FOTO VIDEO Autostrada A10 a fost recepţionată între Aiud şi Turda. Circulaţia a fost deschisă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Companiei de Drumuri au recepţionat luni, 30 iulie, şi au deschis traficul rutier pe traseul de autostradă dintre Aiud şi Turda, corespunzător loturilor 3 şi 4 ale A10, Sebeş - Turda.

UPDATE Traficul auto pe autostrada A10, între Aiud şi nodul rutier de la Turda, a fost deschis luni seara, 30 iulie, la ora 19.00. După patru ani de la încheierea contractelor cu companiile din Italia şi Austria, şoferii români şi cei străini pot circula pe cei 28 de kilometri din noua autostradă construită cu fonduri europene. _____________________________________________

Specialiştii au identificat câteva probleme minore, care nu pun în pericol circulaţia rutieră. Acesta este primul traseu de autostradă dat în circulaţie în 2018. Pe cele două loturi au lucrat companiile Tirrena Scavi din Italia (lotul 3) şi Porr din Austria (lotul 4). 

„Loturile 3 şi 4 ale autostrăzii Sebeş-Turda vor fi deschise astăzi. Comisia de inspecţie va decide, însă nu văd motive pentru o decizie negativă”, a declarat directorul CNAIR, Narcis Neaga, prezent la recepţie. Întocmirea procesului-verbal de recepţie pentru lotul 4 a durat ciudat de mult, peste 2 ore, gurile rele susţinând că tocmai pentru a da răgaz celor de pe lotul 3 să traseze ultimele marcaje. De altfel, inaugurarea traseului a fost amânată tocmai datorită problemelor identificate pe lotul 3, unde a fost nevoie ca constructorul italian să refacă asfaltul pe o distanţă de mai mulţi kilometri. 

Purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Şerbănescu, a spus, ulterior, că a fost recepţionat şi lotul 3 al Autostrăzii Sebeş-Turda şi mai este nevoie ca poliţiştii să dea dispoziţie de deschidere. ”S-a recepţionat şi lotul 3 şi, în scurt timp, în seara aceasta, sperăm să dăm drumul la circulaţie. E cert că vrem să dăm drumul circulaţiei în această seară dar nu ştim la ce oră. Estimăm că la 20.30, pe ambele loturi”, a spus Alin Şerbănescu.

receptie autostrada A10

În decizia de a recepţiona şi ianugura traficul rutier a contat şi faptul că la sfârşitul acestei săptămâni are loc festivalul Untold, iar la Cluj-Napoca sunt aşteptaţi circa 300.000 de participanţi la cel mai mare festival muzical al anului. Probleme vor exista, însă, în continuare, pentru că se circulă greu de la Sebeş la Aiud şi cel mai probabil se vor crea ambuteiaje în special la urcarea pe lotul 3, la nodul rutier de la Aiud sau la cel de la Decea, unde se face urcarea pe lotul 4. 

Autostrada  se întinde pe teritoriul judeţelor Alba şi Cluj şi are o lungime totală de 70 km, pe teritoriul judeţului Alba fiind o lungime de 62,1 km. Au fost recepţionaţi luni 31 de kilometri, iar circulaţia se va desfăşura pe 28 de kilometri, de la nodul rutier Aiud şi până la nodul rutier Turda. La finalizarea lucrărilor şi pe loturile 1 şi 2, autostrada va conecta oraşele Sebeş, Alba Iulia, Teiuş şi Turda. 

Un mesaj despre deschiderea circulaţiei a fost transmis pe Facebook şi de către CNAIR: ”În această seară se va circula pe 29 de km din #Autostrada Sebeş – Turda. Loturile 3 şi 4 au fost recepţionate astăzi. Comisia de recepţie la terminarea lucrărilor a inspectat şi analizat lucrările executate în cadrul acestor două loturi. Comisia a admis realizarea Recepţiei şi a fost semnat Procesul Verbal de Recepţie la terminarea lucrărilor. Lotul 3 al autostrăzii Sebeş – Turda, km 41+250 – km 53+700, între localităţile Aiud – Mirăslău are o lungime de 12,45 km şi a fost construit de Antreprenorul Asocierea Tirrena Scavi SpA - Societa Italiana per Condotte D’Acqua SpA. Valoarea contractului aferentă lotului 3 este de 420.511.921,44 lei fără TVA.

Lotul 4 al autostrăzii Sebeş – Turda, km 53+700 – km 70+000, între localităţile Mirăslău – Turda are o lungime de 16,30 km şi a fost construit de Antreprenorul Asocierea S.C. PORR Construct S.R.L. - PORR Bau GmbH. Valoarea contractului pentru lotul 4 este de 470.004.894,83 lei fără TVA. Autostrada Sebeş – Turda asigură o legătură între secţiunile autostrăzii existente A1 – Orăştie-Sibiu şi A3 – Gilău-Câmpia Turzii, cu o lungime totală de aprox. 70 km, o viteză de proiectare de 120 km/h, inclusiv 7 intersecţii, 4 servicii, 4 zone de odihnă, 1 centru de întreţinere şi control, 1 centru de întreţinere şi monitorizare şi 66 de structuri”

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite