Cinci lei de la Grădina Zoologică din Baia Mare au plecat spre Africa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci lei care provin de la Grădina Zoologică din Baia Mare au plecat, azi, spre Africa de Sud, unde vor fi eliberaţi în rezervaţia Lionsrock. O echipă de veterinari din România, Austria şi Germania s-a ocupat de tranchilizarea animalelor pentru transportarea lor în condiţii optime.

Acţiunea de sedare a felinelor fost una spectaculoasă, având în vedere faptul că animalele pot fi foarte periculoase. Astfel, a fost nevoie de tranchilizarea lor şi asigurarea tuturor măsurilor de siguranţă, pentru a se evita orice eveniment. După tranchilizare, leii au fost supuşi unor proceduri medicale.

Grădina Zoologică din Baia Mare a fost închisă în urmă cu doi ani, nefiind conformă cu cerinţele europene. Astfel, majoritatea animalelor au fost transferate la alte grădini zoologice. Situaţia cea mai dificilă a fost cea a leilor, pentru aceştia fiind necesare condiţii speciale atât e transport, cât şi de întreţinere.

Două dinte feline au fost aduse în Baia Mare de la Circul Globus în 2002, iar celelalte trei s-au născut aici, un an mai târziu. ”Mă bucur că astăzi are finalitate această acţiune, care a fost începută de cel puţin doi ani şi ceva, în momentul în care am închis grădina zoologică. Am construit acest centru de reabilitare şi îngrijire, iar de atunci am început demersurile pentru transferul lor în altă unitate autorizată. Am reuşit în sfârşit, am avut şase lei, dar unul a plecat la Zoo Hunedoara, iar colegii de la Vier Pfoten ne-au ajutat cu relocarea acestora chiar în mediul lor natural”, a arătat Adin Miclăuş, fostul director al Grădinii Zoologice.

Acesta a fost cel care a hrănit animalele în ultimii doi ani, astfel că a apărut şi ataşamentul felinelor faţă de el. ”Există o conexiune între noi, pentru că ei asociază îngrijitorul cu hrana, iar de când s-a închis grădina zoologică m-am ocupat personal de hrănirea lor, iar animalele se ataşează de persoana care-i hrăneşte”, mai spune el. Acesta a mai precizat că doi dintre lei au crescut aici, iar ceilalţi au o poveste tristă. Trei dintre exemplare au fost aduse în 2002 de la Circul Globus, după ce unul dintre lei l-a atacat pe dresor. ”Eu zic că locaţia în care au fost aduşi, chiar dacă nu au fost conformă, a fost destul de bună, având în vedere spaţiul pe care-l aveau, de circa 250 metri pătraţi. Dovada bunăstării lor sunt probabil şi cele trei exemplare care au fost fătate în grădina zoo din Baia Mare, în 2003. Au avut trei pui pe care-i transferăm împreună cu părinţii lor”, a mai spus Adin Miclăuş.

Fundaţia Vier Pfoten, care are ca obiect de activitate protecţia animalelor, se ocupă de transportul celor cinci lei până în Africa de Sud. ”Tranchlizarea o să dureze câteva ore, după care o să plece spre Frankfurt, adică o mie şi ceva de kilometri. De la Frankfurt pleacă cu avionul până în Africa de Sud, unde trebuie să ajungă pe 16 octombrie”, a precizat Veronica Tulpan, reprezentantă a Vier Pfoten România.

Agitaţia felinelor a fost vizibilă, aceasta a fost explicată şi prin prezenţa numeroaselor persoane, dar şi prin faptul că animalele au mai trecut prin această experienţă şi este posibil să aibă amintiri neplăcute. ”Normal că sunt agitaţi, e foarte multă lume şi au mai trecut printr-o tranchilizare când au fost aduşi de la grădina zoologică, dar şi când i-am vasectomizat. Nu ştiu cât îşi poate aminti un leu, dar e a treia oară când sunt supuşi unor astfel de proceduri, să zicem”, a mai precizat Veronica Tulpan.

Fundaţia Vier Pfoten care asigură transportul e o fundaţie ce are ca obiect de activitate protecţia animalelor şi e o organizaţie internaţională, cu sediul în Austria, însă există birouri în aproximativ 10 ţări din Europa, SUA, Africa de Sud, Australia.

Echipa de medici veterinari a trebuit să acţioneze cu rapiditate, având în vedere că din momentul în care serul a ajuns în animal în 5 până la 15 minute, acesta îşi face efectul, însă pentru procedurile medicale la care au fost supuse animalele înainte de îmbarcare au avut la dispoziţie înjur de o oră pentru fiecare animal, atât cât durează efectu sedativului.

În rezervaţia Lionsrock, felinele vor trăi în habitatul lor natural, unde mai trăiesc peste 100 de lei şi tigri care au fost salvaţi, la fel ca şi leii din Baia Mare, din captivitate. 

Cinci lei au fost trachilizaţi în Baia Mare şi vor fi duşi în Africa de Sud

Leii sunt supuşi unor proceduri medicale înainte de a fi transportaţi

Mai puteti citi:

Federaţia Română de Handbal se delimitează de mesajul jucătoarei Adriana Nechita, postat pe Facebook

Mesaj de susţinere a lui Cătălin Cherecheş din partea handbalistelor echipei naţionale, după ce primarul din Baia Mare a intrat în vizorul DNA

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite