VIDEO Proiecte de peste 40 de milioane de euro pentru Alba Iulia din fonduri europene: străzi modernizate, iluminat, grădiniţă nouă şi un muzeu al copilului

VIDEO Proiecte de peste 40 de milioane de euro pentru Alba Iulia din fonduri europene: străzi modernizate, iluminat, grădiniţă nouă şi un muzeu al copilului

Ministrul Lucrărilor Publice şi Dezvoltării, Ion Ştefan, prezent la semnarea celor şase contracte

Ministrul Lucărilor Publice şi Dezvoltării, Ion Ştefan, a semnat marţi, 25 februarie, la Alba Iulia, un număr de 6 contracte de investiţii de care va beneficia reşedinţa judeţului Alba.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministrul Ion Ştefan a discutat cu reprezentanţii Primăriei municipiului Alba Iulia şi ai ADR Centru despre proiectele implementate la nivelul Regiunii Centru, a judeţului Alba şi a municipiului Alba Iulia. Ulterior au fost vizitate câteva obiective din zona Cetăţii Alba Carolina, cel mai mare obiectiv de acest gen din România şi din sud-estul Europei, reabilitat cu fonduri europene şi redat cetăţenilor. 
 
”Municipiul Alba Iulia este un model de bune practici pentru accesarea de fonduri şi implementarea proiectelor pe bani europeni. Municipiul Marii Uniri s-a transformat în bine prin proiectele pe fonduri comunitare. Doar astăzi, am semnat contracte de dezvoltare prin POR care aduc investiţii de aproape 200 de milioane de lei pentru municipiul Alba Iulia, proiecte menite să modernizeze infrastructura de transport, iluminatul public, dar şi sistemul de învăţământ şi pe cel de protecţie socială, de incluziune a categoriilor cu risc de segregare. Felicit implicarea autorităţilor locale şi sper ca proiectele ale căror contracte au fost semnate astăzi să ajute la dezvoltarea regiunii”, a declarat ministrul Ion Ştefan. Proiectele au fost semnate de ministrul Ştefan, directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională ”Centru”, Simion Creţu, - şi viceprimarul cu atribuţii de primar al municipiului Alba Iulia, Voicu Paul. A fost prezent la eveniment şi fostul primar Mircea Hava, în prezent europarlamentar.
 
Peste 10 km de străzi modernizate
Prin proiectul cu titlul: „Reabilitare infrastructură reţea majoră de transport public urban din municipiul Alba Iulia – Lot 1”, pe 6 km de străzi din oraş se vor lua măsuri de siguranţă a circulaţiei şi se va realiza un sistem inteligent al traficului. Acesta va include: management al traficului; supraveghere video; informare în trafic; alimentarea cu energie electrică şi managementul iluminatului public; automate de închiriere a bicicletelor. Acest proiect are o valoare totală de 81.470.449,53 lei, din care 75.751.690,28 lei reprezintă finanţarea nerambursabilă solicitată pentru realizarea activităţilor. Pe strada Regimentul ”V”-Vânători, se vor amenaja două benzi marginale dedicate exclusiv transportului local şi una, respectiv două benzi pentru transportul urban, piste de biciclete şi trotuare pe ambele părţi.
 
 
Acolo unde există posibilitatea se vor crea zone verzi. Pe bulevardul Ferdinand sunt prevăzute lucrări pentru realizarea a 4, respectiv 3 benzi de circulaţie, piste de biciclete şi trotuare pe ambele părţi, precum şi un spaţiu verde cu lăţimea variabilă. De asemenea, se va amenaja o staţie de închiriere biciclete de tip bike-sharing. Pe strada I.C. Brătianu, pe lângă cele 4 benzi de circulaţie, pe partea stângă se va amenaja o pistă de biciclete cu dublu sens şi un trotuar, fiind amplasată o staţie pentru încărcarea autovehiculelor electrice.
 
Al doilea contract semnat completează activităţile proiectului anterior. Proiectul cu titlul „Reabilitare infrastructură reţea majoră de transport public urban din municipiul Alba Iulia – Lot 2” vizează modernizarea amplasamentelor de pe străzile Francisca, Lalelelor, Nicolae Grigorescu, Pinului,  Bulevardul Republicii, Bulevardul Revoluţiei 1989, Bulevardul Încoronării, Bulevardul 1 Decembrie 1918, continuând pe străzile Gheorghe Pop de Băseşti şi Bucovinei (până la spaţiul Primăriei Alba Iulia). Pe traseul acestor străzi se vor realiza următoarele lucrări: modernizarea carosabilului, amenajarea unei benzi dedicate pentru transportul în comun, amenajarea unor benzi ciclabile, modernizarea trotuarelor, eliminarea alveolelor existente pentru staţiile de autobuz şi extinderea suprafeţei pietonale. Prin proiect mai este prevăzut ca staţiile de autobuz să fie realizate în calea de rulare dedicată, eliminând riscul de obturare a fluxurilor auto. Proiectul are o valoare totală de 64.217.774,88 lei, din care 62.862.109,21 lei reprezintă finanţarea nerambursabilă alocată pentru realizarea proiectului.
 
 
Iluminat modernizat pe 80 de km
Prin proiectul cu titlul ”Crearea sistemului de iluminat public al Municipiului Alba Iulia – Cartier Cetate” se urmăreşte creşterea eficientei energetice în sistemul de iluminat public al Municipiului Alba Iulia care, în prezent, înregistrează consumuri energetice mari. Astfel, sistemul de iluminat modernizat va avea o lungime de peste 35 km numai în cartierul Cetate, numărul de corpuri iluminat va creşte de la 781 la 1.222 şi se vor instala prin proiect 1.178 de stâlpi. Lucrările prevăzute în proiect prevăd demontarea aparatelor de iluminat existente şi a braţelor de susţinere, trasarea reţelei de alimentare subterane, subtraversarea căilor de circulaţie, montarea prizelor de pământ, refacerea infrastructurii după realizarea reţelelor, instalarea stâlpilor metalici, montarea aparate de iluminat, cu instalarea kitului de alimentare din sursa fotovoltaică şi a sistemului inteligent de management prin telegestiune. Proiectul are o valoare totală de 21.509.007,27 lei, din care 21.065.937,59 lei reprezintă fondurile europene nerambursabile alocate.
 
 
Prin cel de-al patrulea proiect, cu titlul ”Crearea sistemului de iluminat public al municipiului Alba Iulia – zona centrală, cartierele Ampoi 1, Ampoi 2, Ampoi 3 şi Partoş”, începând cu anul 2022 se va crea un nou sistem de iluminat public în zonele vizate prin proiect cu o lungime de peste 45,5 km, care include instalaţii, echipamente eficiente din punct de vedere al consumului de energie electrică şi iluminarea unui număr de 104 de treceri de pietoni, incluzând sisteme bazate pe senzori de prezenţă, care vor comanda creşterea fluxului luminos al aparatelor de iluminat public la trecerile de pietoni. Proiectul include şi folosirea de materiale reciclabile, ecologice, respectiv a unor sisteme alternative de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie. Valoare totală a proiectului este de 23.097.652,16 lei, din care 22.619.742,53 lei reprezintă finanţarea nerambursabilă solicitată. 
 
Grădiniţă nouă din fonduri europene
Cel de-al cincilea proiect prevede construirea unei grădiniţe cu program prelungit în incinta Colegiului tehnic Alexandru Domşa. Grădiniţa cu program prelungit nr. 16 se va construi pe amplasamentul clădirii fostei cantine din incinta Colegiului prin schimbarea destinaţiei şi extinderea acesteia pe orizontală şi verticală. Grădiniţa va avea o capacitate de 160 copii preşcolari, în cadrul a 8 grupe. Construcţia va avea suprafaţa construită desfăşurată de 2.263,3 mp şi va fi dotată cu mobilier interior adecvat spaţiilor şi echipamente pentru bucătărie.
 
 
Amenajarea exterioară urmăreşte necesităţile funcţiunii principale şi îmbunătăţirea calităţii mediului, existând următoarele zone distincte: zona curţii alocată recreaţiei, jocului, echipată cu dotări specifice vârstei utilizatorilor (leagăne, tobogane, balansoare, gropi de nisip, etc.), zona terenurilor alocate circulaţiilor şi acceselor cu alei pietonale şi carosabile, respectiv zona verde plantată de-a lungul împrejmuirilor. Valoarea totală a acestui proiect este de 11.744.350,28 lei, din care 4.059.984,57 lei reprezintă finanţarea nerambursabilă alocată pentru realizarea activităţilor.
 
Muzeul Copilului
Al şaselea contract semnat marţi prevede construirea, dotarea şi operaţionalizarea unui Complex multifuncţional – pentru activităţi educative, culturale, recreative, social culturale – pe strada Marcus Aurelius, nr. 45. Proiectul cu o valoarea totală de 11.959.306,15 lei, din care 11.720.120,03 lei reprezintă finanţarea nerambursabilă alocată, presupune construirea unui structuri multifuncţionale dedicată unui grup ţintă format din 544 de beneficiari direcţi, locuitori ai zonei urbane marginalizate. Întreaga clădire se va concepe în jurul ideii de explorare, experimentare, creativitate şi stimulare a simţurilor, astfel că s-au propus o serie de elemente care să augmenteze spiritul ludic al obiectivului.
 
Astfel, se vor crea diferite ateliere creative destinate ştiinţei, care vor beneficia de multiple dotări, care să deservească nevoile beneficiarilor de orice vârstă şi categorie, acestea fiind de ultimă generaţie şi făcând parte din următoarele categorii: monitoare LCD, video-proiectoare, panouri inteligente, senzori inteligenţi, ochelari VR, aparaturi pentru diferite activităţi de tip IT etc. Pe lângă aceste aparaturi, vor fi adăugate o serie de alte facilităţi pentru a crea un adevărat ”laborator de ştiinţă” destinat realizării de diferite activităţi precum: experimente, observaţii ştiinţifice, crearea diverselor machete şi mici construcţii cu rol educativ.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: