O specie rară şi ameninţată la nivelul Uniunii Europene, identificată în judeţul Botoşani

O specie rară şi ameninţată la nivelul Uniunii Europene, identificată în judeţul Botoşani

Scoicarul la Botoşani FOTO Arii Naturale Protejate Botoşani/Facebook

O specie rară de pasăre protejată prin lege la nivelul Uniunii Europene şi-a făcut sălaş pe cel mai mare lac de acumulare din nordul Moldovei. Pasărea a fost observată de specialişti la Stânca în judeţul Botoşani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Specialiştii de la Agenţia Naţională pentru Arii Protejate au identificat în judeţul Botoşani o specie rară şi ameninţată la Nivelul Uniunii Europene. Este vorba despre scoicar, o pasăre protejată şi din ce în ce mai greu de văzut pe teritoriul Europei. Propriu-zis este o specie care trăieşte pe malurile râurilor şi lacurilor. ” Habitatul specific al scoicarului este cel de maluri sau estuare cu pietriş sau nisip, precum şi malurile mâloase ale lacurilor şi râurilor interioare.”, precizează specialiştii pe ”Arii Naturale Protejate Botoşani.” 

Scoicarul este o pasăre masivă, cu un penaj cu roşu şi negru, migratoare. Era răspândit pe un teritoriu larg din Europa şi până în Extremul Orient dar şi în Africa de Nord. De altfel, scoicarul preferă să ierneze în ţinuturile tropicale. Cuibăreşte rar pe teritoriul României, spun specialiştii şi se hrăneşte cu scoici, melci dar şi cu alte nevertebrate din zonele acvatice.

 În România sunt cel mult 150 de perechi de scoicari iar la nivel mondial aproximativ 1 milion de indivizi dar populaţia este în descreştere din cauza distrugerii habitatelor. Specialiştii au idenfitificat o adevărată colonie de scoicari pe Lacul Stâncă, judeţul Botoşani, o arie naturală protejată, de interes european. Pe lacul de la Stânca trăiesc şi egrete, pescăruşi sau cormorani fiind una dintre cele mai importante arii protejate pentru păsări din România. Lacul de acumulare se întinde pe o suprafaţă impresionantă şi a fost amenajat în anii 70 prin indiguirea Prutului cu barajul de la Stânca-Costeşti pentru a reduce efectele devastatoare ale inundaţiilor de la începutul verilor. 

 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările