Toate lucrurile de care să ţii cont într-un living şi 13 idei de amenajare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când ai o cameră goală în faţă şi multe idei în minte, parcă nici nu ştii de unde să-ncepi amenajarea livingului. Pare un proiect frumos, dar destul de complicat de realizat fără ajutorul unui specialist. Ca să îţi fie mai uşor, detaliem mai jos cei mai importanţi paşi, îţi aducem sfaturi de la designeri şi arhitecţi şi, la final, îţi dăm şi câteva idei de amenajare pentru living aşa încât să creezi un spaţiu în care te simţi cu adevărat bine.

Cum stabileşti cromatica / Stiluri de amenajare / Cum alegi mobila / Reguli pentru decoraţiuni / Soluţii pentru un living mic / Cum amenajezi un living cu bucătărie / Cum amenajezi un living dreptunghiular / Cele mai comune greşeli / 13 amenajări pentru living din arhiva Lovedeco

Cum să alegi paleta de culori pentru living

Înainte să te apuci de treabă, specialiştii recomandă să îţi faci un plan clar pentru paleta de culori pe care urmează să o foloseşti în living. La el te vei întoarce de fiecare dată – şi atunci când alegi finisajele, şi atunci când cumperi mobila, şi atunci când alegi decoraţiunile.

Paleta cromatică din living trebuie să pornească de la un mix de factori: preferinţele tale, semnificaţia emoţională a culorilor alese şi contextul amenajării, de la dimensiuni, la stil. În primul rând, trebuie să defineşti clar rolul livingului.

 Un living poate fi multifuncţional, iar paleta cromatică trebuie să se adapteze

Imagine indisponibilă

De exemplu, pentru un living dedicat relaxării, cititului şi meditaţiei, orientează-te spre culori pastelate, care să nu stârnească emoţii intense. Dacă vrei să socializezi şi să te uiţi la filme cu prietenii, nu aduce prea multe culori care să distragă atenţia. Iar dacă foloseşti livingul ca birou de lucrat de-acasă, joacă-te cu nuanţe neutre şi pete de culoare, sfătuieşte designerul de interior Raluca Pavel de la Four Design Studio.

 Alege piesele de mari dimensiuni în culori neutre, atemporale

Imagine indisponibilă

Un sfat important este să nu te bazezi prea tare pe tendinţe atunci când alegi culorile. Designerul de interior Iulia Văculişteanu de la Designful recomandă să te orientezi mai degrabă spre gusturile personale şi context: alege piesele de mari dimensiuni în culori neutre, ca să se potrivească uşor cu accesoriile în nuanţe tari.

 Nu exagera cu roşul în living. Un fotoliu e suficient

Imagine indisponibilă

Ia în considerare emoţiile pe care ţi le stârnesc anumite culori. Nuanţele tari de roşu, portocaliu şi galben pot suprastimula nervii, pe când prea mult negru sau maro pot aduce stări de anxietate şi tristeţe. Iulia înclină cel mai mult spre culorile neutre şi cele pastelate, căci ele îţi vor asigura buna dispoziţie, indiferent cât timp petreci în cameră. Iar odată ce ai stabilit paleta cromatică, îţi vor veni mult mai multe idei de amenajare pentru living.

Alege un stil de design preferat, pentru o amenajare coerentă în living

Ca să sortezi mai simplu prin multitudinea de idei de amenajare pentru living pe care le-ai găsit pe Pinterest sau diverse site-uri, alege din prima un stil pe care vrei să-l urmezi. Fie el clasic, modern, scandinav sau provensal – îţi va dicta toate achiziţiile următoare, de la parchet, la decoraţiunile de pe rafturi.

Asta pentru că stilurile de design interior vin cu o mulţime de particularităţi. În funcţie de preferatul tău, vei putea alege mai uşor materialul din care vrei să fie făcută mobila, imprimeurile şi texturile pentru accesoriile textile şi chiar numărul de piese de mobilier.

Ce nu trebuie să lipsească dintr-un living modern

Alege nuanţe asemănătoare pentru piesele de mobilier şi pune accentul pe decoraţiuni

Imagine indisponibilă

De exemplu, dacă îţi doreşti un living în stil modern, alege nuanţe naturale şi mobilier practic, asezonat cu câteva decoraţiuni deosebite – o vază mare, din sticlă sau câteva tablouri cu rame aurii. Începe amenajarea cu mobilă în alb şi negru şi adaugă câteva accente de culori saturate. Mobilierul în linii drepte – scaune, fotolii şi mese cu picioare subţiri sunt caracteristice stilului modern.

Continuarea articolului, aici

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite