Vama Nădlac, blocată de românii care se întorc din Italia. Unii dintre au refuzat să intre în izolare. Altercaţie într-un centru de carantină din Arad

Vama Nădlac, blocată de românii care se întorc din Italia. Unii dintre au refuzat să intre în izolare. Altercaţie într-un centru de carantină din Arad

Zeci de maşini sunt blocate la intrarea în ţară după ce un grup de 25 de români a refuzat să rămână la un centru de carantină din judeţul Arad. Reprezentanţii vamali declară că foarte mulţi români care se întorc din Italia consideră măsurile emise de autorităţi prea drastice, în special pentru cei din judeţele îndepărtate care vor să ajungă la domicilii. Direcţia de Sănătate Publică a solicitat intervenţia forţelor de ordine.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 23:21 

Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă se reuneşte din nou, fiind preconizate noi măsuri determinate de răspândirea epidemiei de coronavirus.

Preşedintele Klaus Iohannis se întâlneşte cu premierul şi cu ministrul Finanţelor pentru a evalua situaţia.

Stare de tensiune la frontiera cu Ungaria, la Nadlac 2, pe Autostrada Vestului

Sute de maşini asteaptă să intre în ţară. Sunt români care se întorc acasă de teama carantinei pentru coronavirus, relatează publicaţia Opinia Timişoarei.
 
Pe aplicatia Poliţiei de Frontieră, timpii de aşteptare sunt în jurul a 50 de minute în Nadlac 2, însă unele persoane blocate la faţa locului au declarat că aşteaptă de aproximativ şapte ore pentru că sunt plimbaţi de la o locaţie la alta pentru testare.
 
Potrivit autorităţilor, trei artere sunt deschise pe sensul de intrare în ţară la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II şi tot atâtea sunt pe sensul de ieşire din ţară. Potrivit sursei citate, autorităţile de frontieră maghiare se confruntă cu lipsă de personal.
 
Toţi românii care se întorc din Italia vor fi supusi verificărilor şi trimişi in izolare sau, dupa caz, în carantină, conform măsurilor de protecţie emise de autorităţile autorităţile române.
 
Formalitaţile însă durează mult pentru că fiecare persoană este rugată să completeze un chestionar, iar în punctul de trecere al frontierei traficul se desfaşoară anevoios.
 
„Astăzi lucrurile au revenit la volumul de trafic pe care l-aţi văzut. Nu ştim la ce să ne aşteptăm, poate va încetini sau poate mai continuă. Noi suntem pregătiţi. Până azi s-au completat 36.000 de chestionare. În momentul în care avem certitudinea că vin din Italia, încep procedura de carantinare în judetul nostru şi se creează aglomeraţie.”, a declarat Constantin Catană, directorul DSP Arad.
 
Cetăţenii sunt nemultumiti, consideră măsurile prea drastice pentru cetăţenii din judeţele îndepărtate, care doresc să se îndrepte spre domiciliu.
 
„Primul lucru, completează chestionarele, scriu de unde provin, unde se duc, apoi îi conducem spre centrele de carantină din judeţul Arad. Când vom întâmpina probleme, vom cere sprijin.”, a continuat reprezentantul.
 
„Până azi, când a intrat în vigoare zona roşie pentru Italia, aveam un autoturism dedicat pentru transportul persoanelor către carantină. În momentul în care vin cu autocarul îi conducem cu autocarul, când vin cu autoturismele personale, îi ducem cu autoturismele proprii, în centrele de carantină. Avem patru centre cu peste 128 de locuri. Odată ce a intrat Italia în zona roşie, vă daţi seama că nu ar fi putut fi posibil să iasă. Ei spun că nu au avut probleme să iasă din zona roşie, cu atât mai puţin din Italia”, a încheiat Constantin Catană.
 

Scandal la un centru de carantină după ce un grup de români întorşi din Italia ar fi agresat autorităţie pentru că nu doreau să respecte măsura izolării

Un scandal a izbucnit, marţi seară, într-un centru de carantină din judeţul Arad, după ce 23 de persoane, care s-au întors din Italia, au refuzat să intre în carantină. În centrul către care grupul a fost direcţionat erau deja cazate 48 de persoane.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Arad au încercat să ajungă la grupul perturbator, însă aceştia s-ar fi baricadat în interior. Pompierii chemaţi să spargă uşa s-au trezit „prizonierii” oamenilor. Aceştia le-ar fi blocat autospeciala de intervenţie cu maşinile lor.
 
Reprezentanţii Prefecturii Arad au precizat că a fost vorba despre un grup de 23 de persoane, venite cu 10 maşini, din Italia, care doreau să fie lăsaţi să meargă în judeţele în care voiau să ajungă.
 
„Câteva persoane au refuzat să intre în carantină, motivând că nu au probleme de sănătate. Din această cauză, s-a solicitat de către DSP sprijinul Poliţiei. Nu au existat incidente”, a transmis Prefectura Arad.
 
Şeful DSP Arad, Constantin Cătană, a precizat că nu a fost vorba despre blocarea autorităţilor în centru, însă 23 de persoane au refuzat să intre în carantină. El a declarat că „nu s-a pus problema de ostatici, de revoltă”, ci de o nemulţumire a oamenilor.
 
„A fost chemată poliţia pentru că erau nemulţumiţi, nu voiau să intre în carantină”, a spus el.
 
Şeful DSP Arad a spus că oamenii au fost duşi la un al doilea centru de carantină, pentru că unde au fost duşi iniţial erau deja 48 de persoane şi autorităţile au dorit să evite agitaţia. Vor rămâne acolo timp de 14 zile.
 
Grupul ajuns în această seară la centrul de carantină din Arad va fi testat pentru coronavirus, iar probele vor fi trimise la Timişoara, pentru a fi analizate. Cătană a precizat că vor fi testaţi din nou, în ziua 12 şi ziua 13 de carantină.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările