Deţinutul care-şi teroriza psihologul cu mesaje de dragoste şi trimitea scrisori de ameninţare procurorului. Cazul este la instanţa supremă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un recidivist cu multiple condamnări la activ a fost trimis în judecată sub acuzaţia de ultraj judiciar, după ce a trimis scrisori de ameninţare unui procuror chiar la locul de muncă al acestuia.

Robert Kalusi (36 ani), un deţinut încarcerat pentru infracţiuni de furt şi distrugere, a ajuns în atenţia opiniei publice anul trecut, după ce psihologul Penitenciarului Miercurea Ciuc a adus la cunoştinţa superiorilor că bărbatul îi transmitea mesaje de dragoste în timpul şedinţelor de consiliere. 

Ulterior, recidivistul s-a răzbunat pe femeie trimiţându-i numeroase scrisori de ameninţare, în care o avertiza că ”va plăti scump” pentru gestul său. În paralel, bărbatul a depus o plângere la parchet, reclamând psihologul înschisorii de abuz în serviciu, pe motiv că ar fi divulgat secretul profesional. 

La rândul său, femeia a depus o plângere penală, deţinutul fiind trimis în judecată şi, ulterior, condamnat de instanţele de judeţul Alba pentru ultraj, răzbunarea pentru ajutorul dat justiţiei, respectiv ameninţare. Pedepasa totală, rezultata în urma adăugării condamnărilor vechi, a fost stabilită la opt ani şi patru luni de închisoare. 

Plângerea deţinutului împotriva psihologului a fost soluţionată de procuror cu o clasare, decizie care l-a nemulţumit profund pe petent. Astfel, crezând că îl va determina pe procuror să revină asupra soluţiei şi să redeschidă ancheta, deţinutul Robert Kalusi s-a apucat să-i scrie din închisoare procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Miercurea Ciuc. Şi nu oricum, ci ameninţându-l cu moartea atţt pe magistrat, cât şi pe membrii familiei sale, avertizându-l că ”va blestema ziua în care a devenit procuror”.

„În prima parte a scrisorii, adresată persoanei vătămate, inculpatul exercită acte de constrângere, constând în ameninţarea cu acte de violenţă şi chiar cu moartea atât asupra persoanei vătămate, cât şi familiei acesteia cu scopul de a o intimida şi de a o determina să retragă, contrar convingerii sale şi cu nesocotirea stării de fapt, o soluţie emisă în temeiul competenţelor conferite de lege, într-o cauză penală în care inculpatul avea calitatea de persoană vătămată”, se menţionează în actul de sesizare al instanţei.

Potrivit prevederilor Codului de Procedură Penală, procurorul poate revoca ordonanţa de clasare şi poate dispunde redeschiderea urmăririi penale, au dispărut împrejurările pe care se întemeia clasarea. Deţinutul Kalusi a crezut că ameninţările sale îl vor înfricoşa pe procurori, iar acesta va redeschide dosarul.  

În cea de a doua parte a scrisorii, deţinutul ameninţa procurorul că şi el, şi familia sa vor suferi foarte mult dacă magistratul va îndrăzni să-l reclame după citirea scrisorii. 

Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea Ciuc s-a autosesizat în acest caz, pe numele deţinutului fiind deschis un nou dosar penal pentru ultraj judiciar. Bărbatul a fost trimis în judecată, însă dosarul s-a împotmolit în instanţă după ce judecătoriile din Miercurea Ciuc şi Moineşti şi-au declinat reciproc competenţele. Judecătorii din Miercurea Ciuc au apreciat că speţa ar trebui soluţionată de Judecătoria Moineşti, în circumscripţia căreia îşi desfăşoara, în prezent, activitatea procurorul care are calitate de persoană vătămată în dosar. Fiind un conflict de competenţă, Curtea Supremă urmează a stabili care dintre cele două instanţe va soluţiona cauza.

Între timp, deţinutul Robert Kalusi, aflat în prezent, în Penitenciarul Aiud, a formulat mai multe cereri de liberare condiţionată, însă toate i-au fost respinse, nefiind îndeplinită fracţia legală.

A aflat adresa psihologului din dosarul de la Parchet

Cazul deţinutului Robert Kalusi, care a terorizat psihologul închisorii unde era încarcerat la acea vreme, readuce în discuţie uşurinţa cu care infractori periculoşi au acces la datele personale ale persoanelor, fără ca Ministerul Public să împiedice acest lucru. În cazul de faţă, Kalusi a aflat adresa psihologului închisorii în timp ce se afla la Parchetul de pe lângă Tribunalul Harghita, pentru a studia dosarul.

După ce şi-a notat scrisoarea femeii, pe care o acuza că i-a divulgat secretul, deţinutul i-a trimis mai multe scrisori cumplite, două dintre ele chiar în timp ce fusese deja pus sub urmărire penală. Bărbatul a ajuns să o cunoască pe angajata închisorii care se ocupa de consiliere psihologică, după ce a mimat probleme emoţionale.

„Motivul principal al consilierii psihologice în cadrul Penitenciarului Miercurea Ciuc a fost acela că inculpatul a declarat (formal) tendinţe de suicid şi violenţă cu alţi deţinuţi, însă în realitate acesta avea alt scop în cadrul acestor consilieri şi anume acela de a se afla în prezenţa persoanei vătămate, psihologul unităţii, cu grad de inspector de penitenciare, în limbaj de specialitate  această conduită fiind calificată drept „transfer cu identificarea specialistului cu o persoană semnificativă din viaţă, dezvoltarea de sentimente realiste. În cadrul acestei conduite, inculpatul a înmânat persoanei vătămate câteva file cu înscrisul olograf al acestuia, în cadrul cărora inculpatul îşi manifesta sentimente nefireşti faţă de psiholog, de afecţiune, împrejurare în care persoana vătămată, în virtutea obligaţiilor de serviciu a informat şeful ierarhic superior, apreciind că inculpatul ar putea prezenta un risc pentru siguranţa penitenciarului”, se menţionează în hotărârea instanţei.

Simţindu-se rănit în propriile sentimente, prin faptul că psihologul a pus la dispoziţia conducerii închisorii înscrisurile olografe, pe care deţinutul le-a considerat file din jurnalul propriu, a decis să se răzbune pe femeie.

Ameninţări cumplite de după gratii

Mutat în Penitenciarul Aiud, bărbatul i-a trimis psihologului scrisori de ameninţare, crezând că astfel va reuşi să o intimideze şi îşi va retrage declaraţiile.

„Tu ai făcut sau au declarat în dosarul în care este anchetă, ”multe bazaconii şi ai adus multe replici infirme ,fă cumva şi reparăţi greşala”, „ vei da socoteală pentru mizeria asta ce-ai provocato”, te găsesc în orice oraş te-ai muta cu familia şi o să regreţi sânul de la care ai extras lapte”, „să-ţi regreţi ziua în care mama ta ţi-a dat glas şi viaţă”, „să-ţi arăt ce pot sau poate vrei ca nişte amici din Miercurea Ciuc să se deplaseze la adresa (...), poate vrei să ai o moarte lentă” , „nu încerca să te duci la poliţie să mă denunţi altfel se va abate peste tine cel mai cumplit coşmar” , „deplaseazăte la Organul de Poliţie şi retrageţi din declaraţie tot ce ai afirmat negativ despre mine şi că mai făcut obsedat într-o declaraţie”, „familia ta sau iubitul va fi momeala perfectă pentru un accident pe trecerea pietonului sau va da cineva foc la apartamentul şi va lua şi maşina voastră foc şi tot ce aveţi. Sper că nu depui plângere altfel mori încet”, sunt câteva din ameninţările scrise în prima scrisoare (n. red. - ortografia este a autorului scrisorilor).

Într-o altă scrisoare, deţinutul o avertiza pe femeie că o va hărţui toată viaţa: „O să plăteşti scump frumoasă cu chip de zână nu te las până nu te distrug până te văd îngenuncheată şi îţi plângi de mila ta şi de soarta ta”, „ am rezolvat printr-o persoană care te cunoaşte  să te aştepte în faţa scării cu un recipient plin cu acid de baterie  şi îţi va distruge acel chip de zână şi îţi va arunca direct pe faţă şi vei fi distrusă”, „ te distrug fată îţi garantez  că până ies vei fi desfigurată” , „ o sa trăiesc să mă răzbun”, „ îţi voi nenorocii familia”, „ vă bag în pământ la 2 metri ”, „ vei fi ruinată apoi tu şi ceilalţi dragi veţi merge în sicriu”, 

Într-o scrisoare, pe care nu a mai semnat-o cu numele său, ci Zambo Jimmy, bărbatul îşi mărturisea din nou sentimente nutrite faţă de psiholog, deghizându-şi scrisul printr-o scriere cu caractere majuscule şi abţinându-se de la orice ameninţare:, „îmi place să risc, tot , când e vorba de tine” ; „simt o emoţie puternică şi fluturi în stomac, ce mă fac, ca nu pot să te uit”; „Tu crezi că eu ţi-am provocat mult rău, tu ţi lai provocat singur”; „numai iertat pt că tu crezi că ţi-am provocat necazuri”; „te respect şi te voi iubi mereu”; „te rog să mă dai în judecată dacă am încălcat legea, şi chiar te rog să faci această scrisoare de dragoste publică nu mă deranjează cât cunoşti şi autorul”); 

”În scrisoare se regăsesc cuvinte şi expresii în limba maghiară, dar şi greşeli gramaticale specifice unui etnic maghiar ce nu stăpâneşte limba română”, se menţionează în hotărârea instanţei. De altfel, pe parcursul procesului a fost dispusă şi o expertiză grafologică care a confirmat că scrisul aparţine inculpatului.

După executarea pedepsei rezultante, deţinutul a primit interdicţia de a se apropia de psiholog şi familia acestuia timp de cinci ani. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Scrisoarea unui deţinut îndrăgostit de psihologul închisorii: „O să plăteşti scump, frumoasă cu chip de zână!“

Cum a minţit un afacerist pentru ofiţerul acuzat că a cerut mită un Iphone 11 şi două ceasuri Apple

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite