Descoperire arheologică pe şantierul autostrăzii Sebeş - Turda. Aşezare din epoca fierului scoasă la suprafaţă pe şantierul lotului 2

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă întârzierea mare înregistrată pe lotul 2 al Autostrăzii Sebeş-Turda, firmele care lucrează se confruntă şi cu alte probleme. În zona localităţii Ciumbrud au fost descoperite urme ale unei aşezări umane ce datează din prima epocă a fierului.

Muncitorii care lucrează pe Lotul 2 al Autostrăzii Sebeş-Turda au descoperit, în timpul săpăturilor efectuate în zona Ciumbrud, urme ale unei aşezări umane ce datează din prima epocă a fierului, respectiv Hallstatt.

Arheologii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia au precizat că este vorba despre trei situri arheologice, în care s-au descoperit două complexe de incinerare, un vas care probabil a servit ca şi ofrandă şi o groapă de provizii. Complexul recent scos la suprafaţă pe marginea drumului judeţean DJ142L, între Ciumbrud şi Sâncrai, este datat undeva în jurul anului 1.000 înainte de Hristos.

„Este vorba despre două complexe funerare aparţinând primei epoci a fierului, Hallstatt, datate (n.red.) undeva în jurul anului 1.000 înainte de Hristos”, a declarat pentru Alba24, arheologul Gabriel Balteş. „Zona aceasta este destul de săracă, suntem în zona de periferie a localităţii Hallstattiene”, a mai spus arheologul.

Imagine indisponibilă

„Am mai descoperit ceea ce ţine de o locuinţă, o groapă de provizii transformată în groapă de gunoi apoi şi am cercetat încă un complex în care am identificat un vas aşezat pe fundul unei gropi. Probabil a rămas fie ca ofrandă, fie că era spart.

Hallstatt este numele convenţional al primei perioade a fierului, denumită astfel după localitatea cu acelaşi nume din Austria. Aceasta cuprinde intervalul de timp dintre secolele al XII-lea şi al V-lea î.Hr.

Citiţi şi:

 

FOTO Povestea tinerilor români care vor să construiască un orfelinat în Tanzania: „Am găsit o mână de copii fără speranţă“

 

Scrisoarea unui deţinut îndrăgostit de psihologul închisorii: „O să plăteşti scump, frumoasă cu chip de zână!“

 

Regulile nescrise ale muntelui transmise de generaţii. Care trebuie să fie „unitatea de măsură“ a unui grup de turişti

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite