Ovidiu Socaciu a realizat machete de elicoptere, avioane şi vehicule militare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ovidiu Socaciu e pasionat de modelism de la vârsta de 12 ani, de când tatăl său i-a dăruit macheta unui avion. Şi-a cultivat pasiunea cu perseverenţa iubitorului de frumos şi a realizat până în prezent peste 100 de machete, în marea lor majoritate de elicoptere, domeniu pe care s-a axat în principal.

Data şi locul naşterii: 24 noiembrie 1967, Simeria, judeţul Hunedoara
Educaţie: Facultatea de Inginerie Hunedoara
Starea civilă: divorţat, un băiat de 17 ani

În anul 1997 a organizat la Deva prima expoziţie de machete statice (de vitrină), cu sprijinul şi la insistenţele a doi instructori de zbor, actualmente plecaţi în SUA.

Premiat de Federaţia Aeronautică Română

„Cu prilejul expoziţiei de la Deva am avut primul contact cu reprezentanţii Federaţiei Aeronautice Române, care m-au invitat la Campionatul naţional de machete statice“, precizează Ovidiu Socaciu. La acea ediţie a obţinut un premiu I şi unul II, cu replici de elicoptere la scara 1/72. Au urmat alte succese notabile:  două locuri întâi, la Concursul Naţional de Machete Statice Aero (organizat în 1998 de Aeroclubul României) şi la Cupa „Alex Papană“ (1999), precum şi o medalie de argint în cadrul aceleiaşi competiţii organizată de Aeroclubul Român şi Muzeul Militar Naţional.

image

„După un deceniu în care Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii nu a acordat nici o distincţie, am avut onoare să mă aflu printre cei care au primit de la această asociaţie o diplomă de merit pentru contribuţia deosebită în realizarea machetelor de avioane“, spune interlocutorul nostru.

Mai mult, la prima ediţie a Salonului Naţional de Modelism Militar, desfăşurată anul trecut, a primit din partea Şefului Statului Major al Forţelor Aeriene, general maior dr. Ion-Aurel Stanciu, o diplomă de onoare.

A lucrat la o machetă un an şi jumătate

Din anul 2006, cu sprijinul Muzeului Unirii din Alba Iulia, organizează anual, în municipiul reşedinţă de judeţ, Salonul Naţional de Machete, eveniment care de anul trecut, odată cu prezenţa a expozanţi din Turcia, Italia şi Ungaria, a devenit salon internaţional. Şi-a extins domeniul de activitate (a trecut şi pe vehicule militare moderne) şi are în prezent peste 170 de machete în lucru.

image

Se axează în general pe machete la scara de 1/72, cu dimensiuni cuprinse între 10-70 centimetri. Fiecare machetă readuce în prezent istoricul unui pilot sau al unui constructor, este o replică a unor aparate de zbor folosite în luptă. „O machetă este cu atât mai valoroasă cu cât e o copie mai fidelă, o replică mai inedită a unui model  anume“, precizează Ovidiu Socaciu. Cel mai mult timp i-a luat macheta unui elicopter folosit de nemţi în al doilea război mondial. A lucrat la ea un an şi jumătate, din care trei luni doar s-a documentat.

„Este macheta unuia dintre primele modele de elicoptere devenite operaţionale pe câmpul de luptă. Elicopterul a fost realizat de germani şi foarte puţină lume ştie că a fost utilizat efectiv în cel de-al doilea răzoi mondial“, afirmă expertul în modelism. Recent, a participat în Ungaria, alături de alţi nouă români, la un concurs internaţional de modelism unde au fost prezenţi sute de competitori din Europa şi Africa.

În ce domenii se utilizează machetele?
O.S.: „Cu ajutorul acestor machete se realizează acele diorame, care reprezintă secvenţe din activitatea reală, se pot reconstitui scene de luptă, evenimente istorice etc. Se folosesc, de asemenea, în producţiile cinematografice, dar şi în industria aeronautică, pentru că orice produs real are la bază o machetă“.

image

Costă această pasiune?
O.S.: „Ca orice hobby, dar poţi face lucruri deosebite şi cu bani puţini. Sigur, machetele se vând şi se cumpără, cu preţuri între 15 lei şi 4000 de lei, dar nu ăsta e scopul. Fac modelism pentru sufletul meu, iar expoziţiile le-am organizat, nu cu intenţia de laudă, ci pentru promovarea valorilor istorice şi artistice“.

Ce-i place: „Îmi place, cu predilecţie, modelismul. Mă relaxez în timpul liber ascultând muzică. Apreciez întotdeauna onestitatea şi seriozitatea. Respect oamenii inteligenţi“.

Ce nu-i place: „Urăsc minciuna şi neseriozitatea. Mă deranjează persoanele care nu-şi mai încap în piele, dispreţuiesc lauda de sine şi făţărnicia. Detest prostia“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite