Portret: Gheorghe Mosorescu îmbracă piesele de teatru ale urbei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pictor şi preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Brăila, Gheorghe Mosorescu este scenograful Teatrului „Maria Filotti" din 1982.

Un spectacol rămâne în memorie nu numai prin jocul actorilor, ci prin întreaga sa ambianţă, prin machiaj, costume, decor şi mecanisme dintre cele mai ingenioase, mai exact prin tot ce înseamnă scenografie. De fapt, scenografia este elementul care îmbracă spectacolul.

Gheorghe Mosorescu alcătuieşte structura, ambianţa şi atmosfera unui spectacol. A terminat Institutul de Arte Plastice în 1981, semnând de atunci scenografia a numeroase spectacole deosebite, atât la Brăila, cât şi în Slobozia, Bucureşti sau Cahul.

Este scenograful Teatrului "Maria Filotti" din 1982.

"Frunzele amăgitoarei neputinţi"

"Nu m-am gândit niciodată că voi ajunge la Brăila. Am venit detaşat de la Teatrul Mihai Eminescu din Botoşani şase luni şi am rămas aici 30 de ani", povesteşte despre începuturi scenograful.

Totodată, el este şi preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, filiala Brăila, din 1994.

Mai mult decât atât, până anul acesta, viaţa sa s-a întrepătruns cu activitatea didactică. A fost profesor de scenografie la Liceul de Artă "Hariclea Darclee" două decenii.

image

Artistul îşi aminteşte cu plăcere despre una dintre primele sale scenografii pe scena brăileană a spectacolului "Frunzele amăgitoarei neputinţi": "Tot decorul era sumbru. Inconfortabil şi pentru actori şi pentru public. Eu care-l făcusem, nu puteam să-l privesc. Era vorba despre o familie de mineri, iar eu în loc să fac o casă de locuit, am făcut un fel de abataj de mină, totul era gri, îţi crea impresia unui tunel. Nu era comod de privit, dar era extrem de sugestiv".

Citeşte şi: Călin Hanţiu - Cavalerul baletului constănţean !

Pictează cu sufletul

Gheorghe Mosorescu iubeşte pictura şi trăieşte cu intensitate orice moment care îl aduce mai aproape de ea. Până acum a realizat nenumărate expoziţii personale, naţionale şi chiar internaţionale.

"Fac pictură cu plăcere şi dacă îmi doresc ceva este să fiu lăsat să pictez, să intru în atelierul meu dimineaţa şi să ies seara", ne spune artistul.

A fost coordonatorul Grupului de elevi „De-a joaca" şi împreună au ajuns cu o expoziţie la sediul NATO, de la Bruxelles. De asemenea este iniţiatorul şi principalul organizator al taberei de creaţie plastică Blasova, Tuşnad şi Măcin 2006.

„Mi-au plăcut pictura şi sculptura. La un moment dat, prin liceu, pendulum între cele două, dar nu a fost să fie, până la urmă am făcut scenografie", spune Mosorescu.

Artistul încheie invitându-ne pe 23 iulie, la Galeriile de Artă, unde va avea loc vernisajul unei expoziţii naţionale itinerante.

image

Gheorghe Mosorescu şi-a dedicat viaţa publicului, artei şi frumosului.

Întrebări şi răspunsuri

Ce înseamnă scenografia pentru Gheorghe Mosorescu?

„Decorul este parte integrantă a spectacolului. De fapt, decorul înseamnă cadrul plasticîn care se desfăşoară un spectacol. Pentru mine, un decor este bun numai atunci când se vede în spectacol. El nu poate trăi înafara spectacolului. În rest, decorul nu există, aşa cum nu există un spectacol fără public".

După atâtea reuşite, aveţi vreo dorinţă neîmplinită?

„Mi-aş dori să fac sculptură, să cioplesc, fie că este piatră sau lemn, să asamblez tot felul de piese, să creez compoziţii şi forme noi. Nu pentru a deveni sculptor, ci pentru că aşa simt nevoia. Nu ştiu dacă voi apuca, trebuie condiţii pentru atelier, investiţie şi timp".

ce-i place

„Cea mai mare plăcere a mea este să fiu uitat de lume în atelierul meu. Îmi place să pictez în atelierul meu, să-mi transpun gândurile fără să fiu deranjat. Îmi place frumosul, în general. Îmi place muzica. Făcând liceul la Craiova şi acolo fiind o Filarmonică, mergeam în fiecare sâmbătă la repetiţia generală pentru spectacolul care urma să aibă loc duminica".

ce nu-i place

„În primul rând minciuna şi nedreptatea. Trăim într-o ţară în care numai de dreptate şi de adevăr nu este vorba. Linguşeala nu-mi place. Detest atât pe cel care linguşeşte, cât şi pe cel care se lasă linguşit. Acestea sunt lucrurile care nu-mi place, pentru că în general nu au nicio scuză".

Profil

NĂSCUT. 22 ianuarie 1954, Mehedinţi
STUDII. Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu", Secţia Scenografie, Bucureşti
OCUPAŢIE. scenograf
FAMILIE. căsătorit, doi băieţi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite