Capcana rutieră de la trecerea la nivel cu calea ferată. Cum aplică Poliţia amenzi, deşi şoferii nu încalcă legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trecere de nivel cu calea ferată. Foto: captură Google Maps
Trecere de nivel cu calea ferată. Foto: captură Google Maps

Mulţi şoferi din România sunt amendaţi de poliţişti la trecerile de nivel cu calea ferată, chiar dacă semnalele acustice şi luminoase se pornesc în timp ce autovehiculele se află pe calea ferată sau au depăşit indicatorul rutier.

Poliţiştii stau de obicei, ”la pândă”, de o parte sau de alta a căii ferate şi îi sancţionează pe toţi şoferii care ies de pe trecere în timp ce semnalele acustice şi luminoase de culoare roşie sunt pornite. Sunt sancţionaţi cu amendă şi suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de până la 90 de zile.

Un astfel de caz a avut loc pe data de 18 iulie 2021. Un şofer a fost amendat cu suma de 1.450 de lei şi cu suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile pentru că a traversat calea ferată în zona municipiului Blaj cu toate că semnalele acustice şi luminoase cu lumină roşie se aflau în funcţiune, interzicând trecerea. 

Bărbatul a contestat procesul verbal şi a susţinut că nu a săvârşit contravenţia reţinută, deoarece el a traversat calea ferată înainte de a porni semnalele ce interzic trecerea.

Poliţia a cerut respingerea plângerii, dar şoferul avea o camera de bord care a filmat momentul trecerii peste calea ferată şi a depus-o la dosarul din instanţă. De cealaltă parte, poliţia nu a avut o probă video prin care să demonstreze că agentul a avut dreptate când a încheiat procesul verbal şi nu a avut nici martori ai evenimentului.

Camera video salvatoare

”Din administrarea probei video depusă de către petent, constând în filmarea înregistrată de camera video aflată pe bordul autoturismului petentului, rezultă fără putinţă de tăgadă că la momentul la care vehiculul condus de petent a ajuns la trecerea la nivel cu cale ferată, luminile instalaţiei de semnalizare ale acesteia, indicau culoarea albă, astfel încât trecerea petentului era permisă. Se constată că, de la momentul trecerii petentului de calea ferată, până la apariţia autospecialei de poliţie, s-a mai scurs un interval de câteva secunde, timp în care au pornit şi semnalele acustice şi luminoase de avertizare, cu care este prevăzută calea ferată”, se precizează în hotărârea judecătoriei, din 21 octombrie 2021.

Magistratul a completat că pentru poliţie ar fi fost de ajutor o probă video sau semnătura unuia sau doi martori. ”Pentru existenţa unor dovezi minime în sprijinul procesului-verbal, ar fi fost concludentă fie înregistrarea contravenţiei prin mijloace video de către organele de poliţie, fie consemnarea de către agentul constatator a datelor celorlalte persoane ce se aflau în locul respectiv, persoane ce ar fi putut fi audiate ca martori în prezenta cauză”, se mai susţine în hotărâre.

Martori care au susţinut versiunea şoferului

Un alt dosar soluţionat cu anularea procesului-verbal s-a derulat la Judecătoria Găeşti. Şoferul susţine că a oprit în fata indicatorului „STOP ” pentru a se asigura, continuând apoi foarte încet deplasarea întrucât nu exista vizibilitate din cauza vegetaţiei. A completat că semnalele acustice si luminoase s-au pus în funcţiune abia în momentul în care a trecut peste prima linie de cale ferată. Poliţistul i-a reţinut permisul de conducere, dar a uitat să consemneze acest lucru şi în procesul verbal. 

”Potrivit declaraţiilor convergente ale martorilor oculari audiaţi coroborate cu menţiunile petentului din cuprinsul procesului verbal contestat, la momentul când semnalele cu lumini roşii / sonore au început să funcţioneze, petentul se afla deja pe calea ferată şi în mod firesc şi-a continuat deplasarea. (...) Având în vedere că s-a reţinut petentului permisul de conducere fără ca sancţiunea suspendării dreptului de a conduce să fie menţionată în procesului verbal i s-a adus petentului o vătămare care nu poate fi înlăturată decât prin anularea procesului verbal contestat deoarece acesta a fost nevoit să suporte pentru o perioadă ce nu i s-a adus la cunoştinţă o sancţiune neaplicată”, a precizat instanţa de judecată.

Vă mai recomandăm:

 

Palatul Princiar vechi de 400 de ani şi sediu al unui muzeu de istorie, retrocedat Eparhiei Reformate din Ardeal

 

Oraşul din Transilvania unde fiecare familie avea un ceferist. Aici e un muzeu original amenajat în aer liber FOTO

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite