Consiliul Concurenţei intervine în problema apelor minerale din staţiunea Sângeorz-Băi

Consiliul Concurenţei intervine în problema apelor minerale din staţiunea Sângeorz-Băi

Izvorele din Sângeorz-Băi                                                     FOTO: Fb/Emil Iustian Alexandru

Consiliul Concurenţei a început în anul 2018 o investigaţie care vizează un posibil abuz de poziţie dominantă exercitat de firma Hebe SA în staţiunea Sângeorz-Băi.

Investigaţia, declanşată de Consiliul Concurenţei în 2018, vizează un posibil abuz de poziţie dominantă exercitat de Hebe SA în staţiunea Sângeorz-Băi (judeţul Bistriţa-Năsăud), „prin refuzul acesteia de a încheia un contract de prestare servicii de furnizare a apei minerale terapeutice cu societatea Sind Tour Trading SRL, care deţine hotelul Someşul din aceeaşi localitate”, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenţei.

Hebe SA are în patrimoniu un hotel cu aceeaşi denumire „Hebe” în staţiunea Sângeorz-Băi, dispunând de facilităţi de cazare şi bază de tratament balnear. În acelaşi timp, compania este deţinătoarea Licenţei exclusive de exploatare a apei minerale terapeutice din staţiunea Sângeorz-Băi. „Ca  urmare, deţinând monopol pe exploatarea apei minerale din Sângeorz-Băi, Hebe SA trebuie să asigure accesul la izvoarele terapeutice, în mod obiectiv,  tuturor companiilor ce deţin facilităţi de cazare şi bază de tratament balnear în staţiunea Sângeorz-Băi”, spun cei de la Consiliul Concurenţei.

Pentru a soluţiona această problemă, reprezentanţii Hebe SA au propus un angajament care cuprinde un contract-cadru care să reflecte o serie de propuneri şi principii pe care le va respecta pentru asigurarea unui mediu concurenţial în staţiunea Sângeorz-Băi.

Propunerea de contract-cadru este formulată în termeni generali, adresându-se oricăror alţi posibili viitori beneficiari ai resursei de apă minerală terapeutică.

„De asemenea, Hebe SA se obligă să valorifice resursele de apă minerală către companiile terţe, în mod transparent şi nediscriminatoriu, prin publicarea pe site-ul propriu a modelului de contract-cadru, ce va conţine prevederi referitoare la obiectul contractului, modalitatea şi termenele de plată, sancţiunile în caz de neplată sau de întârziere a plăţii, termenul şi modalitatea de prelungire sau încetare a contractului”, mai arată Consiliul Concurenţei.

Angajamentul propus de cei de la Hebe SA se află în dezbatere publică pe site-ul Consiliului Concurenţei.

Pe aceeaşi temă:

Jaf în Munţii Rodnei. Peste 3.300 de copaci au fost tăiaţi ilegal

Prima cooperativă care obţine dreptul a folosi menţiunea „produs montan”

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: