31 martie: 85 de ani de când Carol al II-lea desființa toate partidele politice
0În ziua de 31 martie 1933 s-a născut poetul Nichita Stănescu, iar patru ani mai târziu, în aceeași zi, compozitorul Adrian Enescu. În 2012, tot în ultima zi din martie, ne-a părăsit actorul Ion Lucian.

31 martie 1891 - s-a născut Ion Pillat
Înrudit, pe linie maternă, cu familia marelui om politic Ion C. Brătianu, poetul, eseistul şi traducătorul Ion Pillat s-a născut în 1891, pe 31 martie, în Bucureşti, pe Calea Dorobanţilor, iar cea mai mare parte a copilăriei şi-a petrecut-o la conacul Pillat de la Miorcanu, pe malul Prutului, în judeţul Botoşani.
Tot aici şi-a petrecut şi o parte din anii maturităţii, când voia să scape de zbuciumul vieţii cotidiene. A fost student la Sorbona, unde a absolvit istoria, geografia şi dreptul. A scos volume de poezii devenite celebre, precum „Satul meu” sau „Pe Argeş în sus”. În 1936 a obținut premiul naţional pentru literatură şi a fost ales membru corespondent al Academiei Române. A fost unul dintre cei mai importanţi poeţi, antologişti şi eseişti din prima jumătate a secolului XX. A murit pe 17 aprilie 1945.

31 martie 1933 - s-a născut poetul Nichita Stănescu
Se împlinesc 90 de ani de la nașterea lui Nichita Stănescu, poetul rămas în eternitate ca o voce distinctă a liricii universale contemporane.
Nichita Stănescu a debutat cu poezie în martie 1957, simultan, în revistele „Tribuna” şi „Gazeta literară”. Debutul editorial a avut loc trei ani mai târziu, în 1960, cu volumul „Sensul iubirii”, când a inaugurat colecţia „Luceafărul” a Editurii de Stat pentru Literatură şi Artă.
În anul 1975 a fost distins cu Premiul Internaţional pentru Poezie „Gottfried von Herder”, decernat de Academia Austriacă în 1976, iar în 1982 câştiga Marele Premiu „Cununa de Aur” la Festivalul Internaţional „Serile de Poezie de la Struga”, din Macedonia.
În 1979, Nichita Stănescu a fost nominalizat de Academia Suedeză pentru candidatura la Premiul Nobel pentru Literatură, alături de Odiseea Elytis, Max Frisch, Léopold Sédar Senghor şi Jorge Luis Borges.
Nichita Stănescu s-a stins din viață în noaptea de 12 spre 13 decembrie 1983, după o serie lungă de crize hepatice.
31 martie 1938 - prin decret regal au fost desfiinţate toate partidele politice şi s-a instituit Consiliul de Coroană
Desfiinţarea partidelelor politice la 31 martie 1938 a permis instituirea, acum exact 85 de ani, a Consiliului de Coroană ca organ de stat cu caracter permanent, alcătuit din membri „consilieri regali”, numiţi de monarh, în rang de miniştri de stat (având un caracter consultativ). Nouă luni mai târziu, Carol al II-lea înființa partidul unic, numit Frontul Renaşterii Naţionale, care a umplut „vidul de putere” creat în urma dispariţiei partidelor politice.
1943 - s-a născut actorul, scenaristul şi regizorul Christopher Walken
Actorul, scenaristul şi regizorul Christopher Walken, laureat al premiilor Oscar și BAFTA, împlinește 80 de ani.
Prolificul actor american de teatru şi film a interpretat peste o sută de roluri în diverse producţii cinematografice şi de televiziune şi este câştigător al premiului Oscar pentru rol secundar în 1978, graţie prestaţiei sale din filmul „Vânătorul de cerbi“. Roluri notabile au fost și cele din „Perspectiva unei crime“ (1984), „Afacere de familie“ (1986), „King of New York“ (1990), „Batman revine“ (1992), „Pulp Fiction“ (1994) şi „Prinde-mă! Dacă poţi“ (2002), pentru care a primit o a doua nominalizare la Oscar.
Christopher Walken a apărut şi în videoclipurile unor artişti de marcă, precum Madonna şi Fat Boy Slim.
31 martie 1948 - s-a născut Adrian Enescu
Muzicianul și compozitorul Adrian Enescu s-a remarcat mai ales pentru activitatea sa în domeniul muzicii de film, numele său fiind asociat la aproximativ 65 de titluri, printre care multe dintre cele semnate de celebrul regizor Dan Piţa.
Ca muzician, Adrian Enescu a fost printre primii artişti de muzică electronică din România, începând cu anii '70. A absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu“ din Bucureşti, la secţiunea de compoziţie dirijată de Aurel Stroe şi cea de armonie, unde l-a avut dascăl pe Alexandru Paşcanu. A asistat la cursurile facultăţii de muzică electronică a Universităţii Stanford din California, între anii 1985 şi 1986, şi a fost, totodată, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

Adrian Enescu a compus muzică diversificată din punct de vedere stilistic, de la cea electro-acustică până la muzică simfonică şi jazz. Cea dintâi apariţie a sa pe disc a avut loc în anul 1975.
Adrian Enescu este compozitorul care a definit stilul cântăreţei Loredana Groza prin producţia unor albume precum „Bună seară, iubite”, „Un buchet de trandafiri” sau „Diva înamorată”.
Înainte de colaborarea cu Loredana, compozitorul colaborase şi cu duetul Stereo, compus din Crina Mardare şi Zoia Alecu, cu Silvia Dumitrescu - la albumul „Cred în tine” - şi nu numai. A fost solicitat să colaboreze cu prestigioase instituţii muzicale din lume. A murit pe 19 august 2017, după o viaţă dedicată muzicii (41 de ani de carieră).
31 martie 1948 - s-a născut actriţa Rhea Perlman
Actriţa Rhea Perlman, cunoscută mai ales pentru rolul Carla Tortelli din sitcomul „Cheers”, pentru care a primit patru Premii Emmy, împlinește 75 de ani.
31 martie 1993 - a murit actorul Brandon Lee
Se împlinesc 30 de ani de la moartea actorului Brandon Lee, fiul actorului şi maestrului în arte maţiale Bruce Lee.
Brandon Lee s-a născut pe 1 februarie 1965, în California. Până la vârsta de opt ani a locuit în Hong Kong. A fost iniţiat de către tatăl său în artele marţiale, iar după moartea lui Bruce Lee, Brandon, împreună cu mama sa, Linda, s-au mutat în Los Angeles - SUA. În timpul adolescenței i-a fost remarcat talentul actoricec, iar ulterior i-a urmat în carieră celebrului său tată.
Fiul legendarului Bruce Lee era un star în devenire la Hollywood, înainte ca un accident la filmările pentru pelicula The Crow să-i curme viaţa.
31 martie 2012 - a murit actorul Ion Lucian
Se împlinesc 11 ani de la moartea actorului Ion Lucian. S-a născut pe 22 aprilie 1924, în Bucureşti şi a absolvit Academia regală de teatru şi muzică din Bucureşti la doar 21 de ani.

La 18 ani juca deja pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, apoi, de la vârsta de 21 de ani, din 1945 până în 1947, a fost angajat al Teatrului de Operetă Alhambra.
La Teatrul Municipal Bucureşti (actualul Teatru Bulandra) a jucat în perioadele 1947 - 1952 şi 1956 - 1960. Pe scena Teatrului Nottara a urcat în 1952, pentru ca mai târziu să devină actorul Teatrului de Comedie (1960 - 1964; 1972 - 1990).
Fondator şi director (1964 - 1972) al Teatrului pentru Copii "Ion Creangă" şi al Teatrului Excelsior din Bucureşti (din 1990), Ion Lucian a fost profesor universitar la Institutul de Teatru şi Film (1952 - 1956), iar între 1998 şi 2000 a predat la Universitatea Hyperion din Bucureşti.
S-a stins la Spitalul Floreasca din Capitală, în urma unei pneumonii cu puțin înainte de a împlini 88 de ani.