A murit primul român care a participat la o Olimpiadă de Iarnă. Constantin Vlădea avea 92 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La 90 de ani Constantin Vlădea a purtat flacăra olimpică. FOTOArhivă.
La 90 de ani Constantin Vlădea a purtat flacăra olimpică. FOTOArhivă.

Râşnoveanul Constantin Vlădea a fost mereu îndrăgostit de sporturile de iarnă. Acum doi ani, aniversarea de 90 de ani l-a prins pe schiuri.

Constantin Vlădea a început să schieze în 1930. S-a născut la Râşnov unde a şi deprins tainele acestui sport. Are în palmares 20 de titluri naţionale la biatlon. A fost unul din cei care în 1943 a pus bazele clubului sportiv Bucegi Predeal, care apoi, în 1948, a fost absorbit de clubul armatei. Constantin Vlădea a fost părtaş şi la construcţia primei trambuline de sărituri de la Râşnov, în 1963.

Încurajat la Olimpiadă de Regele Mihai

Momentul său de glorie a fost olimpiada din 1948 de la St. Morritz, în Elveţia. Patrula militară a României a obţinut atunci locul 7.  „Eram foarte buni la tragere, unde am ocupat locul doi, la fond însă am ieşit abia pe 7, iar clasamentul cumulat ne-a găsit tot pe poziţia a şaptea. Olimpiada din 1948 s-a ţinut în ianuarie. Regele Mihai I abdicase din decembrie 1947. A venit totuşi la St. Morritz şi ne-a încurajat. A dat mâna cu noi şi ne-a întrebat cu un pic de reproş în glas de ce purtăm însemnele RPR. Ştia însă bine că nu aveam încotro“, povestea pentru Adevărul acum  doi ani,  Constantin Vlădea.

image

A fost un model de urmat şi la 90 de ani era încă pe schiuri. Povestea acum doi ani care este secretul său:„Lactatele şi vinul roşu sunt nelipsite de pe masă. Totodată, în fiecare zi alerg aproape un kilometru pentru a mă menţine în formă“.

Contantin Vlădea a fost cel care a purtat Flacătra Olimpică la Râşnov la debutul Festivalului Olimpic al Tineretului European. A fost extrem de fericit că a putut să vadă pe viu o competiţie majoră şi la noi în ţară.

Regretat de un oraş întreg

Contantin Vlădea s-a stins liniştit, exact aşa cum şi-ar fi dorit la 92 de ani. A fost condus pe ultimul drum prieteni şi apropiaţi. Moartea dragului nostru nea Costi Vlădea, este o pierdere mare, atât pentru familie, căreia îi prezentăm sincere condoleanţe, cât şi pentru comunitatea oraşului Râşnov care a pierdut un membru valoros. Îi era drag Râşnovul şi se bucura din toată inima de fiecare lucru bun care se întâmpla în oraşul său. Dar, bucuria sa cea mai mare era atunci când avea veşti bune despre Râşnovul sportiv şi olimpic. Acum 67 de ani, campionul Râşnovului, el participa la Jocurile Olimpice de Iarnă în Elveţia, la St. Moritz. Şi-a reprezentat ţara cu cinste şi a fost felicitat, alături de colegii săi, de Regele Mihai. I-am ascultat cu drag, de fiecare dată, povestea sa olimpică. Atât de mult l-am iubit încât, atunci când Râşnovul a fost în 2013 gazda Festivalului Olimpic al Tineretului European, i-am încredinţat torţa olimpică. Pe scena din centrul Râşnovului, Nea Costi Vlădea a păşit cu lacrimi în ochi pe scena festivă, alături de Ivan Patzaichin, cel mai mare sportiv olimpic al României. Era un arc peste timp al campionului din Râşnov. Ce îşi putea dori mai mult, la apusul vieţii, un om care a iubit schiul cu tot sufletul său mare şi a arătat elevilor săi ce înseamnă respectul pentru spiritul olimpic? Nu cred că a lipsit vreodată de la o competiţie de schi, biatlon sau sărituri cu schiurile din Râşnov. Cât era de fericit la Cupa Mondială de sărituri! Sunt mulţumit că nea Costi a trăit să vadă trambulinele şi pista de biatlon de pe Valea Cărbunării. În această privinţă, cred că a plecat dintre noi cu sufletul împăcat. Se spune că în fiecare zi murim câte puţin. Trebuie să ne obişnuim cu asta. Important este ce lăsăm în urma noastră. Nea Costi Vlădea a lăsat o întreagă istorie sportivă şi un exemplu de omenie, dăruire, dragoste şi prietenie. Îţi mulţumim pentru tot ce ai făcut, prieten drag!“ a spus primarul din Râşnov, Adrian Veştea, prezent la ceremonialul religios.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite