Fostul deputat PSD Ion Ochi a fost achitat definitiv pentru corupţie. Prima instanţă îi dăduse aproape 6 ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul deputat Ion Ochi a scăpat de închisoare
Fostul deputat Ion Ochi a scăpat de închisoare

Decizia Curţii Constituţionale care a anulat probele obţinute prin intermediul măsurilor de supraveghere tehnică puse în aplicare cu ajutorul SRI scapă un fost deputat PSD de închisoare. De asemenea, au fost achitaţi primarul comunei Prejmer şi alţi patru inculpaţi.

Sentinţa definitivă a fost pronunţată în 16 iulie 2020, la Curtea de Apel Alba Iulia. 

Astfel, fostul deputat Ion Ochi, primarul comunei Prejmer, Şerban Todorică, şi alţi patru inculpaţi implicaţi în dosarul de abuz în serviciu şi luare de mită au fost achitaţi de Curtea de Apel din Alba, după ce Tribunalul Braşov i-a condamnat în 2017 la închisoare. Instanţa din Alba a considerat că faptele nu există sau nu sunt prevăzute de legea penală.

”Desfiinţează sentinţa penală atacată şi procedând la o nouă judecată: În temeiul art. 396 alin. 5 C. pr. pen. raportat la art. 16 alin. 1 lit. b) teza a-I-a achită pe inculpatul Ochi Ioan pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. În temeiul art. 396 alin. 5 C. pr. pen. raportat la art. 16 alin. 1 lit. a) achită pe inculpatul Ochi Ioan pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită”, se afirmă în minuta hotărârii instanţei.

Iniţial, prin sentinţa din octombrie 2017 a Tribunalului Braşov, Ion Ochi a fost condamnat la 5 ani şi 10 luni închisoare pentru abuz în serviciu şi luare de mită, iar Todorică Constantin Şerban, primar al localităţii Prejmer, a primit 3 ani şi 5 luni, cu executare.

Tot în 2017, Tribunalul Braşov a dat decizii de condamnare şi în cazul celorlalte persoane implicate în dosar: Viorel Costea — şef al Direcţiei de Administrare Drumuri (3 ani cu suspendare), Nicolae Blaga — director al Serviciului de Administrare Drumuri, funcţie deţinută în cadrul CJ Braşov la data faptelor (2 ani şi 8 luni cu suspendare), Cristian Dorin Nica — director general SC Conforest SA, la dată faptei, (4 ani cu executare) şi Neculai Tăutu, diriginte de şantier (2 ani cu suspendare). Cazul a ajuns la Tribunalul Braşov declinat de la Curtea Supremă, după ce Ion Ochi şi-a dat demisia din Parlament. Manevra a avut drept scop tergiversarea dosarului. Toţi aceştia au fost acum achitaţi de Curtea de Apel din Alba Iulia. 

În pronunţarea sentinţei de achitare a contat foarte mult eliminarea probelor obţinute de procurori prin măsurile de supraveghere tehnică puse în aplicare de SRI. Astfel, în 3 iunie 2020, instanţa Curţii de Apel Alba Iulia a admis excepţiile invocate de inculpaţii Ochi Ion şi Nica Cristian Dorin şi a constatat nulitatea absolută a punerii în executare a măsurilor de supraveghere tehnică încuviinţate. ”În temeiul art. 102 alin. 2 – 4 Cod procedură penală, exclude din materialul probator toate procesele-verbale de consemnare a rezultatelor activităţilor de supraveghere tehnică. În conformitate cu Decizia nr. 22 din 18.01.2018 a Curţii Constituţionale dispune excluderea fizică de la dosarul cauzei a acestor mijloace de probă şi a suporţilor care conţin rezultatul măsurilor de supraveghere menţionate”, se precizează în decizia Curţii de Apel.

Judecătorii au menţinut sechestrele impuse de procurori pe bunuri ale inculpaţilor, respectiv conturi bancare, părţi sociale la firme şi imobile. ”Aceste măsuri încetează de drept dacă persoana vătămată nu introduce acţiunea în faţa instanţei civile în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii”, a concluzionat instanţa. 

Acuzaţiile procurorilor DNA

Potrivit procurorilor anticorupţie, în a doua jumătate a anului 2011, Ion Ochi, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, ar fi convenit cu omul de afaceri Cristian Dorin Nica, inculpat şi el în acest dosar, ca firma acestuia din urmă, să execute lucrări de reparaţii ale drumului judeţean DJ 112D, între localităţile Prejmer şi Lunca Cilnicului. Astfel, Ochi, pe atunci vicepreşedinte CJ, ar fi urmărit să obţină foloase materiale necuvenite, precum şi capital electoral pentru alegerile parlamentare care urmau să se desfăşoare în toamna anului 2012, alegeri în urmă cărora a şi devenit deputat, au susţinut procurorii anticorupţie.

”Aceste lucrări au fost efectuate în proporţie de aproximativ 60% în perioada noiembrie-decembrie 2011, fără să existe vreo cerere din partea CJ Braşov, fără a exista vreun contract, fără specificaţii tehnice şi fără supraveghere din partea unui diriginte de şantier. Lucrările executate necorespunzător nu au fost finalizate, iar în prezent drumul judeţean respectiv se află într-o stare comparabilă cu cea anterioară reabilitării, fiind necesare, potrivit estimărilor, aceleaşi reparaţii.

Pentru a crea o aparenţă de legalitate şi pentru a putea justifica decontarea şi plata lucrărilor, firma inculpatului Nica Cristian Dorin a participat la o procedură formală de achiziţie publică, context în care, la instigarea inculpatului Ochi Ion, comisia de evaluare a ofertelor a declarat câştigătoare societatea omului de afaceri cu un punctaj maxim, deşi oferta depusă nu a fost în realitate analizată. Mai mult, inculpatul Ochi Ion i-a determinat pe ceilalţi participanţi care au contestat procedura licitaţiei să-şi retragă contestaţiile formulate. Comisia de evaluare a ofertelor, din care au făcut parte şi inculpaţii Costea Viorel şi Blaga Nicolae, a fost constituită la data de 12 ianuarie 2012, printr-o dispoziţie a preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov”, a precizat DNA la momentul trimiterii dosarului în instanţă, în 23 iunie 2015.

Potrivit procurorilor, la data de 2 aprilie 2012, inculpatul Ochi Ion, în baza împuternicirii emise de preşedintele CJ Braşov, a semnat un contract pentru executarea unor lucrări deja efectuate. ”În cursul aceleiaşi luni, inculpatul Ochi Ion l-a determinat pe dirigintele de şantier, inculpatul Tăutu Neculai, să semneze documentaţia întocmită de SC Conforest SA, situaţii de lucrări şi centralizatorul aferent lunii respective, în care erau specificate sumele care au stat la baza emiterii facturii în valoare de 2.507.444,30 lei, ce reprezenta peste 56% din valoarea totală a contractului, prezentată şi decontată ulterior de CJ Braşov.

Pe parcursul anului 2012, în faţa refuzului iniţial de decontare al preşedintelui CJ Braşov, dar şi pentru a evita plata unor penalităţi de către firma omului de afaceri, în baza unor adrese trimise de primarul localităţii Prejmer, inculpatul Şerban Todorică Constantin, la solicitarea inculpatului Ochi Ion şi pe baza unor referate întocmite de inculpatul Costea Viorel, contractul a fost prelungit succesiv prin 4 acte adiţionale, ultima dată la 28.09.2012, prelungindu-se fără termen. Până la acea dată, lucrările respective nu au fost finalizate şi nici recepţionate, suferind deteriorări semnificative din cauza modului necorespunzător de efectuare a acestora. În schimbul atribuirii contractului respectiv, inculpatul Ochi Ion a pretins omului de afaceri ca materialele necesare (agregate minerale) să fie achiziţionate de la firma pe care o administra în fapt, lucru care s-a şi întâmplat ulterior.

Mai mult, plăţile către această firmă, totalizând 430.238,83 lei, au fost făcute doar după ce societatea inculpatului Nica Cristian Dorin a primit banii de la CJ Braşov”, a mai precizat DNA în rechizitoriu.

Citiţi şi:

 

VIDEO Izolaţi în Apuseni, singuri şi fără pensie. Cum îşi trăiesc bătrâneţea oamenii munţilor

 

În loc de vacanţă în Grecia, la spital pentru tratament anti-COVID. Păţania unei familii din Alba Iulia

 

VIDEO Momentul impactului între două autoturisme, surprins live. Cum se răstoarnă un Matiz şi apoi revine pe roţi

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite