O familie din Bucureşti trăieşte în armonie cu natura, în Ciolpani, într-o casă din chirpici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sigur ai avut şi tu bunici la ţară care foloseau amestecul rudimentar de pământ cu paie şi apă, pentru „cârpitul“ pereţilor! Dacă nu tu, măcar o cunoştinţă de-a ta. Şi dacă eşti mai pe nostalgie, te vei bucura să afli că acest curent al contrucţiilor cu tehnici vechi, aşa cum ai văzut în satele româneşti, când erai copil, s-a întors în forţă.

Vorbesc despre casele mici, din chirpici, „bordeiele“ pe care românii le asociau cu sărăcia lucie şi care, azi, sunt ultima fiţă în materie de locuinţe ecologice. Le apreciezi mai ales dacă eşti şi tu o fire boemă, care nu se regăseşte printre betoanele moştenite din comunism.

Vorbesc despre casele mici, din chirpici, „bordeiele“ pe care românii le asociau cu sărăcia lucie şi care, azi, sunt ultima fiţă în materie de locuinţe ecologice. Le apreciezi mai ales dacă eşti şi tu o fire boemă, care nu se regăseşte printre betoanele moştenite din comunism.

Imagine indisponibilă

Construcţia a durat 6 luni, iar bugetul total a fost de 69 000 de euro

De ce-ar trebui să ai şi tu o casă din chirpici?

O locuinţă ridicată doar cu materiale naturale vine la pachet cu patru avantaje mari: sănătatea celor care locuiesc în ea, protejarea mediului, eficienţa energetică şi costurile reduse. Tot ce trebuie să ştii este să pui materialul adecvat în locul potrivit: pentru fundaţie să foloseşti materiale care nu lasă umezeala din pământ să ajungă în pereţi (piatră), să ai pereţi buni termoizolatori (baloţi de paie, stuf, lână de oaie), în casă să ai materiale care acumulează căldură (pământ, lemn), iar deasupra, un acoperiş care să te ferească de arşiţă şi ploaie (ţiglă, şită sau draniţă, stuf).

Elena, în vârstă de 47 de ani, de profesie economist, s-a mutat alături de soţul ei, jurist, în vârstă de 53 de ani, şi de cei trei copii ai lor, cu vârste de 10, 12 şi 15 ani, într-o astfel de casă din chirpici, în satul Piscu, comuna Ciolpani. Peisajul rural de aici este idilic: satul aflat la 30 de km de Bucureşti este învecinat cu pădurea Scroviştea, lacul Mănăstirii Ţigăneşti şi râul Ialomiţa.

Dacă este bun pentru oale, pământul poate fi bun şi pentru o casă

Este vorba despre o familie de bucureşteni care, în 2012, a hotărât să construiască o căsuţa din chirpici, profitând de faptul că aveau teren într-un sat tradiţional de olari, cum este Piscu. „Am realizat că pământul poate fi bun şi pentru casă, atâta timp cât este bun pentru oale. În plus, eram sufocaţi de oraş şi secătuiţi energetic de traiul într-o casă construită din materiale noi convenţionale. La finalul anului 2012, ne-am mutat în căsuţă şi, de atunci, am locuit permanent în ea“, spune Elena.

Imagine indisponibilă

  O casă din chirpici este răcoroasa vara şi călduroasă iarna, datorită materialelor folosite

Această casă cu o faţadă foarte prietenoasă şi veselă, datorită elementelor florale din lut, are o amprentă de 9x9 metri, iar în total este vorba despre 81 metri pătraţi construiţi. Casa este compusă din două dormitoare mici, o bucătărie cu living, o baie şi o cămară. Ce are special această casă atipică din Ciolpani, căreia proprietarii i-au dat şi un nume cât se poate de potrivit, „Brânduşa“? Materialul din care este construită, amestecul de pământ, paie şi apă, o păstrează călduroasă iarnă şi răcoroasă vara.

Imagine indisponibilă

  Liniile curbate şi mozaicul se plimbă prin toată casa

Te-ai putea întreba de ce chirpici şi cât de rezistentă poate fi o astfel de locuinţă, după ce ai auzit de la bunici poveşti cu case din lut căzute, la propriu, peste ei.

„Rezistenţa în timp a casei este dată în principal de structura de rezistenţă, care trebuie făcută în acord cu proiectul de structură elaborat de un specialist. Iar pământul este unul din cele mai prietenoase materiale de construcţie. Se găseşte local, rezultă în principal din săpătură de fundaţie, este 100% reintegrabil în natură. Are proprietăţi benefice pentru sănătatea celor ce locuiesc într-o astfel de casă: reglează umiditatea aerului, este bun izolator termic şi fonic, protector împotriva radiaţiilor şi, în plus, se poate modela foarte uşor şi frumos“, povesteşte Elena.

lovedeco

 Florile din mozaic continuă şi în bucătărie

Chiar dacă este construită ca acum 100 de ani, casa din chirpici poate să fie şi modernă

Pentru ridicarea unei astfel de locuinţe nu este de ajuns doar chirpiciul, dar nici nu trebuie să amesteci ceva old school cu ceva nou şi, mai ales, din afara familiei all natural. Proprietarii casei Brânduşa au mai folosit, aşadar, piatră de munte pentru fundaţie, piatră de râu pentru trotuare şi alei, lemn la structura de rezistenţă şi la învelitoarea de şindrilă şi var stins la tencuieli şi finisaje. După ce au tras linie, Elena şi familia ei au stabilit costurile căsuţei lor eco la 850 euro pe metrul pătrat construit şi la un total de aproape 69.000 de euro. Este acesta preţul corect pentru o locuinţă în care respiri sănătate?

lovedeco

Căsuţa din chirpici acoperită de zăpadă

Dacă trebuie să vorbim despre funcţionalitate, trebuie să vorbim şi despre încălzire. E mai specială treaba într-o casă de genul ăsta? Se pare că nu, căci familia Elenei foloseşte o sobă pe lemne ce funcţionează ca o centrală şi încălzeşte apa care circulă în sistemul de radiatoare.

Continuarea articolului, aici

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite