Transportatorii protesteaz─â: vor circula cu vitez─â redus─â. Autorit─â┼úile fiscale, acuzate de ÔÇ×h─âr┼úuireÔÇŁ

0
0
Fetesti autostrada
Sta┼úia de taxare Fete┼čti - foto CNAIR

Transportatorii au anun┼úat c─â vineri, 18 iunie, vor protesta ├«n mai multe centre economice din Rom├ónia. Ei se consider─â ÔÇ×h─âr┼úui┼úiÔÇŁ de c─âtre autorit─â┼úile fiscale.

Transportatorii vor circula cu viteză redusă pe cele mai importante artere de trafic din ţară, aceasta fiind o formă de protest faţă de ceea ce ei numesc "hărţuirea" autorităţilor fiscale, transmite Agerpres.

├Äntr-un comunicat al asocia┼úiei patronatelor din acest sector se explic─â faptul c─â industria transporturilor ÔÇ×este h─âr┼úuit─â de autorit─â┼úile de control fiscale, care au decis re├«ncadrarea diurnelor acordate ┼čoferilor ca venituri de natur─â salarial─â ┼či impozitarea acestora cu impozit pe venit ┼či contribu┼úii sociale.

Controalele se efectueaz─â, ├«n cele mai multe cazuri, pe ultimii cinci ani, astfel c─â valoarea deciziilor de impunere rezultate se ridic─â la c├óteva milioane de euro la firmele cu parcuri ├«n jur de 100 de camioane, dep─â┼čind cu mult cifra de afaceri pe 2-3 ani a acestor firme. Cu alte cuvinte, vorbim de sume imense, pe care ├«n majoritatea cazurilor firmele sanc┼úionate nu au fonduri din care s─â le achite".

O altă revendicare o reprezintă eliminarea tratamentului fiscal discriminatoriu de care beneficiază angajaţii la stat faţă de privaţi. Este vorba de prevederile HG 714/2018, care oferă bugetarilor posibilitatea de a deconta, fără documente justificative, 230 de lei pe noapte pentru cheltuieli de cazare.

ÔÇ×├Än timp ce alte state est-europene caut─â solu┼úii s─â men┼úin─â competitivitatea propriilor companii de transport pe pia┼úa comunitar─â, competitivitate redus─â prin reglement─ârile protec┼úioniste impuse de vest-europeni prin Pachetul Mobilitate, care va intra ├«n vigoare complet ├«n februarie 2022, Guvernul Rom├óniei se g├ónde┼čte s─â penalizeze suplimentar firmele rom├óne┼čti prin supraimpozitare ┼či suprataxare.

Firmele de transport interna┼úional contribuie masiv la reducerea deficitului balan┼úei comerciale a Rom├óniei, care ├«n 2020 a ajuns la peste 16 miliarde de euro. Astfel, pare de ne├«n┼úeles hot─âr├órea cu care institu┼úiile statului rom├ón ac┼úioneaz─â ├«n direc┼úia punerii pe butuci a unui segment economic care angajeaz─â aproape 400.000 de oameni direct ┼či indirect. Transportatorii rom├óni solicit─â Guvernului, a┼čadar, s─â fie consulta┼úi ├«nainte de introducerea de noi reglement─âri care le vizeaz─â activitatea, a┼ča cum se cuvine unui sector economic care contribuie cu peste 7% la PIB-ul Rom├óniei", se mai arat─â ├«n comunicat.

Cite┼čte ┼či:

Protest naţional al transportatorilor de marfă. Sute de camioane vor circula vineri cu viteză redusă

Contractul de finanţare pentru e-ticketing, semnat. Călătorii vor putea recurge la transportatori diferiţi, în baza unui biletUltima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite