Sute de persoane protestează în Hawaii faţă de construirea unui telescop pe un munte sacru

Sute de persoane protestează în Hawaii faţă de construirea unui telescop pe un munte sacru

Construcţia din vârful muntelui Mauna Kea FOTO CNN

Considerând că vârful muntelui Mauna Kea este cel mai sacru pământ din întreaga zonă a Pacificului, pentru că ar fi fost creat de zei ca un loc în care se poate începe călătoria către rai, oamenii protestează faţă de construirea unui nou telescop în acea zonă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sute de protestatari au blocat un drum care duce spre un telescop masiv de pe  Mauna Kea, cel mai înalt munte din Hawaii, SUA, relatează CNN, citat de news.ro

Protestul are loc în contextul în care construirea telescopului urma să înceapă pe munte.

Într-o serie de postări pe Twitter, guvernatorul din Hawaii David Ige a declarat că drumul este „închis până la noi informaţii”. El a făcut apel la şoferi „să conducă cu grijă şi să încetinească” în zonă.

Timp de mai mulţi ani, grupări din Hawaii s-au opus construirii telescopului Thirty-Meter la vârful Mauna Kea pentru că ei consideră muntele ca fiind sacru. Proiectul va dura până în 2027.

Activista Kaho’okahi Kanuha a declarat pentru KITV: „Banii se termină, dragostea nu. Întrebarea este cât de determinaţi sunt faţă de acest proces de 10 ani?”

O tactică similară a protestatarilor a funcţionat în 2015, data iniţială a începerii construcţiei.

Mai multe telescoape se află de pe munte. Însă protestatarii, care au plasat corturi şi toalete mobile la faţa locului, sunt determinaţi să facă orice este nevoie pentru a opri construcţia unui nou telescop.

Muntele are o înălţime de 4, 207 metri iar locuitorii din Hawaii consideră că vârful este cel mai sacru pământ din întreaga zonă a Pacificului, pentru că ar fi fost creat de zei ca un loc în care oamenii pot începe călătoria către rai, mulţi dintre strămoşii hawaienilor fiind îngropaţi pe Mauna Kea.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: