5.000 de zâmbete pentru copiii nevoiaşi. „Unii nu au mâncat niciodată ciocolată sau portocale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de voluntari au plecat cu maşinile personale să ofere pachetele copiilor FOTO Cosmin Zamfirache
Zeci de voluntari au plecat cu maşinile personale să ofere pachetele copiilor FOTO Cosmin Zamfirache

În judeţul Botoşani a fost demarată cea mai amplă campanie de voluntariat pentru ajutorarea copiilor nevoiaşi. Mai precis, sute de oameni simpli s-au mobilizat pentru a cumpăra cadouri micuţilor din satele izolate.

În ziua de vineri, 18 decembrie, în judeţul Botoşani a avut loc cea mai amplă acţiune umanitară din zona Moldovei derulată de oameni obişnuiţi. Aproape 300 de voluntari au ajutat o asociaţie condusă de un tânăr de la ţară, să împartă cadouri copiilor nevoiaşi. Mulţi dintre aceşti micuţi nu au gustat niciodată ciocolată şi nu ştiu cum să mănânce o portocală.

5000 de zâmbete în pragul Crăciunului

Asociaţia ”Grup Civic” se ocupă de acţiuni umanitare de aproape doi ani, reuşind să construiască case pentru nevoiaşi, să ajute în special copiii foarte săraci sau bătrânii neajutoraţi. 

Cel care conduce această asociaţie, Daniel Câşlaru, este un tânăr de aproximativ 30 de ani, de la ţară, care a trăit sărăcia pe pielea lui. A rămas fără tată şi fără casă la o vârstă fragedă şi a îndurat foamea şi disperarea. A muncit în străinătate şi s-a întors în judeţul natal hotărât să-i ajute pe cei nevoiaşi şi fără sprijin, în special copii. 

Încă de anul trecut a iniţiat campania ”5000 de zâmbete”, prin care a oferit 5000 de pachete cu dulciuri copiilor nevoiaşi. Anul acesta acţiunea a avut o amploare deosebită. 

fki

Daniel Câşlariu FOTO Cosmin Zamfirache

Aproximativ 300 de voluntari s-au implicat pentru ca 5000 de copii săraci din judeţ să primească un cadou de Crăciun. Prin donaţii şi implicarea asociaţiei ”Grup Civic”, dar şi a voluntarilor, au fost strânse dulciuri şi fructe pentru copii. Cu 50 de maşini, pachetele vor fi duse în toate colţurile judeţului. Printre voluntari se află şi în jur de 200 de profesori. ”În 3 zile împreună cu 80 de voluntari, cu 50 de maşini vom ajunge la cei 5000 de copii. Avem peste 200 de profesori  care ne aşţeaptă şi 33 de directori, plus alte categorii sociale. ”, spune Daniel Câşlaru.

”Am întâlnit un copil care a zicea că nu a mâncat ciocolată”

Pentru a-i găsi pe cei 5.000 de copii care au cu adevărat nevoie de aceste daruri, Daniel Câşlaru a apelat la autorităţi. Aici a aflat care sunt cei mai nevoiaşi copii din judeţ. Voluntarii au plecat în peste 10 comune, în sate de care nimeni nu auzise şi în care sărăcia măcina orice urmă de umanitate. 

Daniel Câşlaru spune că în aceste comunităţi sunt copii care nu au mâncat vreodată ciocolată şi nici nu ştiu cum să consume o portocală. ”Unde se poate, copiii vor veni la şcoală, dar nu vor intra în unităţile de învăţământ. Poate pentru noi nu înseamnă mult nişte dulciuri şi nişte portocale, dar credeţi-mă că am văzut anul trecut copii care au muşcat din portocală, copii care mi-au spus că au venit la şcoală doar pentru cornul şi laptele primit. 

Am întâlnit şi un copil care a zis că nu a mâncat ciocolată niciodată. Era în clasa I. Mai mult decât atât vrem să aducem, mai ales zâmbete acestor copii, să le oferim o senzaţie de căldură sufletească, să le arătăm că ne pasă de ei. ”, spune Daniel Câşlaru. 

Tânărul botoşănean spune că este motivat să coaguleze toată această mare de voluntari tocmai pentru că-i înteţelege cel mai bine pe aceşti copii nevoiaşi. „La rândul meu am fost în situaţia lor.  Aşteptam Sărbătorile de Iarnă ca cei de la şcoală să-mi dea un pacheţel pentru că mama nu avea posibilităţi”, spune el. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

UPDATE VIDEO Suma uriaşă investită de societatea civilă într-o maternitate. Contribuţia publică este pe sfert

Campion la kickboxing şi la donaţii. Marius îşi licitează mănuşile pentru a ajuta o necunoscută, grav bolnavă

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite