Cât de mult ar trebui să ne ascultăm intuiţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Despre intuiţie se crede că ar fi cel de-al şaselea simţ şi mulţi se încred în el chiar dacă nu are logică. Deciziile luate pe baza unei intuiţii sunt la fel de bune precum cele analizate îndelung, arăta un studiu recent.

Tuturor ni s-a întâmplat să simţim că ceva urmează să se întâmple şi sentimentul să se adeverească sau să ne formăm convingeri puternice fără o explicaţie logică. Cu toate acestea, este destul de greu să te bazezi pe intuiţie când trebuie să iei o decizie. Mai ales dacă este una importantă, majoritatea oamenilor au tebndinţa să cântărească atent toate opţiunile şi să se bazeze pe logică, mai degrabă decât pe intuiţie.

Nu funcţionează iraţional

Acest al şaselea simţ, cum mai este numită intuiţia, ar fi o componentă a inteligenţei emoţionale, spun psihologii. Deşi nu pare să aibă nimic în comun cu logica, intuiţia nu funcţionează iraţional şi nu este o capacitate care apare cu totul din senin. Ea este mai degrabă rezultatul unor convingeri pe care le avem şi/sau al unei analize realizate prin intermediul unuia dintre cele cinci simţuri. Informaţiile vizuale, auditive sau de alt fel primite din mediul înconjurător ne pot ajuta să luăm decizii aparent fără o logică.

Majoritatea oamenilor aleg să treacă o decizie prin filtrul logicii. Prea puţini mizează pe capacitatea lor intuitivă, chiar dacă studiile spun că ar trebui să acorde mai multă încredere unui gând înfiripat în minte aparent fără logică. Cercetătorii portughezi din cadrul Programului de Neuroştiinţe desfăşurat de Fundaţia „Champalimaud“ pentru cercetare biomedicală spun că deciziile luate rapid, pe baza intuiţiei sunt la fel de bune ca cele gândite îndelung. „Există multe tipuri de decizii, iar în cazul unora dintre ele, timpul îndelungat de gândire nu este de niciun ajutor. În asemenea cazuri, ar fi mai bine să mizezi pe intuiţie“, crede dr. Zachary Mainen, specialit în neutroştiinţe şi autor al cercetării portugheze.

Intuiţia poate fi cultivată

Unii oameni se nasc cu o capacitate intuitivă mai mare decât alţii, dar cu toţii avem această latură şi ea poate fi cultivată. O metodă foarte bună de a face acest lucru este să fim atenţi la detaliile din jurul nostru. Comportamentul persoanelor cu care interacţionăm poate fi o sursă valoroasă de informaţii pentru luarea unor decizii, iar dacă reuşim să îl observăm cu atenţie, vom putea anticipa diverse reacţii.

O altă cale de a ne dezvolta intuiţia este de a nu neglija reacţiile corpului. Senzaţia de nod în gât, furnicăturile sau senzaţia strângere a stomacului funcţionează uneori ca un semnal de alarmă atunci când suntem puşi în situaţia de a lua o decizie. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite