sunt romane istorice, ci romane de viaţă, dragoste, aspiraţii. Pentru orice copil de ardelean, cunoaşterea istoriei şi valorificarea tradiţiilor a fost ca un program de viaţă şi din acest motiv m-am simţit dator să le abordez", a încheiat Doru Munteanu.

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt cele mai inedite proiecte pe care le-aţi realizat?

Unul dintre proiectele pe care le realizez împreună cu Ana Oniţă este „Târgul Internaţional de Carte şi Muzică". Este un proiect care a pus Braşovul pe harta geografiei artei şi literaturii. Am organizat două ediţii a Korona Folk Festival. La fel, reinventarea Revistei „Astra". A durat doar trei ani, tot din lipsă de fonduri. E păcat că Braşovul nu are o revistă literară.

Pregătiţi un nou roman?

Lucrez la un roman pe care vreau să-l lansez în martie 2011, la Târgul Internaţional de Carte şi Muzică. Deocamdată se numeşte „Crucea". Acţiunea se petrece în zilele noastre, dar calcă în istorie la greu. Mai mult nu vă spun...

Profil

Născut. 10 septembrie 1946, comuna Râciu de Câmpie, Mureş.

Studii. Facultatea de Filologie, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj.

Familie. Căsătorit.

Ce-i place

„Îmi plac oamenii deschişi, sinceri, voluntari, care vor să facă ceva. Majoritatea are nişte inerţii şi o insuficienţă care îi trage înapoi de la acţiune. Îmi place să lucrez în echipă", mărturiseşte  Doru Munteanu.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac prostia, impostura şi laşitatea. Oamenii care au asemenea defecte le au şi pe cele adiacente şi nu sunt oameni de cuvânt, iar pentru un ardelean, un cuvânt face cât un act scris", crede scriitorul.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite