Protest uriaş pe centura Aradului. Peste 300 de camioane au blocat traficul timp de circa trei ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestul camionagiilor la Arad FOTO ardon.ro
Protestul camionagiilor la Arad FOTO ardon.ro

Camionagiii protestează împotriva deciziei Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) de a impozita retroactiv diurnele şoferilor. Acestea reprezintă o parte importantă din câştigurile obţinute de şoferii de camioane de pe traseele internaţionale.

Imediat după ora 14,00, şoferii care au aderat la protest s-au adunat în trei puncte de la marginea municipiului Arad, de unde au pornit în marş cu viteză redusă pe centură. În mai puţin de o oră, coloana a ajuns la peste 300 de camioane, iar din această cauză s-au format ambuteiaje.

La un moment dat, pe ambele sensuri de circulaţie ale centurii erau camioane, fiind blocat complet traficul în puncte cheie, cum sunt intersecţii din cartierul Gai sau pasajul peste calea ferată din zona CET.

Centura, pe care oricum se circulă greu ziua, a fost ocupată de la un capăt la altul de vehicule, ceea ce a provocat îngreunarea circulaţiei şi pe arterele de legătură cu oraşul. Acţiunea şoferilor s-a încheiat în jurul orei 17,00.

Participanţii la marş sunt şoferi ai firmelor de transport afiliate la APTE 2002 Arad (Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002). Organizaţia, cu sediul în Arad, este cea mai mare structură reprezentativă a transportatorilor de mărfuri din vestul ţării, având aproximativ 850 de firme de transport membre, cu peste 7.000 de camioane.

„Sumele pe care ANAF vrea să le ia de la firmele de transport, retroactiv pe cinci ani, sunt colosale. Este vorba de 400.000 - 500.000 de euro în cazul unor firme mici, cu zece şoferi, ceea ce ar conduce la faliment. Acesta este principalul motiv al protestului. Ştim că s-a produs deranj în trafic, iar pentru asta ne cerem scuze celorlalţi şoferi şi arădenilor, dar trebuie să ne rezolvăm şi noi problemele", a declarat Dorin Pop, reprezentant APTE 2002.

Transportatorii de marfă din mai multe judeţe au anunţat că protestează circulând cu viteză redusă pe cele mai importante artere rutiere, ei fiind nemulţumiţi de ceea ce numesc "hărţuirea" din partea autorităţilor fiscale.

"După ce a fost lăsată pe cont propriu de ani de zile şi a dus greul economiei pe timpul pandemiei, industria transporturilor este hărţuită de autorităţile de control fiscale, care au decis reîncadrarea diurnelor acordate şoferilor ca venituri de natură salarială şi impozitarea acestora cu impozit pe venit şi contribuţii sociale. Controalele se efectuează, în cele mai multe cazuri, pe ultimii cinci ani, astfel că valoarea deciziilor de impunere rezultate se ridică la câteva milioane de euro la firmele cu parcuri în jur de 100 de camioane, depăşind cu mult cifra de afaceri pe 2-3 ani a acestor firme. Cu alte cuvinte, vorbim de sume imense, pe care în majoritatea cazurilor firmele sancţionate nu au fonduri din care să le achite", se arată într-un comunicat al asociaţiilor patronale din sector.

O altă revendicare o reprezintă eliminarea tratamentului fiscal discriminatoriu de care beneficiază angajaţii la stat faţă de privaţi. Este vorba de prevederile HG 714/2018, care oferă bugetarilor posibilitatea de a deconta, fără documente justificative, 230 de lei pe noapte pentru cheltuieli de cazare.

Transportatorii de marfă sunt preocupaţi şi de intenţia actualului ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, de a introduce vinieta pe kilometru, după principiul "poluatorul plăteşte", promovată intens de Comisia Europeană.

Vă recomandăm şi:

Protest al transportatorilor: „Dacă fiscalizăm tot, nu vom mai fi competitivi pe piaţa europeană”

Preoţi din Vaslui vizaţi de o anchetă penală pentru că au ţinut o slujbă în memoria mareşalului Antonescu

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite