Clădirea unui spital vechi de aproape 300 de ani, prăbuşită parţial în timpul lucrărilor de reabilitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zona în care s-a prăbuşit planşeul clădirii. Sursa foto: documentaţie SEAP
Zona în care s-a prăbuşit planşeul clădirii. Sursa foto: documentaţie SEAP

Primăria Zlatna caută un alt constructor pentru continuarea lucrărilor la spitalul din oraş, după ce fostul operator a renunţat la contract. Decizia a fost determinată şi de prăbuşirea unui planşeu care a blocat, practic, lucrările.

Clădirea din 1731 se afla în proces de reabilitare şi modernizare, printr-o investiţie de aproape 8 milioane de lei, fără TVA.  După producerea evenimentului, în vara anului 2021, o expertiză tehnică a recomandat demolarea integrală a zonei unde s-a produs prăbuşirea şi reconstruirea acesteia. Costul proiectului a crescut la 10 milioane de lei, fără TVA.

Primăria Zlatna a lansat miercuri, 5 ianuarie, în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) o licitaţie pentru execuţia lucrărilor pentru obiectivul de investiţii „Reabilitare şi modernizare clădire Spital oraş Zlatna”.

Valoarea totală este estimată la 10.710.312,57 de lei, fără TVA. Proiectul prevede continuarea lucrărilor în cadrul proiectului de reabilitare şi modernizare a clădirii spitalului. Contractul anterior a fost câştigat în 30 octombrie 2020 de SC Prim Company Sib SRL şi a avut o valoare de 7.998.480,18 lei, fără TVA.

Clădirea înainte de începerea lucrărilor de reabilitare

spital zlatna alba

Potrivit notei de constatare, în data de 16 iunie 2021, în timp ce personalul muncitor desfăşura activităţi de armare/cofrare a centurii de la cota +7.35, placa existentă la aceeaşi cotă s-a prăbuşit ca un tot în exteriorul clădirii prin cedarea zidăriei de cărămidă. Prăbuşirea planşeului a afectat şi placa de beton existentă. De asemenea, au mai fost constatate şi alte fisuri vertical/oblice în pereţii exteriori cu corespondenţă şi în interiorul clădirii.

Cum va arăta spitalul la finalul lucrărilor

spital zlatna alba

Clădirea spitalului a fost construită în anul 1731, având o suprafaţă totală de 843 mp şi forma literei „L”. Construcţia a avut iniţial un regim de înălţime S+ P + E, însă de-a lungul timpului la nivelul subsolului s-au realizat lucrări de umplutură, astfel că în prezent are un regim de înălţime de P + E. Pereţii sunt realizaţi din zidărie de cărămidă plină şi au grosimi cuprinse între 20 şi 100 de centimetri, iar ca liant s-a folosit un mortar de var. În cadrul noii proceduri, ofertele pot fi depuse până pe data de 31 ianuarie 2022.

Vă mai recomandăm:

Cetatea magică din Transilvania unde poţi dormi ca un prinţ. Arată perfect chiar şi după 700 de ani de existenţă | FOTO

 

Încă un pas pentru finalizarea băilor sărate de la Ocna Mureş, proiect de 6 milioane de euro. Primii turişti, aşteptaţi în 2022 VIDEO

  

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite