26 octombrie: Se înființează prima Universitate modernă din România și se naște artista Corina Chiriac
0În ziua de 26 octombrie se înființează prima Universitate modernă din România, la Iași, și se naște cunoscuta artistă Corina Chiriac.
1624: Se naște mitropolitul Moldovei Dosoftei
Mitropolitul Dosoftei, pe numele său Dimitrie Barilă, s-a născut la 26 octombrie 1624, la Suceava. Acesta este sărbătorit în calendarul creștin ortodox pe 13 octombrie, și este marcat drept Sfântul Ierarh Dosoftei, mitrolopit al Moldovei.
Unul din cei mai importanți cărturari, acesta este autorul primelor traduceri din literatura universală în limba română și primul cărturar care a copiat documente și inscripții, scrie Rador.
La Iași, în Fața Palatului Culturii, se află a doua tiparniță din Moldova, instalată de Dosoftei în 1679. Clădirea funcționa ca o mănăstire de călugări și o tipografie de cărți religioase, în care s-au tipărit „Liturghia” (1679), „Psaltirea de-nțeles” (1680).
La 13 decembrie 1693, Sfântul Ierarh Dosoftei se stinge din viață.
1860: A fost înființată prima Universitate românească, la Iași
La 26 octombrie 1860, se înființează prima Universitate modernă din România, la Iași, în prezența domnitorului Alexandru Ioan Cuza. În primele zile ale instituției funcționau trei facultăți, de drept, filosofie și teologie.
După legea învățământului din 1864, în Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” funcționau patru facultăți: Facultatea de Litere şi Filosofie, Facultatea de Ştiinţe fizice, matematice şi naturale, Facultatea de Drept şi Facultatea de Medicină, inaugurată abia în 1879.
Facultatea de Teologie a fost închisă la scurt timp, din cauza numărului mic de studenți înscriși.
Până în Primul Război Mondial, Universitatea ieșeană s-a ridicat la standardele celor europene, fiind consolidate școli științifice, fiind formați savanți și întregi specialiști. Tot în timpul conflictului, aici au funcționat Ministerul de Război şi pentru Ministerul Instrucţiunii Publice. De asemenea, a găzduit şedinţele Senatului României, potrivit Agerpres.
De-alungul timpului, Universitatea s-a extins, construindu-se „Sala Pașilor Pierduți” și statuile lui A. D. Xenopol, rectorul instituției în perioada 1898-1901 și a lui Mihail Kogălniceanu, politician ieșean de calibru și președintele Consiliului de Miniștri în perioada 1863-1865.
În zilele noastre, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași cuprinde 15 facultăți, care găzduiesc aproximativ 25.000 de studenți și peste 700 de cadre didactice titulare. De asemenea, instituția colaborează cu 600 de universități străine.
1947: Se naște Hillary Clinton
Născută la 26 octombrie 1947 în Chicago, Illinois, Statele Unite, Hillary Clinton este un politician și avocat care a ocupat funcția de senator între 2001-2009 și secretar de stat între 2009-2013 în timpul administrației Președintelui Obama.
Aceasta a absolvit dreptul la Yale, unde l-a cunoscut pe viitorul soț și președinte al SUA, Bill Clinton. Avocată de profesie, a participat în 1974 la ancheta privind scandalul Watergate. Pe scurt, în scandalul Watergate a fost implicat președintele de atunci, Richard Nixon, întrucât unul din cei cinci intruși care au intrat noaptea în clădirea Watergate era șeful securității Comitetului pentru realegerea președintelui.
În 1992, devine prima doamnă în timpul mandatului democratului Bill Clinton.
În 2008, participă din partea democraților în cursa prezidențială, însă nu s-a putut bucura de voturile pe care colegul ei de partid, Barack Obama, le-a obținut. O nouă încercare a fost în 2016, când democrata participă la alegeri contra republicanului Donald Trump, însă nu a avut succes nici de această dată.
1949: Se naște cunoscuta artistă Corina Chiriac
Corina Angela Chiriac, una dintre cele mai iubite artiste de români, se naște la 26 octombrie 1949, la București.
A studiat la Școala de muzică nr.1 din București în 1955, iar între 1966-1972 la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică la I.L. Caragiale, din București.
În 1974, câștigă un concurs pentru postul de actriță la Teatrul Giulești, iar în anul 1975 participă ca solist vocal la trei Festivaluri Internaționale: „Orfeul de Aur” din Bulgaria, unde obține Diploma de Onoare; „Festivalul de la Sopot” din Polonia, unde obține premiul I și la Festivalul de la Dresda, unde obține premiul III.
Reprezintă în 1977 România la Friedrich Stadt Palast din Berlin, în cadrul spectacolului „Heiss und Kalt”.
Corina Chiariac se stabilește în SUA între 1989-1994, unde concertează și frecventează școli pentru reorientarea sa profesională, potrivit RADOR. În 1992, se căsătorește cu Virgil Anastasiu, om de afaceri româno-american, de care divorțează patru ani mai târziu.
„În România, aveam bani, aveam succes, aveam 38 de ani și mă gândeam că mă îngrop în țara mea. Nu credeam niciodată că va cădea Zidul Berlinului, credeam că sistemul comunist va fi până murmi noi”, a spus artista despre plecarea în SUA într-un interviu.
În 1991, primește Diploma și Medalia de Onoare pentru 20 de ani de activitate artistică Internațională de la Federația internațională de organizare a festivalurilor.
În 1998, Corina Chiriac devine expert asociat al Comisiei Naționale UNESCO România și membră a clubului UNESCO alături de personalități artistice, literare și medicale.
În 1995, aceasta reia activitatea de solist vocal la posturi tv și activează ca producător de talk-show-uri, la emisiuni de pe TVR, Tele 7 abc, ProTV, și la posturi radio precum Radio Total și Radio România Cultural. După un mai bine de un deceniu de televiziune, marea artistă se retrage din domeniu, în 2020.
2007: Marele fotbalist Nicolae Dobrin se stinge din viață
Născut la 26 august 1947, la Pitești, Nicolae Dobrin, sau „Gâscanul” cum era poreclit, a fost unul din cei mai apreciați fotbaliști de către români.
A început să joace încă din 1959, până în 1980 la clubul FC Argeș Pitești (Dinamo Pitești până în 1968), căruia i-a rămas fidel. De la 14 ani, datorită talentului său, a devenit cel mai tânăr fotbalist care a evoluat în prima ligă.
A primit de trei ori titlul pentru cel mai bun fotbalist al anului, în 1966, 1967 și 1971, a fost selectat de 48 de ori la echipa națională, cu șase goluri înscrise și are 409 prezențe în prima divizie.
A participat în 1970 la Cupa Mondială de fotbal din Mexic și la Campionatul European din 1972. La Cupa Mondială din Mexic nu a jucat niciun minut în finală, iar o altă nereușită a carierei a fost când Real Madrid i-a refuzat un transfer. Transferul refuzat de club, dar dorit de Santiago Bernabeu, care a fost impresionat de golul românului împotriva spaniolilor în Liga Campionilor, scrie RADOR.
Gazeta Sporturilor l-a numit în 1993 cel mai bun fotbalist din ultimul sfert al secolului XX. După ce s-a retras din activitate, a devenit în 1998 director tehnic al FC Argeș Pitești. După ce s-a retras și de aici, a preluat conducerea unei școli de fotbal din Pitești, care îi poartă numele.
Deși s-a stins din viață la 26 octombrie 2007, la Pitești, Dobrin rămâne un model în istoria fotbalului românesc prin fidelitatea față de fotbal, demnitatea sa și pentru fair-play.