Târgul „Bun de Maramureş“, la Muzeul Satului din Baia Mare. Produse tradiţionale şi multe surprize
0Muzeul satului din cadrul Muzeului de Etnografie şi Artă Populară baia Mare este gazda târgului „Bun de Maramureş”, organizat cu ocazia sărbătorii Sfinţilor Constantin şi Elena. Produse artizanale, costume populare sau produse de igienă sau cosmetice, toate din ingrediente naturale, dar şi producători de miere sau artişti amatori, îşi expun produsele în cadrul evenimentului.
Muzeul Satului din Baia Mare găzduieşte sâmbătă, 21 mai, şi 2duminică, 2 mai 2022, târgul „Bun de Maramureş”, aflat la cea de-a şaptea ediţie. Un număr de 52 de meşteri populari şi-au expus mărfurile la vânzare în cadrul evenimentului.
Porţile târgului sunt deschise între orele 11.00 şi 18.00, în „satul de pe deal”, unde pot fi văzute produse tradiţionale, artizanale, dar şi ateliere pentru copii sau momente artistice.
Este prima ediţie organizată după cei doi ani de pandemie şi maramureşenii, şi nu numai, abia au aşteptat să participe la astfel de evenimente. Dovadă stă faptul că deja, la ora deschiderii, erau mai mulţi vizitatori la eveniment, unii veniţi chiar de departe.
„Ne bucură astfel de momente, petrecute cu oameni frumoşi”, spune un turist aflat în tranzit prim Baia Mare şi care a arătat că nu a vrut să rateze ocazia de a vedea produsele artizanale ale meşterilor populari. Cel mai mult i-au plăcut sticlele artizanale, pe care spun în glumă că le-ar fi cumpărat, cu tot cu vestita ţuică maramureşeană.
Costumele popular, la mare căutare
Meşterii care expun încă la astfel de târguri sunt din ce în ce mai vârstnici şi spun că cei care vin din urmă nu prea vor să înveţe meşteşuguri. Cu toate acestea, ei nu se lasă şi participă la târguri, oriunde se organizează.
Una dintre expozante, o femeie în vârstă, spune că nu e important dacă va vinde ceva din produsele ei, pentru că ea face această meserie din pasiune.
Livia Şovre, meşter popular Foto: Angela Sabău
Livia Şovre (69 ani) a dus arta costumelor populare mai departe şi confecţionează rochii şi ii. Modelele ei sunt actualizate, însă păstrând modelele tradiţionale. „M-am uitat şi eu ce se poartă şi ce s-ar vinde. Că nu prea vor costume tradiţionale. Vor, dar mai rar. În schimb, iile şi rochiile le vând mult mai bine, am vândut rochii şi la doamne de la Bucureşti. Totul este făcut manual”, spune artizana.
Mihaela Tibil, un alt meşter popular din Maramureş, este originară din Berchezoaia, „de la poalele cetăţii”, cum îi place ei să spună. Deşi are altă meserie, ea crede că nu va renunţa niciodată la pasiunea ei de a coase costume populare din „ciur tăiat”.
„Am învăţat de la bunica să cos, de mică mi-a plăcut lucrul de mână foarte mult. Am şi serviciu, dar asta e pasiunea mea. În timpul liber mă relaxez făcând costume naţionale. Fac lucru de mână şi particip la târguri ori de câte ori am ocazia”. Mihaela Tibil, 43 ani
„Ciurul tăiat” este, de fapt, o broderie realizată manual, în care interiorul modelului este tăiat.
Modelele, păstrate din vechime
Cămăşile şi iile expuse au modele tradiţionale, exact aşa cum erau cusute pe cămăşile vechi. „Modelele le-am luat de pe cămeşi vechi de la bunici. Şi cusăturile am încercat să le fac aşa cum erau cusute hainele bunicilor. La noi, în zona Chioarului, se face doar ciur tăiat. Se făceau mai demult doar cu alb, şi şorţul negru, dar noi acum mai punem şi flori, să aibă un pic de culoare”, mai spune Mihaela Tibil.
Atât ea, cât şi colegele de breaslă se plâng că, deşi au copii, nu vor avea cine să ducă mai departe meşteşugul lor.
Mihaela Tibil, meşter popular Foto: Angela Sabău
Pot fi găsite pe tarabele lor, pe lângă costumele populare, cămăşi, rochii, ii, trăistuţe, dar şi păpuşi îmbrăcate în costume tradiţionale, mărgele, zgărdane sau clopuri maramureşene.
Noutăţi faţă de ediţiile precedente
Spre deosebire de celelalte ediţii, anul acesta au apărut unele noutăţi. „Avem aceste tablouri în expoziţie, ceea ce nu a fost niciodată până acum şi asta dă un farmec aparte, în sensul că şi tablourile sunt tot de la ţară, de la Ardusat, făcute de o doamnă profesoară, dar se vede din ele cum răzbat naivitatea, claritatea şi frumuseţea sufletului omului de la ţară, care e în contact direct cu natura. Sunt foarte plăcute”, spune Ilie Gherheş, din cadrul Muzeului de Etnogafie şi Artă Populară Baia Mare.
Mai pot fi găsite în expoziţie produse cosmetice şi de igienă realizate din ingrediente naturale, respectiv săpunuri sau creme, obiect ornamentale, vase din lut şi nelipsitele costume populare.
Evenimentul este organizat de către Consiliul Judeţean Maramureş, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Liviu Borlan” Maramureş şi Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş.
Vă recomandăm să mai citiţi şi: