Noua Zeelandă în cifre şi paradoxuri

Nu mi-am închipuit niciodată că voi ajunge în Noua Zeelandă. Iată-mă întors după 24 x 2 ore de zbor efectiv, ceea ce înseamnă 36 x 2 cu cele petrecute între avioane şi după paisprezece zile cât am stat în ţara de la antipozi.
Câtă diferență poate să fie între un critic literar și un reporter de ocazie! De la cer la sub-pământ...
Spuneti asta in sensul ca reporterul de ocazie relateaza observatiile sale reale, folositoare altor calatori, iar criticul literar poate scrie cumva de la biroul sau, fara a fi necesara insasi calatoria reala, pentru documentarea sa fiind suficiente cartile? Chiar autorul articolului mentioneaza ceva despre ghiduri de calatorie in care cauta in NZ informatii despre Bucuresti; daca ar fi intrat in vorba cu localnicii, poate ca nu ii dadeau informatii despre distante in kilometri, care pot fi obtinute cu usurinta de pe internet, dar ar fi fost incantati sa ii vorbeasca cu fete luminoase despre Nadia Comaneci si Ilie Nastase... Am fost foarte mandra in NZ sa spun ca sunt romanca si sa vad ca oamenii trecuti de o anumita varsta se bucura sa isi aminteasca de Jocurile Olimpice de la Montreal, de exemplu si "defectiunea tehnica" a tabelei electronice, la obtinerea notei 10 in premiera gimnasticii mondiale, in iulie 1976 :)
Pur și simplu l-am perceput ca un fel de "umplutură" pentru că, aveți dreptate, nici măcar reportaj nu se poate numi. L-am recitit de câteva ori și nu i-am găsit sensul. E drept, e greu să cuprinzi în câteva rânduri imaginea unei țări, chiar mică precum NZ, dar toată lumea știe că NZ este de exemplu una dintre țările cu grija cea mai mare față de mediul înconjurător, și asta ar spune cu mult mai mult decât tot "reportajul" D-lui Manolescu...
Slabutz comentariul, imi pare rau. Am fost in Noua Zeelanda in 2010 si nu-mi plac generalizarile din articol.
Depinde de ce asteapta fiecare de la zona vizitata,de ex.eu cand am fost la Roma am fost f.deceptionat.Cu exceptia monumentelor antice,Vaticanului si cateva muzee ,orasul este un soi de ferentari mai mare,cu un mtrou sub orice critica,iar de oameni ce sa mai zic exact ca in ferentari,galagiosi,scuipatori de seminte sau alune,fara chef de munca prost crescuti etc.
e diferenta mare intre milano si roma! multa butaforie!
Cum poate cineva sa viziteze Wellington si sa rateze Te Papa? mai e si gratuita intrarea! Daca ati fi vizitat Parlamentul ati fi descoperit cat de frumos vorbeste ghidul despre Romania...
Confuz,lipsit de nerv si substanta!
Daca sunt 44 milioane de oi si exact 11,05 pe cap de locuitor neozeelandez, atunci de ce-ar avea Noua Zeelanda 4,5 milioane de locuitori, cand din calculul exact cu oile, rezulta mai putin de 4,4 milioane de locuitori?
Doamne, abia intelegi ce vrea sa scrie omul asta aici. Eu am inteles din articol ca a vazut oi si ca nu sunt mijloace de transport. Atat.
Un articol pueril, de geografie economica scolara, redactabil, fara cheltuieli, si printr-o simpla documentare pe Internet. Un exemplu clar de prostire la batranete, in ciuda inteligentei de care a fost suspectat autorul pe parcursul vietii sale creative, dar si o insulta, din partea redactiei neglijente a ziarului, la adresa cititorilor normali.
la 73 de ani vezi mai putine :)
jenant...
Din pacate la faza cu mulsul oilor nu va-ti prins maestre.Oile NU se mulg in Australia nici in NZ or niciunde intr-o tara civilizata.Nu ca nu ar da lapte insa faptul ca produc lana si carne este mai mult decat rentabil pt crescatorii inteligenti .Faptul sa mulgi oile este considerat de catre toti fermierii sus numiti un act de furt si cruzime impotriva acestui animal si al puilor ei.De furtul laptelui de la oi se fac vinovate numai popoarele barbare ,salbatice sau rupte de foame si saracie.Din acest motiv piata australiana sau neo zeelandeza nu duce lipsa sau simte nevoia acestui produs rusinos pe piata.Foarte interesant nu-i asa?
Țin să te contrazic. Marea majoritate a primilor emigranți din NZ sunt de origine englezi, irlandezi, scoțieni. În țările respective, de la început a fost un anumit tip de farming, diferit de exemplu de cel din Balcani. Aici în insulele Britanice, în paralel sunt crescute vite (pentru lapte, carne), iar laptele utilizat în gospodărie este exclusiv cel de vacă. Oile sunt rase speciale, pentru lână și carne, mare diferență de ale noastre. Carnea de miel este delicioasă comparativ cu a mieilor din România unde sunt alte rase de oi. Am discutat cu mulți fermieri aici în Irlanda și nu consideră mulsul ca un act de cruzime sau barbar, pur și simplu li se pare ciudat și atât, auziseră că facem telemea, mulți au gustat feta (telemea grecească) și o consideră grozavă. De ce să mulgă oile când au lapte de vacă la dispoziție, berechet?!... Deci, nu vorbim nici de barbarie, nici de inteligență, civilizație, ci de tradiții și de ecosisteme foarte diferite care impun omului anumite stiluri de viață.
Foarte de acord insa aussies la fel si kiwies au o viziune foarte clara pt acest animal domestic incat cand aud ca cineva le face laptele-i branza sigur ca devine automat un ciudat (cum ziceai si de reactia irlandezilor) indiferent cat de gustos ar fi acel produs.Pesonal am avut,la un moment dat, contacte cu branzari australieni ce produceau sortimente din lapte de capra ( ceea ce e cu totul alta poveste) insa cand am intrebat si de produse de oaie au schimbat subiectul imediat ,cred ca mai mult din politete asupra nestiintei mele ,gafand vizibil.Locuind in Au de ani buni iti pot spune ca aceasta este perceptia lor neoficiala vis-a vis de popoarele mulgatoare de oi adica de foamea-n gat, lumea second hand si alte asemenea.Trist dar adevarat.Apropo de primii emigranti in NZ .Cand au ajuns englezii etc pe acolo au gasit deja teritoriile populate de chinezi plus alti insulari.Istoria NZ e mult mai condimentata decat pare .Cheers!
adica Gigi Becali, membru de seama al PNL, e un barbar?
Gigi Becali, membru de seama al PNL, e un barbar? Fugi domne' de-aci ! Va dati seama, oameni buni, ce binefacere ar fi Descalecarea Cavalerului Luminii pt neozeelandezi ? I-ar converti la ortodoxie, i-ar uimi cu "knowledge"-ul lui despre oi si .... si ..... si i-ar pricopsi si pe ei cu abordarea mai realista, mai telurica a eludarii eticii si folosirii, in schimb, a valizelor.... HEI, DESTEPTAREA ... NU MAI VISATI ....N-AVEM NOI NOROCUL ASTA !
Pe la 1850 populatia maori bastinasa in Noua Zeelanda, avand in spate o gura de tun si la tampla o teava de pistol, a semnat tratatul de pace cu englezii in care scria ca se vor bucura de "taoate drepturile si privilegiile supusilor majetatii sale" si de atunci s-au bucurat mai ales de privilegiul de a fi supus. Prin anul 2007 romanii , avand in spate o economie distrusa si in fata bogatiile subsolului, bancile si moneda la cheremul capitalistilor occidentali, au semnat tratatul de aderare la Uniunea Europeana care spune ca vom beneficia de toate drepturile si privilegiile si de atunci ne bucuram mai ales de privilegiul de a fi supusi tarilor bogate din UE. Concluzia : privilegiile n- aduc fericirea.
Mda....cum adica nu exista transport in comun si nici macar taxi uri?! Nu pare a fi o tara civilizata...In fine.