Grădina comunitară pusă la punct de elevi. 20 de familii sunt invitate să îşi cultive fructe şi legumele în curtea unui liceu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Când primii fulgi de nea îşi făceau apariţia în Bistriţa, terenul din curtea liceului era pregătit pentru plantare  Liliana Vereş şi Mihaela Elena Mora  FOTO: Comunitaria - Grădina Comunitară
Când primii fulgi de nea îşi făceau apariţia în Bistriţa, terenul din curtea liceului era pregătit pentru plantare  Liliana Vereş şi Mihaela Elena Mora  FOTO: Comunitaria - Grădina Comunitară

Un proiect original le permite la 20 de familii din Bistriţa să îşi cultive singuri fructe, legume sau plante aromatice, la doi paşi de oraş, chiar în curtea unui liceu. Mai mult, cei care primesc gratuit o bucată de pământ pregătită pentru plantare beneficiază şi de sfaturile specialiştilor liceului.

O echipa de 15 elevi ai Liceului Tehnologic Agricol Bistriţa a venit cu o idee originală, după ce în toamna anului trecut au făcut mai multe sondaje de opinie în oraşul Bistriţa pentru a vedea cum se pot apropia de comunitatea locală.

Vorbind cu oamenii, elevii şi-au dat seama că orăşenii au nevoie de o grădină, unde să îşi poată cultiva singuri legumele şi fructele, unde să socializeze şi să-şi oxigeneze creierul după o săptămână lungă şi grea la serviciu. Aşa a luat naştere proiectul „Comunitaria – Grădina Comunitară”.

Conducerea liceului a fost deschisă la propunerea elevilor şi a pus la dispoziţie 10 ari de teren, unde se va putea pune în practică acest proiect. Terenul în cauză nu este cultivat de ani buni, fiind folosit de către unitatea de învăţământ pentru depozitarea comportului.

Elevii, ajutaţi de profesoara Mihaela Elena Mora şi de directorul adjunct al liceului Liliana Vereş, vor alege 20 de familii din Bistriţa, care vor primi gratuit, în folosinţă o bucăţică din acest teren. 

„Parcela de pământ de 10 ari va fi împărţită la 20 de familii. Acesta familii vor avea o parcelă şi vor putea planta acolo legume, fructe, flori, plante medicinale. În primă fază, proiectul se va întinde pe 9 luni de zile. Vrem să vedem cum decurge, dacă el va avea succes, cu drag vom continua şi anul care urmează. Prima etapă a fost pregătirea terenului, am arat, urmează să discuim în primăvară, să parcelăm, să împrăştiem gunoi”, explică directorul adjunct al liceului Liliana Vereş. 

gradina comunitara bistrita 2

În spatele acestui proiect se află 15 elevi ai liceului (Foto: Mihaela Elena Mora)

Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească familiile interesate să intre în acest experiment, sunt – să nu deţină teren pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud şi să locuiască în Bistriţa, pentru a fi aproape de „grădină”. 

Cei interesaţi s-au înscris online în acest proiect şi vor fi aleşi în urma unor interviuri cu reprezentanţii liceului, care au menirea de a scoate în evidenţă că beneficiarii grădinilor chiar îşi doresc să cultive fructe, legume şi plante medicinale bio. 

Benficiarii grădinii au parte şi de know how-ul specialiştilor liceului 

Terenul unde va fi amenajată grădina este situată la doi paşi de curtea liceului, aproape de zona industrială a Bistriţei. 

Fundaţia „Noi orizonturi”, a fost alături de liceu în acest proiect, sponsorizând unitatea de învăţământ cu 500 de lei, bani care au mers pe lucrările de pregătire al terenului. Practic, familiile care vor fi acceptate, vor primi terenul gata pentru plantare. 

Cei care vor lua parte la acest proiect trebuie să planteze doar seminţe şi răsaduri ecologice ale plantelor medicinale, fructelor şi legumelor cu cultură anuală şi să nu folosească îngrăşăminte chimice, decât natural sau compost. 

„Noi am prevăzut în acest proiect şi nişte ore de consiliere să spunem aşa din partea specialiştilor noştri. Avem profesori de horticultură care sunt doritori să ajute acele familii cu informaţii. Vom avea sesiuni de comunicare. Important este ca ei să îşi dorească că acea bucată de pământ să înflorească sub ochii noştri. Dorim să continuăm ideea”, mai spune directoarea liceului.

gradina comunitara bistrita 3

În primăvară, bistriţenii care intră în proiect vor putea să planteze aici legume, fructe şi plante medicinale (Foto: Bianca Sara)

Conducerea liceului ia în calcul ca o parcelă de teren să ajungă chiar la cei 15 elevi care sunt parte din acest proiect. Deşi încă nu au foste alese familiile care vor face parte din acest proiect, deja s-au arătat mai multe persoane interesate.

Una dintre ele îşi dorea să planteze copaci pe marginea terenului şi să amplaseze pe spaţiul de din apropierea grădinii bănci pentru odihnă. O altă persoană interesată, biolog de meserie, îşi doreşte să profite de acest proiect şi să studieze şi bio-diversitatea din zonă. 

În condiţiile în care vor avea parte de o producţie substanţială, familiile implicate sunt încurajate să doneze 10-20% din producţie cantinei liceului, pentru ca produsele rezultate chiar să fie servite elevilor. Restul producţiei va ajunge pe mesele bistriţenilor care vor lua parte la proiect. 

Vă mai recomandăm:

Colectivul s-a întors într-un sat din Ardeal. Cum se face inteligent agricultură la comun

Legume bio crescute cu excremente de peşte. Experimentul unic în ţară, pus la punct de un liceu din Ardeal

Hobby-ul inedit al unei profesoare de biologie. După ce termină orele, vinde în piaţă legume cultivate chiar de ea

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite