Atlasul mondial al sexualităţii: Grecii fac sex cel mai des, englezii şi norvegienii sunt fani ai jucăriilor sexuale

Atlasul mondial al sexualităţii: Grecii fac sex cel mai des, englezii şi norvegienii sunt fani ai jucăriilor sexuale

Comportamentul sexual poate fi influenţat sau chiar schimbat de o serie de aspecte culturale FOTO:Shutterstock

Realizat ca un studiu amplu despre comportamentele sexuale de pe întreg cuprinsul planetei, Atlasul mondial al sexualităţii/Atlas mondial des sexualites s-a lansat săptămâna aceasta în Franţa, anunţă Le Figaro


Autorii Nadine Cattan, Stéphane Leroy şi Cécile Marin au adunat în acest volum cercetări, analize, anchete, comentarii, infografii, hărţi, o multitudine de date prin care s-a dorit crearea unei imagini cât mai complete despre sexualitate, aşa cum se prezintă acest fenomen la nivel mondial. 

Atlasul pe teme de sexualitate informează, de exemplu, că grecii fac sex cel mai des, cu 11.5 raporturi sexuale într-o lună, că un norvegian din patru a experimentat sexul în trei sau că prostituţia din Italia este dominată în ultimii ani de femei venite din alte ţări, nouă din zece prostituate fiind imigrante.

Egalitatea între sexe, afrodiziac

În paginile atlasului se regăsesc şi rezultatele celui mai recent studiu realizat pe teme de sexualitate în anul 2006, la care au participat 27.000 de subiecţi cu vârste cuprinse între 40 şi 80 de ani, din 29 de ţări, sub supravegherea unei echipe de sociologi de la Universitatea din Chicago. Cercetarea a arătat că locuitorii ţărilor în care egalitatea între sexe este respectată, se bucură de raporturi sexuale mult mai satisfăcătoare decât cei din ţările în care femeile sunt discriminate. Astfel, jumătate dintre francezi sunt fericiţi alături de partenerul lor şi aproximativ trei sferturi dintre ei s-au declarat mulţumiţi de viaţa sexuală. Japonezii sunt codaşi atât la capitolul relaţii de cuplu fericite, cât şi în ceea ce priveşte satisfacţia sexuală. Cei mai împliniţi în viaţa de cuplu, dar şi sexual, sunt austriecii.

Femeile acceptă mai uşor schimbările sexuale

Comportamentul sexual poate fi influenţat sau chiar schimbat, în decursul timpului, de o serie de aspecte culturale. Aceasta este concluzia unei anchete care apare în atlasul sexual, studiu condus de Cindy Meston, cercetător la Universitatea din Texas, care a observat că, de exemplu, studenţii americani de origine asiatică au un comportament sexual mult mai conservator decât cei de origine hispanică. Aceeaşi anchetă arată că femeile acceptă mult mai uşor decât bărbaţii schimbările survenite la nivel cultural, în ceea ce priveşte practicile sexuale, indiferent de ţara de origine a acestora.

Studiilor internaţionale referitoare la practicile sexuale, li se adaugă şi alte cercetări, cu caracter local. Astfel, în urma unui sondaj realizat în Franţa, în anul 2008, a rezultat că 4% dintre femei şi 4.1% dintre bărbaţi au avut parte de o experienţă homosexuală , iar 15% dintre franţuzoaice găsesc excitantă ideea de a întreţine o relaţie sexuală cu o altă femeie. Cu condiţia să nu se confunde fanteziile cu realitatea, un procent de până la 62% dintre franţuzoaice şi-au imaginat la un moment dat că sunt violate, aceasta fiind una dintre cele mai întâlnite fantezii sexuale pe care le au femeile.

Atlasul sexual rezervă surprize şi în ceea ce priveşte succesul de care se bucură jucăriile sexuale în întreaga lume. Nord-europenii, în special englezii şi norvegienii, sunt fruntaşi la folosirea accesoriilor sexuale, în procent de peste 40%, cifră mai mare decât cea înregistrată în 2005 (15% ) sau în decembrie 2012 (38%, dintre care 7% au declarat că apelează des la accesorii sexuale). Într-un alt studiu efectuat recent în SUA, 46% dintre femei şi 44% dintre bărbaţi au declarat că au folosit un vibrator. Comparând evoluţia acestor date, specialiştii au ajuns la concluzia că în societatea actuală moravurile se schimbă cu o viteză mult mai mare decât s-a bănuit.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările